Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overclocken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overclocks met een koeler kan bereiken.

Laten we beginnen met de resultaten van de Pentium G3258: Idle.


Tja. Load op 3.5V:


Interessanter. Hoewel de andere koelers in de G3258 vergelijking low-profile of HTPC koelers zijn, zitten de AR06 en NH-L12 wat prijs ten opzichte van de H5 Universal betreft er respectievelijk op en boven. De H5 Universal koelt duidelijk beter, al komt dat gezien het grotere formaat niet als verrassing. Op naar 4.2GHz


Als we een beetje gaan overclocken dan zien we dat het verschil met de Noctua NH-L12 grofweg gelijk blijft, en het gat met de andere koelers groter wordt. Temperaturen zijn nog altijd vrij laag, dus gaan we rustig door naar 4.6GHz voor de gezelligheid.


Hier zien we dat het verschil met de NH-L12 stevig op loopt. 8 graden verschil is fors, en met 69 graden als maximale temperatuur hebben we absoluut nog speling om hogere overclocks op te zoeken.

Een fijne eerste stap voor de Cryorig, maar laten we hem even echte concurrentie geven. Het i7 systeem in idle:


Tja. Load!


Wederom een lekker resultaat! Uiteraard komt hij niet in de buurt van de high-end producten in die lijst (Maar die kosten dan ook 70, 90, en 130 euro), maar hij blijft zijn echte concurrenten nipt voor.


Op 4.2GHz zien we die kleine winst verdwijnen, en valt hij eigenlijk op één lijn met zijn directe concurrenten. Hoewel het deels gissen blijft, lijkt het waarschijnlijk dat het dunnere model ventilator iets meer moeite heeft met het afvoeren van de hitte dan de dikkere fans van de concurrentie.

Wat geluidsproductie betreft is het cruciaal dat een koeler op lage toeren, dus bij idle en licht gebruik, ook stil is, en dat is hij ook zonder enige twijfel. Op volle toeren is de H5 Universal net als de R1 Universal duidelijk aanwezig, en duidelijk luider dan de zeer stille Noctua NH-U12S en de nog stillere Cooler Master Hyper 612 Ver 2. Nog altijd valt het mee, en is het niets om over te vallen wanneer je aan het gamen bent, met of zonder headset. Uiteraard zal je tijdens normaal gebruik (Laat ik zeggen “Gamen”, de Cryorig zal toch die categorie aanspreken) met een lichte overclock niet in de buurt van de 100% PWM snelheid hoeven komen, maar het mag worden gezegd.

Cryorig zet met de H5 Universal solide prestaties neer. Hij is iets koeler dan de Scythe Ashura, maar ziet hij er m.i. wel wat stoerder uit. Hij is dan wel een paar euro duurder in de praktijk, maar als ik het design en de fijnere installatie in overweging neem denk ik dat Scythe er een stevige concurrent aan heeft. Overigens zit de Cryorig momenteel in de praktijk nog boven de adviesprijs, dus ik hoop dat de prijs nog wat zal dalen zodra beschikbaarheid toe neemt, waarbij de druk op de gevestigde orde enkel toe neemt.

Dat prijs verhaal gaat ook op voor de CM Hyper 612 ver 2, waarbij de Cryorig iets koeler is, maar op volle toeren ook duidelijk wat luider is. De CM zal in de praktijk uiteindelijk nog wel een paar luttele euros goedkoper blijven, en de absolute stilte ook op volle toeren zal een populaire feature zijn voor de grote markt. Wat installatiegemak doet de Cryorig het echter duidelijk beter, en als je af en toe liever een paar graden winst verkiest boven een paar decibel minder dan biedt de Cryorig je de optie dat te doen. Daarnaast wint de Cryorig het voor mij ook op de luxere uitstraling, dus bij een behuizing met een window ook iets om over na te denken. Beide hebben hun pluspunten, maar het lijkt mij dat ook de Cooler Master er een aardige concurrent bij heeft.

Dan rest de Noctua nog: Wat koelprestaties ontlopen die elkaar het minst, zeker bij een overclock, en ook Noctua laat zien dat koeler-installaties erg eenvoudig kunnen zijn. De NH-U12S is tevens iets stiller op volle toeren, komt met bewezen (top) kwaliteit ventilatoren, en een stevig pakket extra’s. Maar wat we ook van Noctua gewend zijn is de stevige prijs, want bij de meeste shops betaal je 57 euro voor de NH-U12S, wat deze koeler eigenlijk in een andere prijsklasse zet. Daarnaast blijft de bruin-creme combinatie van Noctua lang niet ieder z’n smaak, en vermoed ik dat Cryorig wat looks betreft een grotere doelgroep aan zal spreken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.