Cryorig lukt het om consequent interessante koelers neer te zetten. Wederom hebben ze de gebruiker weer goed in het achterhoofd gehouden met o.a. een aardige verpakking, kinderlijk eenvoudige installatie, en niet onbelangrijk voor de doelgroep: een interessante uitstraling. Dat ze grotendeels afhankelijk zijn van wat Asetek heeft ontworpen is een feit, maar liever dat ze het zeggen dan doen alsof ze het wiel zelf hebben uitgevonden. Die keuze is ook best begrijpelijk aangezien Asetek het AIO concept aardig heeft uitgewerkt (en patent-technisch in de hand heeft).
Feit blijft dat onderlinge verschillen tussen all-in-one’s, of eigenlijk een gebrek daar aan, een uitdaging zijn voor fabrikanten. Zeker voor een nieuwere/kleinere fabrikant als Cryorig met een bescheiden aanwezigheid op de Nederlandse markt is het niet eenvoudig om het gevecht aan te gaan met de Corsairs, Cooler Masters, en NZXTs die hier het AIO segment domineren. Niet omdat van die merken inhoudelijk per sé beter zijn, maar simpelweg op basis van naamsbekendheid. Hoewel de theoretische voordelen duidelijk zijn voelt het toch een beetje dat die extra 70mm ventilator toegevoegd is om toch net even anders te zijn dan die concurrenten, en deels bestaat om gewoon extra te vallen en een tastbare meerwaarde te creëren. Iets wat overigens ook zeker is gelukt. Voor builds met beperkte / matige / geen airflow in de behuizing, of helemaal geen behuizing, of builds rondom de extreme AMD FX-9000 serie heethoofden en notoire VRM-vreters dan is het zeker een interessante keuze, maar voor een typische (Intel) game-pc met degelijke airflow ontbreekt bewijs dat die extra koeling rondom je processor daadwerkelijk voor een langere levensduur gaat zorgen. Het klinkt niet onredelijk, maar zonder overtuigend bewijs blijft het gissen. Concreter is de 6 jaar garantie die Cryorig op hun producten biedt (na registratie), iets waar het gros van de andere AIO bouwers niet bij in de buurt komt (naar mijn weten enkel NZXT tegenwoordig).
Even zo concreet is het voordeel van de prijs die Cryorig neerzet vergeleken met de concurrenten. De A80 is namelijk één van de goedkoopste 280mm AIO koelers op de markt, dus als je niet merk-wappie bent betaal je in feite niets extra’s voor die extra koeling rondom je processor. Kijken we naar de NZXT X61 die praktisch gelijk presteert wat betreft geluid- en koelprestaties en tevens ook gebaseerd is op het Asetek ontwerp, dan zien we dat die toch al snel een eurotje of 25 duurder is. NZXT levert dan wel RGB verlichting en fan controle via de software in tegenstelling tot de extra ventilator, maar het is een aardig prijsverschil. Stel je de PWM instellingen van je moederbord een beetje af en je hebt bijna dezelfde ervaring in huis met de Cryorig A80: stil in idle, stil onder gamen, en blijf je altijd uit de buurt van die 100% snelheid want welke AIO koeler je ook pakt is dat gewoon niet om aan te horen. We moeten uiteraard niet vergeten dat ook 110-120 euro nog altijd een flinke zak met centjes is voor een koeler en een dergelijk product staat altijd onder druk van een betaalbare luchtkoeler wat betreft prijs-prestatieverhouding. Desondanks blijft er een sterke vraag naar AIO’s vanwege de uitstraling, voordelen bij transport / LAN-party –bakken, en net die extra prestaties waar een mid-range oplossing niet aan kan tippen. Voor die doelgroep doet de A-series van Cryorig erg goede zaken, en doet deze nieuwe Cryorig geenszins onder voor welk alternatieve AIO dan ook voor een relatief vriendelijke prijs (En je kan de 240mm modellen overwegen als je nog wat wilt besparen). Ik heb het eerder gezegd: de koelers van Cryorig verdienen meer populariteit dan ze nu in Nederland genieten. Al mag de beschikbaarheid van hun gehele assortiment nog wel wat toenemen.
Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: