Corsair Virtuoso RGB Wireless SE review
Corsair loopt al enkele jaren mee wat headsets betreft. Maar als je bekend bent met de Corsair line-up weet je dat hun bestaalde modellen allemaal aan de betaalbare kant van het spectrum zitten. Met de nieuwe Virtuoso RGB Wireless en Virtuoso RGB Wireless SE die vandaag lanceren willen ze daar wat verandering in brengen. Deze respectievelijk 179 en 199 euro kostende headsets moeten de strijd aan gaan met andere draadloze slagschepen zoals de Logitech G935.
Wij gingen de laatste tijd met de luxere Virtuoso SE aan de slag om te kijken of ze er wat leuks van hebben gebakken. Het verschil met de goedkopere standaad editie is dat er meer metaal in het design zit, en je een betere microfoon krijgt.
Uitpakken en Accessoires
De eerste indruk is cruciaal bij een luxe headset, en dat heeft Corsair uitstekend voor elkaar. Net doosje, mooie draagtas, en zowel de USB dongle (voor PC en PS4) als de kabels zijn verdomd netjes afgewerkt met wat metalen details. USB Type-C ook, wel zo fijn en modern, al had hij wel flexibeler mogen zijn gezien je af en toe niet zonder kan. Een 3,5mm kabel voor andere devices ontbreekt ook niet.
Design en Comfort
De bouwkwaliteit van de Virtuoso SE is niets minder dan uitstekend; alles zit stevig in elkaar en de afwerking is top; stevig contrast met het vele glossy plastic in de G935. Mooi gebruik van aluminium, schelpen inclusief, soft-touch plastics en natuurlijk wat nep leer voor de hoofdband; echt leer vinden we vaak pas in een flink duurdere klasse.
Ik vind het ook een mooi design, ziet er fancy uit, niet -te- gamey, maar ook niet suf onopvallend. RGB ontbreekt niet, het is tenslotte Corsair, maar het is chic gedaan met hele fijne perforaties in het aluminium van de schelp. Niets te groot, maar toch een leuk detail.
Licht is hij niet. Corsair claimt 360 gram, wij meten hem 370 gram of 387 gram met de microfoon (Eveneens voorzien van wat metaal), dat is dezelfde gewichtsklasse als o.a. de Logitech G935 of de Razer Nari, oftewel de categorie zwaargewichten.
De pads zelf zijn ook netjes gedaan, fijn memory foam met een zachte afwerking. Ze zijn flexibel genoeg alle kanten op zodat de drukverdeling goed is, en de totale druk varieert van gemiddeld tot licht afhankelijk van je hoofdmaat (klein hoofd is lichte clamp, groot hoofd is gemiddelde clamp). De band is ruim verstelbaar waardoor het niet veel uit maakt hoe groot je hoofd is, dit past op mijn XXL harsens en ook op die van onze kleine van 6.
Comfort is een lastige, het is zeer de vraag of jij moeite hebt met een zware headset. Hij voelt niet zo bulky als de G935, maar je voelt hem absoluut op je hoofd en om je oren, zeker in de lange zit, ondanks dat de druk dus niet opvallend hoog is. Als je daar gevoelig voor bent zijn er tal van lichtere alternatieven, als je nu bijvoorbeeld een Void Pro of G933 hebt van een paar jaar geleden en daar blij mee bent kan je hier ook mee uit de voeten.
Features
De headset zelf is PC en PS4 compatible via de dongle, bedraad via USB, en met andere devices ook analoog te gebruiken. Fysiek zit er een volumewiel op die ook lekker stevig aan voelt, een knop om te wisselen tussen USB en draadloze modus, en de rest van de features moeten we in de software zoeken.
Daar zien we o.a. een equaliser (daarover straks meer), een paar sound presets, een mic sidetone feature, de optie om te schakelen tussen stereo en virtual 7.1, en je kan de verlichting aanpassen of uitzetten. Ook kan je daar firmware updates uitvoeren en de accustatus zien of in je taakbalk weer laten geven.
Al met al een prima featureset en vooral één die goed is uitgevoerd, maar het is wel belangrijk op te merken dat we hier wel wat verschil zien met nog duurdere headsets. Een basisstation zoals bij de Astro A50, of een dual-battery systeem zoals bij de Arctis Pro, beide nog een stuk duurder dan de Virtuoso overigens, krijg je hier niet. Is je (ca 20 uur) accu leeg? Dan moet je gewoon even aan de kabel. Als je bereid bent om nog meer uit te geven kan je dus nog wel wat meer quality of life features vinden. Een idee voor een Corsair Virtuoso RGB Wireless SE PRO wellicht? Er is altijd ruimte voor een extra achtervoegsel aan een product in 2019 nietwaar?
Specificaties
Geluid
Het geluid dan, iets waar ik subjectief vanaf het eerste moment over te spreken was. Hij doet duidelijk waar hij voor is gemaakt: gamen. Helder, prima punch, goed herkenbare voetstappen, het soort dingen dat je verwacht in deze klasse. De bass is niet opgeblazen, het is het soort geluid dat iedereen op kan pakken en ‘goed’ kan vinden.
Maar voor 200 euro moeten we kritisch kijken, en doorlopen we onze test dan moeten we ook at kritiek delen. High Bass is degelijk, maar daar zien we de sub 100 Hz frequenties aardig inzakken. Luister je veel naar muziek met veel dikke bass, dan kan de Virtuoso op dat vlak niet mee met bijvoorbeeld de G935. De vergelijking met de Sennheiser GSP 600 is niet helemaal eerlijk gezien dat een analoge headset is met minder features, maar kijken we puur naar het geluid dan is dat toch een klasse of twee te hoog gegrepen voor de Virtuoso.
Dat zeg ik niet alleen over de bass, maar ook in de mids zien we een dip rond de 400 Hz en niet een strakke lijn waar je stiekem op hoopt gehoopt. Ga je kritisch muziek luisteren dan mist hij simpelweg de verfijning van de best klinkende opties in zijn klasse. Hoewel ik had gehoopt dat iets te kunnen tunen met de equaliser, blijkt dat in de praktijk heel veel uit te maken. Je kan bepaalde frequenties wat boosten of terugschroeven, maar die instellingen lijken echt vooral die exacte frequentie aan te passen, en niet een mooie curve toe te passen op nabij- of tussengelegen frequenties. Het ‘getweakte’ resultaat was simpelweg niet beter dan de standaard ‘pure direct’ mode. Bass liefhebbers kunnen de bass in elk geval wel wat boosten, dus dat zit wel snor.
De oranje lijn is ongeveer zo recht een SPL lijn wat ik met de eq tuning in iCue kan bereiken.
Er is op zich niks mis mee en ‘goed’ is wel het juiste woord, maar de Logitech G935 (let op: die laat andere steken vallen) klinkt bijvoorbeeld wat indrukwekkender en kost momenteel minder. Net als de Arctis 7 die een vergelijkbare geluidsbeleving biedt (nipt minder bass wellicht) voor minder. De Virtuoso moet het dus grotendeels hebben van andere elementen om de prijs te verdedigen.
Microfoon
Wat de Virtuoso SE wel heel goed doet is de microfoon. Die is echt uitstekend gemaakt en lekker stug waardoor hij echt goed te positioneren is zonder dat hij altijd weg zakt. Feature wise is afneembaar, voorzien van een mute knop op de mic (die je ook in kan houden voor de sidetone feature), een RGB LED voor status indicatie, en bovenal klinkt hij gewoon erg goed. Helder, weinig ruis, mooi dynamisch bereik voor een headset mic en prima concurrerend zelfs met de betere bedrade microfoons.
Zeker voor een draadloze headset is dat wel een heel dik pluspunt. Op dit vlak laat hij o.a. de Logitech G935, maar ook de Arctis 7, Razer Nari en ook hun eigen Void Pro ruim achter zich. Ga je er mee streamen? Corsair noemt het ‘broadcast quality’ maar dat is net wat te veel marketing geneuzel. Ga je serieus streamen dan wil je gewoon in een dikke mic investeren.
Let op dat de SE versie die wij hebben een betere mic heeft dan de niet-SE versie, die heb ik helaas niet om te beoordelen.
Conclusie
Onder de streep is de Corsair Virtuoso RGB Wireless SE een hele dikke gaming headset. Het geluid is niet het beste wat zijn klasse te bieden heeft, maar wel gewoon goed. En waar de Virtuoso RGB Wireless SE de G935 op dat vlak bijvoorbeeld voor zich moet duiden, haalt hij wel heel veel in met andere elementen. Zo zijn de bouwkwaliteit en afwerking met mooie (grotendeels metalen) elementen echt uitstekend, is er aandacht voor details zoals de afwerking van o.a. kabels en microfoon, wederom met veel metaal, waardoor het gebruik van de Virtuoso in de praktijk echt een heel stuk luxer aan voelt en oogt dan elke andere gaming headset. Fysiek is het gewoon een andere klasse. Ook de microfoon is wel echt een ‘best in class’ verhaal, die niet alleen bovengemiddeld goed is voor een headset microfoon maar voor een draadloze zelfs tot de absolute top behoort. Let op: Dit betreft dan wel de wat duurdere SE versie, de goedkopere versie met eenvoudigere mic heb ik nog niet kunnen testen!
De Virtuoso is dus serieuze optie om rekening mee te houden als je voor een draadloze headset aan het shoppen bent, althans zolang jij een grote en wat zware headset geen bezwaar vindt want als gevolg van het metaal-heavy design is het wel een slagschip op je hoofd; oogt elegant hoor, maar hij weegt gewoon flink wat. Het is wel met marge de beste headset die Corsair heeft gemaakt, en een flinke stap omhoog van de HS70 en VOID Pro Wireless. Fans van het merk gaan wat dat betreft op alle fronten een paar stappen vooruit. Ben je minder merk gevoelig dan zal je de voor- en nadelen moeten afwegen, hij is tenslotte pas net uit en aan de prijs terwijl enkele concurrenten (o.a. G935, Arctis 7) inmiddels al stevig in prijs zijn gezakt. Zoek je het aller beste geluid voor je geld of een laag gewicht kijk je dus nog even verder, terwijl je hier juist de beste draadloze mic, de beste fysieke afwerking vindt en dat bovenop een verder gewoon uitstekende totaalervaring.
Interesse? Je kan deze Virtuoso RGB Wireless SE en de standaard versies bij Coolblue vinden.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)