Cougar Revenger review
Af en toe verschijnt er iets van Cougar bij ons. Het merk dat je aan het mooie beest zal doen denken, of als je ietsjes ouder bent vermoedelijk aan iets anders, gevolgd door het gevoel dat als jij het voor het zeggen had ergens in een pril stadium vermoedelijk toch voor iets als ‘Panther’ was gegaan.
Wat je als Nederlander van de hardware zelf moet verwachten is wat lastig, vooral omdat het merk zich erg focust op de Duitse markt, en in Nederlandse shops slechts beperkt beschikbaar is, en dan gebruiken we ‘beperkt’ in de zin van: ‘Kim Kardashian heeft forse billen, maar slechts een beperkt mentaal vermogen’ of ‘David Beckham kan een aardig balletje trappen, maar hij heeft slechts een beperkte woordenschat’.
Op zich zou het niet hoeven, want genoeg Nederlandse webshops die bij Caseking.de inkopen, en niets weerhoudt ons om eventueel daar ook te bestellen als je zou willen, al denken wij dat wanneer er zo veel goede muizen op de markt zijn je zaken als beschikbaarheid (gratis en binnen 24uur thuis) echt voor elkaar moet hebben.
Maar goed. We hebben de Cougar Revenger voor ons, een ca 55 euro kostende muis met Pixart PWM3360 sensor (aka, de perfecte), en de nodige interessante elementen; er is tenslotte een reden dat we ervoor kiezen om er aandacht aan te besteden. Wellicht niet zo veel als gebruikelijk, want vooralsnog zijn ze (even) niet leverbaar, maar willen we wel proberen te bereiken dat kopers en inkopers wellicht wat verder kijken dan hun gebruikelijke merken.
Uitpakken, bouw en features
Aan de doos weinig veranderd, nog altijd netjes, ietwat fors, maar niet spectaculair luxe uitgevoerd. Ook wat extra’s betreft geen heel groot feest. Wat handleidingen, wat stickers, en daar blijft het bij.
De Revenger is in mijn optiek een aantrekkelijk muisje. Twee-shades-of-gray vind ik zelf een wat betere indruk achterlaten dan één groot blok in één specifieke kleur, maar het gaat mij vooral om het gevoel wat de bouw en afwerking ons geeft: de Revenger voelt namelijk uitstekend.
Duidelijk een ergnomische vorm voor rechtshandigen zonder echt exotische lijnen wat het meteen een veilige aanrader maakt, al is hij wel nipt groter dan gemiddeld, waardoor de kleinste handjes wel even na moeten denken of ze dat willen. De fangs voorop zet ik wel een vraagteken bij na de Revenger een tijd te gebruiken (als low-sense gamer met het nodige liften) omdat deze soms eerder de mat raakt dan de glijders bij het terugplaatsen na een lift; ze lijken ook gewoon overbodig, al ogen ze wel leuk.
Primaire knoppen komen van Omron, secundaire switches zijn niet bekend maar voelen netjes tactile en scherp zoals moet op dit prijspunt, en zijn daarbij ook redelijk fors wat ik zelf wel kan waarderen (zoals bijvoorbeeld op de G403). Het scrollwiel is wel aan de soepele kant van gemiddeld, met slechts bescheiden voelbare stapjes. De kabelaansluiting off-center oogt wat apart, maar ik kan niet zeggen dat ik er wat van merk. Wat je wel merkt, en wat heel apart is, is de grote DPI switch. Die moet je namelijk stevig naar je toe trekken om de DPI te switchen. Voordeel: no way dat je dat ooit per ongeluk doet. Nadeel: als je dat frequent en snel wilt doen? No way 😉
Onderop: forse gliders, en daar zien we de fangs voorop ook duidelijk.
En even de specs voor de volledigheid:
Prestaties
Testen van een PWM336X muis is feitelijk ook niet meer dan een formaliteit, want tot dusver lijkt het erom dat om een 336X muis te verpesten je serieus bijzonder talent moet hebben. Ook hier zien we een prestatie waar we niets op aan kunnen merken. Lift-off distance lijkt standaard marginaal strakker dan wat we tot dusver hebben gezien, maar dan praten we dus over tienden van millimeters en je zal muizen 1:1 naast elkaar moeten leggen om ook maar in de buurt te komen van ‘volgens mij is het ietsjes minder’, om vervolgens aan te geven dat het niet uit maakt want in de software kan het nog ietjes hoger of lager worden ingesteld, al is het ook letterlijk dat: ietsjes, heel veel ontloopt het elkaar niet. Onder de streep is dit gewoon weer een prima PWM336X implementatie en kunnen we de prestaties gewoon perfect noemen hoe lang of kort we er over ouwehoeren.
Sinds een aanvaring met een model met significante button lag zijn we daar ook op gaan letten, zij het met een dikke kanttekening dat we dit niet tot op de ms nauwkeurig kunnen doen. Met een click-response test met 50 clicks tov onze baseline van de Logitech G403 (algemeen geaccepteerd als lag-vrij model) zien we een gemiddelde van 3ms verschil. Relevant genoeg om even te melden, maar de manier van testen is niet betrouwbaar genoeg om daar echt waarde aan te hangen. Sowieso is dat niets wat je in de praktijk kan merken, wat wel anders was bij ca 15-20ms 😉
Software en verlichting
De software van Cougar is .. wel, een middenmoter. Functioneel genoeg, geen significante problemen, maar zonder de laklaag of polijstbeurt van de grotere peripheral fabrikanten. Standaard zaken zoals DPI en knoppen zijn aan te passen, je hebt wat profielen, en gezien de kans groot is dat je na de eerste setting er nooit meer in komt vinden we het gewoon prima, maar het mist dat beetje wat het product wat meer premium had kunnen maken.
Oh ja, en RGB pas je natuurlijk aan, want ons weer wat plaatjes geeft. RGB DPI indicator bij de neus, en een kort balkje onderop.
Hele mooie plaatjes eigenlijk als je het mij vraagt, vooral omdat het logo niet één ledje is dat veranderd, maar er ook een kleureffect cq verschuiving in heeft zitten. Het is één van de meer indrukwekkende implementaties van RGB.
Conclusie
De Cougar Revenger is, kort samengevat, tot zover je objectief kan zijn over muizen zeker één van de sterkere modellen op de markt. Top sensor, stevige bouw, goed gebalanceerd, nette afwerking van het materiaal, fijne knoppen zowel primair als secundair, en zeker als je een iets-groter-dan-gemiddeld model zoekt is het dan gewoon een hele aantrekkelijke optie. Pasvorm is subjectief, maar dit is gewoon een hele veilige palm grip muis voor gemiddelde handen en groter (zeg, 17cm en langer), waarbij grote handen (20,5cm+) de vingers iets op zullen trekken, maar zij zullen ook niet anders gewend zijn (en m.i. ben je dan wat sneller in de reactietijd, maar iedereen is anders).
Echte minpunten, tja. De software is ‘ok’ maar mist een likje verf hier en daar om het top te maken, en we zien ook rond de 50 euro tegenwoordig muizen met Omron switches die een hogere rating hebben dan de typische 5 mil variant. En wanneer een fabrikant niet heel nadrukkelijk aangeeft dat er 10, 20 of 50 mil varianten in zitten kunnen we van 5 uitgaan. Wat het daadwerkelijke effect is op de levensduur is niet heel duidelijk, maar we moeten wel stellen dat we dit graag zouden zien nu bijvoorbeeld Logitech met hun G403 en Cooler Master met de MM530 tonen dat het kan op dit prijspunt.
Er zijn wel wat specifieke designkeuzes waar we even op in moeten gaan. Zo is het scrollwiel redelijk vloeiend, dus als je heel duidelijke stappen wilt dan is dit niet wat je zoekt, maar het heeft wel voordelen voor bijvoorbeeld scrollen in tekst en dergelijke. Ook het DPI switch design is apart, je moet die grote knop echt stevig naar je toe trekken. Het voordeel is dan dat je dit nimmer per ongeluk gaat doen, het nadeel is dat wanneer je dat frequent en snel wilt doen deze muis dus ook afvalt. Ik denk persoonlijk dat een -iets- lichtere optie of optie met wat kortere travel toch beter is dan deze flinke horde tegen abusievelijk DPI switchen. Ook de ‘fangs’ aan de voorzijde zijn apart, want als je oppervlak niet geheel vlak is of je je muis veel optilt en niet altijd recht terugzet (of met de neus iets omlaag terugzet), dan tikken die fangs de tafel aan voor de glijders zelf, al is dat ook niet echt een ‘probleem’ waar typische muizers op hoeven te letten.
Wat kleine puntjes die nog getuned kunnen worden voor een in mijn optiek nog betere muis, maar het neemt niet weg dat wat hier ligt, op dit prijspunt, gewoon goed is. Hij zit direct in het vaarwater van de Logitech G403 (iets kleiner, goed gebalanceerd maar visueel minder fraai, betere software) en de Cooler Master MM530 (eveneens iets kleiner, erg stevig maar voelt ook wat ruwer) en de Creative Siege M04 (iets exotischere vorm, verder redelijk vergelijkbaar), en als wij de Revenger dan een capabele tegenstander noemen dan is dat gewoon een compliment. Vooral zij die net als ik een wat grotere hand hebben en een iets grotere muis dan fijn vinden zullen zich kunnen vinden in de vorm van de Revenger, en het gevoel van de materialen en de stevige knoppen, wat gewoon erg netjes is. Vooral ook met de wetenschap dat onze gebruikelijke alternatieven voor een iets groter model een stap duurder zijn, denk aan de Corsair Glaive of Roccat Kone varianten, al mogen die zich van mij ook wel een upgrade noemen.
Met genoeg goede muizen rond de 50 a 60 euro is “zeer capabele concurrent” ongeveer het maximale wat we van welk merk dan ook mogen verwachten. Of het Cougar lukt om veelal trouwe Nederlanders te overtuigen eens iets anders te proberen dan de hun bekendere merken weet ik niet, maar deze muis verdient het minimaal om overwogen te worden, en verdient een betere beschikbaarheid bij shops te genieten dan nu het geval is. Aan de uitstraling en de RGB liefde zal het in elk geval niet liggen!
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: