Samenvatting


De Corsair Spec Omega RGB is een opvallende verschijning met zijn vele hoeken, verschillende kleuren en panelen en uiteraard de addressable RGB strip voorop. In (te) veel opzichten is dit echter niet een case die zijn 150 euro prijskaartje goed praat, in de basis is het meer de sub 100 euro Spec Omega waarbij de toevoeging van de PSU cover wel verdomd fijn is boven het basismodel. De manier van paneelmontage en de verre van extreme ruimte achterop voor kabelmanagement maakte onze build echter tijdrovender dan we normaliter gewend zijn in dit segment, en dat is toch jammer voor de nieuwe pc bouwers onder ons. De conclusie is echter vrij eenvoudig: als dit jouw smaak is en je wilt vol inzetten op addressable RGB,dan is dit echt geen gekke case, want kwalitatief is hij netjes, we kunnen er een hele dikke build prima in huisvesten, en de inbegrepen addressable RGB controller en twee addressable RGB fans kosten je normaliter al eenvoudig de helft van wat dit hele product kost: 8/10.


Corsair Spec Omega RGB review


Eerder dit jaar namen we de Corsair Spec Omega al onder handen, en nu is het de beurt aan de Spec Omega RGB. Het zal niemand verbazen dat dat grofweg dezelfde case is, maar met RGB, en uiteraard voor wat meer centen. Flink meer centen welteverstaan, want de standaard Spec Omega is onder de 100 euro te vinden als je zoekt, en de RGB versie kost je normaliter rond de 150.

Daarvoor krijgen we echter niet alleen Corsair hun uitgebreide RGB controller, maar ook nog wat andere veranderingen in de case die we in deze review gaan zien. Geen zorgen als je de vorige review niet hebt gelezen, we beginnen gewoon van nul.

De buitenkant


De Spec Omega RGB is een compleet ander beestje dan bijvoorbeeld de recent door ons geteste Carbide 275R, dit is duidelijk ‘het mag een onsje meer zijn’: opvallende hoeken, design elementen die groter zijn of wat meer uitsteken dan strict noodzakelijk, de nodige form over function elementen zoals de halve roosters, maar daarmee wel echt een uniek beestje die je direct kan onderscheiden van welke andere case dan ook. En dat is toch niet onbelangrijk wanneer we het over behuizingen hebben.









Dergelijke designs komen, tenminste als we de kosten niet extreem willen laten oplopen, enkel wanneer je stevig met kunststof gaat knutselen. En de Spec Omega RGB is dan ook een typisch gevalletje stalen chassis met kunststof panelene erop om dit mogelijk te maken. Stevig kunststof overigens, niet te klagen, maar het is wat anders dan een stalen of aluminium front.

Dankzij opvallende voeten staat de Spec Omega RGB fors hoog op de pootjes, al moet ik zeggen zelf niet echt weg te zijn van de zeer opvallende glossy poten. Kwestie van smaak, en ik geef graag toe dat ik zelf liever voor de ‘less is more’ ontwerpen ga, dus we nemen het Corsair niet kwalijk om voor anderen wel wat gedurfds neer te zetten.



Achterop en onderop echter verklapt dat we met een redelijk mid-range chassis te maken hebben.



De binnenkant


Enige tijd geleden bedacht Corsair dat de duimschroeven lelijk waren, en dit was hun alternatief. Een alternatief waarvoor je echter een inbussleutel nodig had en waarvan wij al opmerkten dat na 2-3 installaties de schroeven al niet meer ‘as new’ ogen. Anderen merkten op dat het niet zo handig was om ‘even’ wat in je systeem te doen, maar dat verschil valt best mee. Corsair leek zich te beseffen dat er toch niet echt één betere optie was en voegde bij de Crystal 280X dan ook twee opties toe. De Spec Omega RGB moet het echter nog met enkel deze schroeven doen, en dat is jammer. Wel positief: het glas valt netjes binnen het frame, en als je niet veelvuldig herbouwd is het ook niet echt iets om wakker van te liggen. De keuze voor licht getint glas blijft prima en veilig.






Intern zien we een redelijk standaard chassis. Niet al te luxe, maar het is dan stiekem ook een beetje een case van minder dan 100 euro voorzien van extra RGB. Wel grommets, redelijke kwaliteit, maar geen superstrak frame wat we toch vaker zien tegenwoordig, ook rond de 100 euro. Toch zien we hier de eerste echte veranderingen, zo zit er in de RGB versie naast een extra ventilator ook een PSU shroud in, iets wat we op de originele versie toch een pijnlijke afwezige vonden. Standaard zitten er twee HD120 RGB LED fans in, dit zijn dus andere fans dan de LL120’s die je later ziet.




Frontje eraf, top eraf, allemaal prima degelijke panelen, en dan resteert een nog wat kalere case.




Achterop ruimte voor drie 2.5” SSD’s, en twee 3.5” HDD’s. Ook treffen we daar de RGB controller aan. Deze heeft twee kanalen, waarvan er één richting het frontpanel gaat en de ander gebruikt kan worden om een maximum van zes ventilatoren aan te sturen. Dat lijkt ons een redelijke afweging, al zal je voor bijvoorbeeld extra strips dus weer een extra controller moeten hebben. Aansluiten doe je met een enkele SATA power aansluiting, en vervolgens een USB 2.0 header op je moederbord.







[anchor=s][/anchor]

Specificaties



Onze build


Installeren dan. Boekje zoals meestal bij Corsair keurig duidelijk, en de schroefjes per soort gesorteerd in zakjes is een vrij standaard manier tegenwoordig. Prima, niet slecht, niet uitzonderlijk.


Compleet lijstje van wat we gingen bouwen:
– Corsair Spec Omega RGB (White)
– Asus Z370-F Gaming
– Intel Core i7-8700K
– Corsair Vengeance RGB Pro 32GB
– Asus ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti
– Samsung 960 PRO 1TB
– Corsair H100i Pro
– Corsair LL120 LED fans (x5)
– Seasonic Focus Plus 550 Gold PCGH Edition
– Seasonic Snow Silent Platinum 650W

Laten we dit een vrij typische game bak noemen (enkele GPU, AIO waterkoeling), met hooguit iets meer extra’s dan gebruikelijk zal zijn. Corsair noemt de case tenslotte RGB dus dan moet er meer RGB bij. Dit doen we door middel van vijf LL120 fans erbij te halen, gezien we zelf de HD120 fans die er standaard in zitten niet hebben liggen en we hebben begrepen dat het niet is aangeraden om ze tesamen op één kanaal van je controller te hangen.

Het bouwen zelf verloopt aardig, maar helaas verre van uitzonderlijk. Van een dergelijk forse case hadden we eigenlijk verwacht dat een waterkoeler bovenin zou passen, maar dat is niet het geval. Gelukkig is er wel genoeg ruimte voorin, zelfs met een forse GPU, maar toch.



Vervelender is het feit dat kabelmanagement wat aan de krappe kant is. Het gaat, maar het is niet zo relaxed als sommige recente cases ons hebben laten zien. Zo moeten de PSU covers er eerst af voordat we kunnen werken, bleek het bouwen een stuk makkelijker zonder de 3,5” HDD cage, en bleek ook de ruimte achter het moederbord wel heel erg krap. Nu hadden wij de mazzel dat we geen 2,5” drive hoefden te installeren, maar als je de drie 2.5” sloten achterop zou vullen heb je er zeker even werk aan om alle kabels netjes weg te laten lopen zonder dat het stoeien is om het zijpaneel terug te krijgen. Zowel het ontbreken van iets meer ruimte als van een oplossing om het zijpaneel makkelijker te herplaatsen verklapt dat de Spec Omega RGB in het frame zelf toch een stuk meer basic is dan de prijs doet vermoeden.

Prestaties


We kiezen er expliciet voor om per case ‘passende’ builds te maken. Het nadeel is dat we dan geen 1:1 vergelijking kunnen maken wat betreft koel- en geluidsproductie. Er zijn echter verschillende platformen die zich daar specifiek op richten, terwijl wij ons liever bezig houden met een echte build. Het houdt echter in dat eventuele informatie over temps en geluidsproductie niet gestandaardiseerd of genormaliseerd zou zijn, oftewel niet vergelijkbaar. Het idee dat dat echter per definitie ‘beter’ is weerleggen we echter, want veel vergelijkingen gebruiken praktisch onwaarschijnlijke combinaties om vervolgens aan te tonen hoe goed of slecht een case is, terwijl de raakvlakken met de praktijk uit het oog worden verloren.

Vergelijking terzijde dan, wat zagen we in de praktijk met onze build. We gingen uit van het feit dat eindgebruikers lui zijn, dus zette de PWM fans op de standaard gebalanceerde profielen, en ook de H100i staat op ‘balanced’ in de Corsair software. We zetten onze processor en videokaart volle bak aan het werk met AIDA64, en gingen een kopje koffie drinken.

Bij terugkomst stond onze geluidsmeter op 50 centimeter afstand op 42 dBA, zet je dat op je bureau dan hoor je dat je computer bezig is, maar is verre van luid. Gezien een dergelijk zware load op CPU en GPU praktisch niet voorkomt (gamen belast de CPU zelden non-stop op 100%, creatieve taken belasten de GPU zelden 100%), vinden we dat een prima uitgangspunt. Temps? 65 C op de processor, 39 C op het moederbord, en 72 C op onze GTX 1070 Ti.

Daarvan merken we twee dingen op. 1) Dit is een stuk warmer dan de H100i deed op een open testbench, 2) dit zijn objectief echt keurige resultaten waarbij je nog genoeg flexibiliteit hebt om hem wat stiller te laten werken ten koste van een paar graden. Nee, het is geen uitzonderlijk goed koelende noch dempende case, iets wat we aan het design van het voorpaneel natuurlijk al 3x hadden geroken, maar zelfs een wat grotere temperatuurdelta op je processor maakt praktisch gezien nauwelijks uit als je de temperaturen keurig binnen perken houdt. Enkel zij die heel zwaar willen overclocken zouden we aanraden naar iets anders te kijken op basis van de resultaten, voor de rest volg je hart en emoties betreffende het design.

Showcase


Eenmaal aan snappen we natuurlijk heel goed waar Corsair heen wil, want met RGB erbij is het een feestje. De witte LED strip voorop heeft plaatsgemaakt voor een addressable RGB strip die je met behulp van de software tal van effectjes kan laten doen, en de extra onderdelen met RGB erbij zorgen voor een compleet plaatje. Het risico is wel vrij groot dat je die twee extra RGB fans erbij wilt pakken, want vooral de voorzijde profiteert toch duidelijk van een volledige RGB fan lijn.







Daarbij merken we ook op dat tot zover RGB fans en producten gaan dat Corsair toch echt verdomd goede zaken doet. Niet alleen is het flink helder allemaal, maar de effecten zijn soepel, de kleurweergave is erg aantrekkelijk en zacht in vergelijking met de vele toch wat scherper gekleurde oplossingen, en we zetten dit spul dan ook hoog op ons verlanglijstje.

Conclusie


Volgens mij zeggen de plaatjes al heel erg veel over de Corsair Spec Omega RGB, want het staat niet ter discussie dat wanneer je RGB wilt dit toch hoge ogen zal gooien. Het gaat er bij behuizingen bijna altijd om of jij het totaalplaatje mooi vindt, en volgens mij weet Corsair in elk geval toch de aandacht even te trekken. Toch hebben we het nodige aan te merken op deze case, en dan hebben we het niet over het feit dat deze ‘more is more’ case voor sommigen gewoon te veel van het goede zal zijn, zeker in het westen, want dat is en blijft toch echt een kwestie van smaak.

Een probleem zullen we het overigens niet noemen, maar het is duidelijk dat een heel groot deel van je budget in de addressable RGB controller, strip, en fans zit. Dat zijn spullen waar je normaliter als je ze los aanschaft al zo maar 90 euro aan kwijt kan zijn, dus als je ze toch wilt hebben is het echt geen gekke deal, maar de combinatie zet een behuizing die RGB-loos veel en veel goedkoper is in een hele andere prijsklasse, en de basis van de Corsair Spec Omega RGB heeft al pittige concurrentie tussen de 80 en 100 euro, laat staan dat hij de kwaliteiten en luxe biedt die je rond de 150 euro toch kan verwachten. Zo zijn we tegenwoordig chiquere oplossingen voor het verwijderen en plaatsen van de panelen gewend, is het frame intern op zich ok maar niet echt mid-high-end waardig (laten we 150 euro mid-high end noemen), waterkoeling bovenin had eigenlijk wel moeten kunnen, kabelmanagement is wat krapper dan menig recent alternatief (zelfs met bescheiden hoeveelheid hardware en een modulaire voeding), het is geen echte high airflow case noch is het een uitzonderlijk stille optie, plus dat we het sec gesproken toch echt over een grotendeels kunststof afwerking hebben en dan stellen we dat het allemaal weliswaar zeer redelijk is, maar zeker niet uitzonderlijk. ls het aan ons lag had er bijvoorbeeld dan in elk geval ook een fancontroller bij gezeten.

Toch combineert de addressable RGB actie voorop erg leuk met de addressable RGB componenten, en dan gooien we uiteraard onze dooddoener ertegenaan: als dit je smaak is, waarom niet? Een high-end build kunnen we er tenslotte comfortabel in kwijt, kwalitatief is het meer dan netjes genoeg en vooral de afwerking van de kunststof onderdelen van Corsair is harstikke netjes, en we kunnen de Spec Omega RGB er niet van beschuldigen een dertien in een dozijn design te zijn. Prijzig is hij wel, maar de addressable RGB componenten van Corsair behoren wel tot de visuele (en functionele, dankzij de goede software) top van wat er momenteel te koop is en daar betaal je dan ook voor, zowel vergeleken met de concurrentie als wanneer we de onderdelen los opzoeken zet dat de ogenschijnlijk forse prijs van de Spec Omega RGB toch een beetje in perspectief. Als je de Spec Omega RGB meer als een sub 100 euro case overweegt en de overige kosten onder ‘RGB meerprijs’ parkeert, dan mag hij gewoon op je wenslijstje staan.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.