Corsair T1 Race Gaming Chair review
Denk je aan gaming randapparatuur, dan denk je toch al snel aan Corsair. Muizen, headsets, en vermoedelijk vooral ook de toetsenborden (K95 Platinomnom?) van de grote Amerikaan zijn toch best populair. En wanneer een nieuw soort ‘Gaming’ product dan heet wordt dan is het niet heel vreemd dat ook Corsair even wil laten zien wat zij er van zouden maken.
Insert de T1 Race, de eerste Gaming Chair van Corsair met focus op.. wel.. er extra aantrekkelijk uitzien op je stream denk ik vooral, maar natuurlijk ook kwaliteit, comfort, aanpasbaarheid, en hoewel die zaken wel frequenter aan bod komen kunnen we de ‘Nylon Caster Wheels’, zeg maar skate-wielen, wel opvallend noemen.
Prijskaartje was op moment dat wij begonnen met testen 349 euro, inmiddels zijn ze verkrijgbaar vanaf ca 319 euro. De Corsair komt in geheel zwarte variant of zwart met rode, gele, blauwe of witte details.
Voor we gaan uitpakken eerst even een blik op de features en specs:
Een blik op de productpagina geeft al aan dat Corsair duidelijk inzet op de uitstraling, met bijvoorbeeld aandacht voor de andere afwerking van de armsteunen. Niet heel vreemd, want eerder concludeerden we al dat er voor een groot deel toch verschil gezocht moet worden in de verschillende uitstralingen van alle stoelen, waarbij het daadwerkelijke comfort toch vooral subjectief blijft.
Verstelbare armsteunen, verstelbare rugleuning, hoogte verstelling, het zullen geen extreem opvallende elementen zijn voor de gaming- of racing stoel enthousiasteling. Wel zijn de wieltjes echt anders. Ook wat de andere specificaties betreft mikt Corsair redelijk op het midden van de markt, bijvoorbeeld wat afmetingen of gewichtscapaciteit (120kg) betreft.f
ijn eigenlijk niet heel opvallend want ook Sharkoon zet in op het gangbare middensegment; niet een stoel voor reuzen zoals de 190cm limiet en 120 kg draagkracht aangeeft (rekening houden met wat extra druk van het neerploffen natuurlijk)
Voor de duidelijkheid: 300 euro gaming chairs komen niet in echt leder, maar in PU leder. De achterzijde is van PVC ‘leder’ gemaakt.
De verpakking van de Corsair valt niet direct op, gewoon een grote bruine doos van karton. Intern merken we echter al snel dat Corsair op gebied van design een hele andere kant op gaat dan de meeste concurrenten. Flashy rood en meer lijnen in de wielbasis en opvallende skake-stijl wielen. Installatie volgt verder gewoon netjes de standaard.
Ook wat het zitvlak betreft gaat Corsair duidelijk voor ‘opvallend’. Veel rode stiksels, opvallend patroon in de rode elementen rondom, en ook de afwerking van de armleuningen valt toch op ten opzichte van de rest. Verstelopties van de armleuningen zijn weer ruim: omhoog/omlaag, vooruit/achteruit, binnen/buiten en draaibaar. Ruim, maar ook typisch in deze hoek.
Onderop waar we de verstelconstructie gaan bouwen zien we in elk geval een nette kwaliteit en afwerking. Schroefjes haal je er eerst uit, om hem vervolgens vast te zetten.
In de rugleuning zien we weer de nodige details, met vooral extra aandacht aan de carbon-stijl afwerking achterop.
Verdere installatie weer weinig spannend: twee schroefjes aan beide kanten, plastic covers erop met de leuke kanttekening dat je er een extra setje bij krijgt (gaan ze kapot dan?), en we hebben…
… een stoel! Woop. Het is niet echt een discussie als we stellen dat de Corsair ‘het meest going on’ heeft, in ons beste Nederlands. Los van dat rood lekker knalt is hij gewoon net wat flashier dan de rest.
De rugsteun is hoog, maar niet extreem dik, wat in onze optiek weer wat praktischer en prettiger is. Uiteraard in hoogte te verstellen.
Het hoofdkussentje is daarentegen juist weer heel klein, net een groot uitgevallen strik. Hoewel we de rugsteen structureel konden waarderen konden we van dit kussen niet heel warm worden.
Nog even wat resultaat staren:
We twijfelden een beetje welke elementen we zouden meenemen in de beoordeling van elke stoel. Feit is dat de meeste stoelen echter gewoon heel erg veel op elkaar lijken. De Corsair T1 Race wijkt op een aantal punten zeker af, daar lopen we ook doorheen, maar is in de basis toch best een bekende ‘typische’ gaming stoel. Zo is hij vooral geschikt voor kleinere tot gemiddeld afgemeten mensen, reuzen need not apply, en lijkt ook het zitvlak redelijk gemiddeld sportief; het zit aan, maar niet extreem. De lendesteun is echter wel wat strakker aan gevormd dan gemiddeld, wat lekker is voor zij die in hun zij graag lekker goed aan zitten, terwijl de randen van het zitoppervlak weer iets minder stijl oplopen dan bijvoorbeeld de Sharkoon.
Het hogere, minder dikke rugkussen valt wel op, vooral bij zij die de meer uitstekende kussens van enkele andere modellen niet konden waarderen (zoals ikzelf). Dat maakt dan het verschil tussen het aanhouden van het kussen en hem ergens een hoek in knallen en daarmee een de steun uit je rug volledig te verliezen, net als modellen met een zachter kussen overigens. Anderzijds is de stugge steun ook weer een gewaardeerde feature door anderen.
En daar zit natuurlijk het probleem, het is subjectief. Als grote jongen vond ik deze stoel wat te krap aan zitten in de rug, terwijl de buurman die kwam spieken deze stoel direct als favoriet bestempelde. Wat ik vermoedde bleek echter ook een gedeelde mening, want los van de paar details zijn het in essentie grotendeels hetzelfde soort stoelen. Afmetingen daargelaten, de voorkeur voor het ene over het andere model zit ook in de nuance, en testers waarbij bijvoorbeeld de Corsair goed zit en de Gigabyte totaal niet hebben we niet gezien. Ook details zoals de andere afwerking van de armsteunen dragen niet bij aan een andere ervaring.
Objectief zijn het enkel de wielen die echt opvallen, want de Corsair rolt als hippe tiener op rollerskates over de harde vloeren waarop wij testen, een eigenschap die enkel wordt gedeeld door de Vertagear maar verder echt afzet tegen de andere vier. Ook objectief, maar ietwat genuanceerder, is het effect van de flink gestikte afwerking boven de geheel vlakke PU leder afwerking. De Corsair lijkt namelijk net wat minder snel te zweten dan bijvoorbeeld de vlak afgewerkte Aorus of Sharkoon, maar iets meer dan de gaatjes-PU modellen zoals de Noble en de Vertagear.
Natuurlijk zullen we consequent in elke Gaming Chair review beginnen met stellen dat als je naar een kantoorzaak gaat dat je tal van geschikte stoelen moet kunnen vinden voor de 300-450 euro die de modellen die wij gaan testen kosten. We zouden onszelf voor de gek houden als we niet zouden stellen dat de uitstraling een grote rol speelt, of dat er geen meerprijs aan de keuze voor een dik uitziende stoel zit, maar anderzijds moet dat ook gewoon kunnen. Streamen is populair, dikke complete setups willen hebben is aan de orde van de dag, maar vergis je niet als je denkt dat het alleen maar show en weinig inhoud is: wij zijn structureel te spreken over de manier waarop de meeste van deze stoelen zitten, vooral afhankelijk van je eigen afmetingen uiteraard. Genoeg te spreken dat we aan het einde van deze rit enkele van onze eigen stoelen aan de kant gaan schuiven ten faveure van gaming chairs, en we hebben genoeg passanten gehad tijdens onze foto- en video sessies die even –moesten- kijken om vervolgens zeer consequent ook gecharmeerd te zijn van één of meerdere van de stoelen, zowel visueel als wat stoel betreft, met de lastige kanttekening dat de meeste mensen toch van een ander model gecharmeerd waren. Echt hard oordelen is dus erg lastig in iets zo subjectiefs als het comfort van je achterwerk.
En dat gaat ook zeker weer op voor deze Corsair T1 Race, want ook Corsair kiest ervoor om toch grotendeels binnen de bekende lijntjes van een middenklasse gaming-/racing stoel te kleuren: focus op de kleinere tot gemiddeld grote gamer, met eigenlijk vooral wat detail en visuele zaken die net even anders zijn. Een veilige keuze, maar niet de meest spannende, tot zover echte spanning mogelijk is voorbij visuele details natuurlijk. Los van de inhoudelijke beoordeling moet ik toegeven dat de schoen daar dan toch een beetje wringt, want juist Corsair heeft regelmatig laten zien dat wanneer ze wat hoger inzetten ze echt hele bijzondere dingen kunnen doen. Ik had ze er wel voor aangezien om in te zetten op een 399 euro kostende stoel met bijbehorende kwaliteit- en featureset, een stoel waarvan je ‘wow’ achterover slaat en dat opvolgt met een “shut up and take my money”, en wanneer Corsair zich dan los van dat detail niet echt van de rest af weet te zetten wat pure stoel betreft is dat natuurlijk reden voor een beetje ingetogenheid. Dat is niet objectief over de stoel, maar wel het perspectief waar de T1 Race zich in bevindt. Al vermoed ik dat de mensen die die beslissingen maken het beter weten en besloten hebben dat er voor deze nipt voorbij 300 euro en change middenklasse meer markt is, danwel dat ze aan de mogelijkheden van de fabriek gebonden zijn. Om in Corsair metaforen te spreken, hier staat een prima degelijke Strafe mech toetsenbord waar men van het grote Corsair wellicht op een K95 Platinum had gehoopt. Aan de andere kant krijg je nu toch een flinke stoel (shipping costs hoo) voor de prijs van een luxe toetsenbord, muis en muismat, dus laten we ook dat perspectief even houden.
Het is ergens onvermijdelijk maar tegelijk niet echt fair om de lat voor verschillende merken op verschillende hoogtes te leggen, en daarnaast kan ik mij sowieso niet voorstellen dat Corsair hun assortiment Gaming Chairs op termijn niet nog eens naar boven toe uitbreid. Terug naar het product voor ons dus, wat even los van het merknaampje wat erop staat nog altijd gewoon een leuke stoel is die mee kan en doet met zijn concurrenten. Typisch in de basis, bruikbaar tot aan een metertje of 1m90 of laten we zeggen een kilotje of 100 voordat je eigenlijk wil testen alvorens je hem blind besteld, een bovengemiddeld strakke fit boven de heupen en een gemiddelde ‘aan’ fit rond de benen waarvan je zelf mag beoordelen of dat je voorkeur geniet of niet. Daarnaast echt opvallend soepele wielen, iets waarvoor je bij DXRacer bijvoorbeeld al 40 euro bij mag tikken, en bovenal dus veel opvallende visuals zoals de diamandvorm stiksels, de carbon afwerking of de net even andere armsteunen waarmee deze Corsair vooral probeert om je te overtuigen boven de over het algemeen net wat meer ingetogen alternatieven. Net even wat meer ‘in your face’ zijn hebben we Corsair vaker zien doen, en dat daar om wordt gevraagd kunnen we wel een feit noemen.
Wanneer we al enkele keren hebben opgemerkt dat je je grotendeels door de looks kan laten leiden op gebied van gaming chairs, uiteraard binnen de afmetingen en de pasvorm voor jouw lengte en gewicht, dan denk ik dat het ook wel een positieve opmerking waard is dat Corsair in elk geval in die looks afdeling toch wel redelijk wat ‘anders’, of noem het ‘meer’ in huis heeft. Of datjouw stijl is mag je zelf bepalen, maar opvallen doet deze Corsair T1 Race wel zoals je op de foto’s vermoedelijk ook duidelijk terug ziet.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: