Corsair Nightsword RGB review
Als je de muizenmarkt een beetje actief volgt zou je denken dat muizen alleen maar kleiner en lichter moeten worden. 100 gram is tegenwoordig al ‘zwaar’ en als het even kan duiken fabrikanten onder de 60 gram zelfs.
Maar wat als jij gewoon een grotere, zwaardere muis wil met veel knoppen omdat jij wel meer te doen hebt dan alleen maar shooters spelen? Voor die doelgroep heeft Corsair nu hun nieuwe all-round vlaggenschip, de Nightsword. Of eigenlijk NIGHTSWORD RGB maar we weten allemaal hoe vervelend all-caps productnamen zijn.
Bouw en features
De Nightsword RGB is een bijna ouderwets topmodel muis. Vrij fors, een ergonomische palm grip vorm waarbij handen tot ca 21 centimeter in lengte de hele hand kunnen benutten, en de bouwkwaliteit en afwerking is echt uitstekend. Iedereen die wel eens een forse palm gripper vast heeft gehad zal hier wat dat betreft snel aan wennen, en de toegankelijkheid (mits je een rechtshandige palm grip muis wil) is dan ook meteen één van de grote voordelen.
Links hebben we drie knoppen, de grote is normaliter een sniper knop, die alle drie ook goed bruikbaar zijn zowel voor mij (20,5 cm hand) als Nada met haar ca 17,5 cm lange handen. Let je op Steelseries? Die voorste knop kunnen gebruiken is best fijn eh. Aan de rechter kant uiteraard geen knoppen.
Bovenop heb je wel twee extra knoppen naast je standaard linker knop, iets wat we ook vaker hebben gezien in o.a. de Roccat Tyon en Logitech G502, modellen waar Corsair duidelijk mee wil concurreren. Primaire knoppen zijn ietwat lichter dan gemiddeld, en ook iets stiller, met een hele fijne vorm waar je vingers net wat beter in blijven liggen. Secundaire knoppen zijn iets zachter (niet sponzig, maar wel zachter) en hadden van mij wat scherper mogen zijn. De Nightsword RGB blijft zo wel duidelijk stiller dan de meeste moderne muizen, en het is ook vooral subjectief natuurlijk. Scrollwheel is zo standaard als ze komen vandaag de dag: bescheiden stappen, gemiddeld soepel.
Onderop zien we ook iets wat we vandaag de dag minder vaak zien: de optie om de muis lichter of zwaarder te maken met gewichtjes. Je kan varieren tussen ca 120 tot 140 gram, oftewel van bovengemiddeld tot vrij zwaar. Ook zien we veel contactoppervlak met je mousepad overigens, wat de toch forse en wat zwaardere muis opvallend soepel laat glijden.
Software en praktijkervaring
Wat prestaties betreft begint het saai te worden. Alle top sensoren van dit moment zijn lastig (onmogelijk) van elkaar te onderscheiden en Corsair heeft hier ook een top sensor in gezet. Je kan daar gewoon niets negatiefs op aanmerken.
Softwarematig doet Corsair het in mijn optiek ook erg goed. De software werkt vlotjes, zit niemand in de weg, combineert gebruiksvriendelijkheid met alle functies die we van andere merken gewend zijn, en gaat heel ver als je complexe RGB dingen wil doen. Dat laatste zal voor een muis niet veel uitmaken, maar zodra je deze muis met andere Corsair hardware combineert wordt het natuurlijk wel leuk.
Uniek voordeeltje is dat de Nightsword herkent in welke gaatjes je de gewichtjes stopt, en hij helpt je dan de andere gewichtjes te plaatsen om de ideale balans te behouden. Een onmisbare feature? Niet echt, maar leuk is het wel.
En dan is er natuurlijk de RGB, wat ongetwijfeld een belangrijk argument zal zijn voor velen.
Conclusie
De Nightsword RGB gaat een beetje tegen de trend in, maar wat maken trends uit als jij gewoon graag een wat grotere, rechtshandige palm grip muis zoekt? Niets dus. En vervolgens is de Nightsword RGB gewoon objectief goed. Top sensor, mooie afwerking, lekkere lichtjes, veel knoppen, en een uitstekend softwarepakket. Ik had liever iets zwaardere en scherpere switches gezien onder de secundaire knoppen, maar wellicht waardeer jij juist meer dat ze wat stiller en zachter zijn zonder te sponzen. Zelf vind ik ‘de’ grote feature, het gewicht-tuning gebeuren, een beetje opgeblazen, maar met de software balancing is het gewichtjes-concept ergens ook wel weer leuk uitgevoerd. En belangrijker, het gaat niet ten koste van het prima geheel.
Het enige echte kritiekpuntje is de prijs. Logitech’s erg vergelijkbare G502 Hero kost iets van een tientje minder, en ook Corsair’s eigen Ironclaw is een stuk goedkoper en eveneens lekker fors. Iets minder luxe afgewerkt weliswaar, maar het is maar waar je om geeft. Een meerprijs ten opzichte van de concurrentie valt in elk geval wel te verdedigen als je meer Corsair gear hebt en graag alles in één (uitstekend) softwarepakket beheert, maar als je niet merk gebonden of loyaal bent is de meerprijs wel een dingetje, al zal de Nightsword RGB ongetwijfeld nog wat ik prijs gaan zakken. Het voornaamste alternatief waar ik zelf toch nog even naar zou kijken als je graag een zwaardere palm-grip muis als de Nightsword overweegt is de Corsair Ironclaw Wireless, want die is met zijn maat en 130 gram redelijk vergelijkbaar, grofweg even duur, en de draadloze feature zou ik zelf toch wat hoger waarderen dan het aanpasbare gewicht. Maar goed, voor ieder wat wils en het resultaat blijft hetzelfde: de Nightsword is gewoon een goede muis als deze featureset, vorm, en uitstraling jou aanspreken.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)