Deze twee Creative speakers brachten ons in een lastige situatie wat de geluidskwaliteit betreft gezien een beperkt aanbod aan directe concurrentie, en dat terwijl er zo bizar veel te koop zijn. We hebben wel een scala aan Bluetooth speakers tot aan de ca 100 euro categorie, maar het komt niet als verrassing dat zowel de Roar Pro als de iRoar Go daar weinig uitdaging vinden; dat Creative wel een speakertje kan maken wisten we natuurlijk wel. Desondanks hielp die goedkopere lichting wel de indruk te wekken dat deze speakers (puur op geluidsprestaties) minimaal richting hun prijskaartje zouden mogen gaan. Anderzijds moet je ook wel realistisch zijn bij je verwachtingen van speakers met deze afmetingen, en vergelijken met iets als een Edifier R2000DB of R1700BT waar we nog niet lang geleden naar keken is de plank met enige marge misslaan; wat prijs betreft wel een beetje vergelijkbaar, maar twee flinke dozen van een paar kilo om geluid uit te pompen heeft z’n voordeel wat de geluidservaring betreft en zet ook de grote focus die Creative op het concept ‘soundstage’ zet, hoewel meer dan keurig gezien het formaat, in perspectief. Deze Creative speakers, net als feitelijk elke andere compacte speaker, moet je dus niet gaan overwegen op één permanente locatie waar je ruimte kan (of wil) maken voor een grotere set.
De enige echte vergelijking die wij op konden trommelen is de Bose SoundLink Mini II, en dan hebben we het opeens wel over twee modellen die voor een eerlijke knokpartij zouden moeten zorgen; beide zitten redelijk in elkaars vaarwater wat betreft de afmetingen en de prijs. Met de Bose naast de twee Creatives werd onze eigen favoriet snel duidelijk: de Roar Pro. Puur op kwaliteit en detail in het mid-hoog toont hij zich het prettigste van de drie, en de bass is voldoende aanwezig en strak, zonder te overdrijven. Vooral de Bose lijkt zich wat meer op de bass te focussen wat soms indrukwekkend klinkt, maar af en toe ook ietsjes pijn lijkt te lijden daaronder als ze net wat te veel lage tonen door die kleine kast proberen te rammen. De iRoar Go doet weliswaar niet veel onder voor zijn grotere broer, en maakt wat bass betreft ook zelden missers, maar bij onze onderling blinde tests wezen we consequent de Roar Pro aan; zowel op laag volume, als op bizar hoog volume, waarbij in de luidste regionen de Roar Pro duidelijk afstand neemt van de andere twee. Gigantisch groot zijn de verschillen overigens ook niet op gangbare volumes, want geen van drie is vervelend om naar te moeten luisteren, we spreken op praktische volumes redelijk in de marge. Wel zien we de Creatives weer wat meer overtuigen als we de bronkwaliteit verbeteren boven een typisch Youtube / Radio stream over Bluetooth, iets wat kan via bijvoorbeeld de aptX ondersteuning van de Roar Pro, of als je FLAC bestanden in de iRoar Go zet. Hoewel de lossless audio optie een vleugje marketing met zich mee draagt is het af en toe wel voldoende om die marge waar we al in zaten net wat aan te dikken.
Nu hield ik mijn woordkeuze in de vorige alinea vrij algemeen, en dat heeft er vooral mee te maken dat zowel de Roar Pro als de iRoar Go extreem instelbaar zijn; de Roar Pro begint al met de drie eq setting en Tera Bass, en beide kennen ook de Roar functie welke in eerste instantie het volume lijkt te boosten, maar bij aandachtig luisteren merk je toch wel wat verschuivingen in de weergave. Hoewel wij in een blinde test met standaard instelling consequent de speakers onderling wisten te herkennen, de Roar Pro valt vooral op met zijn meest heldere vocals en iets minder aanwezige mid/mid-laag, kan je de Roar Pro en de iRoar gewoon naar hartenlust tweaken en zijn opmerkingen zoals ‘wat minder mid’ feitelijk niet interessant. Gezien audio zo subjectief is die flexibiliteit inhoudelijk een mega voordeel voor de tweak-geek.
Voor de Roar Pro pak ik even de desktop app erbij, waar we een aantal standaard profielen zien, en desgewenst de optie hebben om in verder detail de geluidsinstelling naar wens aan te passen. Meer bass? Roar aan, bass omhoog, en knallen maar. Hoe je het echter ook went of keert; sluit je deze speaker aan op een desktop of laptop, dan zit hier gewoon meer in dan praktisch elke concurrent.
Voor de iRoar Go pakken we de Android App erbij. Dezelfde functionaliteit, plus de optie om de muziek op je USB stick of SD kaart aan te sturen.
Ergens voelen deze opties als een ode aan het tijdperk dat wij als eindgebruikers nog wat te zeggen hadden, iets wat met weinig moderne bluetooth speakers (of andere consumer spul) nog het geval is, en als pc fanaat kan ik dat wel waarderen. Echter als reviewer voor een (hopelijk) breder publiek zie ik op dit vlak wel wat ruimte voor Creative om die minder-ervaren groep aan te sturen meer met het product te doen dan enkel aansluiten -> bluetooth connectie maken -> spotify streamen. Pas op pagina 7 van de handleiding wordt je weinig overtuigend aangestuurd de app te downloaden (Terwijl die dus echt impact heeft), de app is vrij donker, en als ik mijn moedertje dit product laat testen zegt een optie als “Speaker Voicing” haar weinig. Iets meer (enthousiast) sturing richting een frissere, minder mannelijke app, wat meer eenvoudige profielen met enige optie tot begrijpen wat het verschil is, en ik denk dat ze de typische Bluetooth speaker doelgroep makkelijker kunnen overtuigen van de meerwaarde van een meer Pro-feature speaker. (Of ik zwets maar wat en vergeet dat de massa helemaal niet zit te wachten op mogelijkheden, wat tot mijn spijt zou zijn).
Naast lekker muziek maken uiteraard ook even aandacht voor andere opties: geluid opnemen werkt keurig, telefoongesprekken voeren werkt ook overtuigend goed, en de optie om een bijpassende microfoon te kopen om een omroep systeem van je Roar Pro te kunnen maken (of met een bekabelde mic met de adapter aan je iRoar Go) zal soms best een handige optie kunnen blijken. Ook handig is de optie om de ingebouwde batterij als powerbank te benutten en je telefoon mee op te laden; scheelt weer wat ruimte in je tas. Oh en als je er twee koopt kan je ze aan elkaar linken, maar ik vraag mij af hoe vaak dat in de praktijk zal voorkomen.
Veel positief dus wat deze speakers betreft, hebben wij dan echt niks te klagen gevonden? Wat prestaties betreft van beide niet, met uitzondering van twee puntjes: 1) De iRoar Go kan niet via USB worden opgeladen, de Roar Pro wel, waar ik geen goede reden voor kan bedenken en voor een PC gebruiker en auto gebruiker bijzonder hinderlijk is, en de batterijduur van de Roar Pro. Nu weten we wel dat fabrikanten veelal wat optimistisch zijn en voorwaarden stellen bij hun batterij claims, maar Creative is daar extra vaag “actual battery life will vary..” terwijl ik in de praktijk niet in de buurt van de claims kom; de eerste test sessie op middelhoog volume terwijl wij foto’s aan het schieten waren haalde de 6 uur niet, en de tweede lading met de 3,5mm aansluiting op de pc, volume ‘aanwezig’ (dus niet achtergrond, maar gewoon prettig luisteren) bracht mij niet meer dan een uurtje verder. De geclaimde 10 uur is vast mogelijk op laag achtergrond volume en met een zuinige aansluiting en gunstige stand van de maan, maar ik heb er een hard hoofd in dat veel mensen veel verder komen dan wij. De iRoar Go heeft vooralsnog wat minder uurtjes gedraaid (het valt niet mee om dit soort marathons exact bij te houden), maar lijkt op een vergelijkbare batterij-conclusie af te gaan, en 75% van de claim halen vereist al terughoudendheid, en de kans dat je de helft haalt op knal volume is klein.