De Corsair Sabre Optical maakt gebruik van de Avago ADNS S3988 Optische sensor, waar de laser variant gebruik maakt van de Avago ADNS-9800 Laser sensor. Nu moet de optische sensor het doen met een iets lagere maximale DPI, maar dat is in geen opzicht een beperking of een indicatie van mindere precisie. Laat ik direct duidelijk zijn: De S3988 is in praktisch elk opzicht de betere sensor van de twee. Het feit dat de optische variant ook nog eens tien euro goedkoper is maakt de keuze voor de Sabre Optical praktisch een no-brainer. De enige “maar” aan dit verhaal is dat je het verschil tussen de twee (Ik heb geen Sabre Laser, maar wel tal van ADNS-9800 muizen) is dat je de prestatieverschillen in de meeste (niet-FPS) games niet of nauwelijks zal merken, en dat de Laser sensor geschikt is voor exotische oppervlaktes zoals glas, en normaliter minder gevoelig is voor andere minder-ideale oppervlaktes. Speel je op een degelijke muismat dan wint de optische uitvoering het direct op elk vlak. Zoals vaker blijf ik met het gevoel zitten dat de laser variant vooral marketing-technisch interessant is vanwege de hogere maximale DPI, iets wat een groot publiek nog altijd als indicatie voor precisie ziet net als megapixels op een camera.


Goed, met dat uit de weg, hoe zit het met de S3988 optische sensor. Kort door de bocht: Dat ding is in elk meet- of merkbaar opzicht top. Geen gekke afwijkingen, geen jitter, geen acceleratie, geen prediction, etcetera. In elk opzicht een heerlijke sensor, waarbij het niet uit maakt of je op ultra-lage DP speelt, of toch liever op hogere instellingen. Het is dezelfde sensor die wordt toegepast in de Razer Deathadder 2013 (70euro+) en de ROCCAT Kone XTD Optical (80 euro+), en de prestaties zijn dan ook in elk opzicht vergelijkbaar, al moet ik wel zeggen dat ik sterk twijfel of iemand tijdens een blinde test het verschil zou kunnen voelen tussen de betere optische sensoren zoals de 3090, 3310, 3988 (en 3989) en de 3366; het verschil met matige sensoren is gigantisch, het onderlinge verschil in de top sensoren lijkt meer theoretisch dan praktisch. Minimale verschillen in ‘gevoel’ worden wel eens beschreven, maar dan hebben we het over het uiterste stukje verfijning waar persoonlijke voorkeur meer een rol speelt dan iets wat je kan meten.

Over de Deathadder 2013 waren hier en daar berichten te vinden dat deze sensor, of de implementatie in dat model, smoothing toe zou passen en dus niet 100% pixel-precies zou zijn, overigens met minimaal even veel berichten dat dit niet onderbouwd kon worden. Ik heb die muis zelf niet, maar bij de Kone XTD en de Corsair Sabre, muizen met dezelfde sensor dus, lukte het mij niet om enige vorm van smoothing vast te stellen. Ik kan dan ook niet anders dan zeggen dat de prestaties wel degelijk uitstekend en pixel-precies zijn, en dat de Avago S3988 dan ook een goede sensorkeuze is van Corsair.

Een ander element dat voor gamers, en dan vooral ultra-low-sense FPS (CS:GO) gamers belangrijk is is een lage lift-off distance (LOD); de afstand van optillen waarbij de muis niet langer bewegingen registreert. Een fijne toevoeging van Corsair is de mogelijkheid om deze LOD in de software naar wens af te stellen. Hoewel de lift-off standaard al prima laag lijkt, heb je de mogelijkheid om dit naar wens aan te passen. Hoewel sommige CS:GO fanaten zich af zullen vragen waarom je dat zou willen doen is het antwoord eenvoudig: niet alle oppervlaktes weerkaatsen even goed, en met een flexibele instelling kan je de muis zelf beter afstellen naar je eigen muismat. Je begint eenvoudigweg met de laagste afstelling, en als je merkt dat hij toch niet 100% trackt, dan stel je de LOD iets naar boven af.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.