Corsair M65 RGB Elite review


Maar liefst drie nieuwe muizen lanceert Corsair op CES 2019, opvallend genoeg allemaal in het redelijk betaalbare segment voor ‘de betere’ game muizen, rond de 60 a 70 euro, maar compleet andere beestjes. We waren in de gelegenheid alle drie de afgelopen weken alvast te testen, en vandaag hebben we het over de laatste van de drie (althans voor ons), de M65 RGB Elite. Deze pakt de bestaande Corsair M65 en maakt die weer helemaal 2019 klaar met o.a. een top sensor.

Prijskaartje? Rond lancering ca 69 euro. Hij komt in het zwart, en in de wit-grijze versie die je hieronder ziet.


Uitpakken


De M65 in sneeuwwitje uitvoering was ons niet onbekend, de basisvorm is vrijwel ongewijzigd en is nog altijd een redelijk gemiddeld afgemeten muis voor een palm grip met rechter hand. Hij is niet heel hoog, maar me de ‘hump’ richting de achterzijde krijg het gevoel van een handje-vol muis ook als je een kleine of juist grote hand hebt. Heb je een kolenschop, dan merk je dat het geen echte XXL muis is vooral in de lengte. Zelf (met grote hand) ondervang ik dat door de vingers iets in te trekken, wat sowieso fijner is voor snelle shooters, zo klik je toch sneller. Prima vorm in elk geval, makkelijk aan te bevelen aan alle liefhebbers van een grip waarbij je de muis volledig in de hand pat.



Direct uit de doos is het wel een zware muis, al kan je de gewichtjes verwijderen. Dat gaat niet echt on-the-fly, maar gezien we mogen aannemen dat iemand zijn of haar muis één keer goed stelt zien we dat door de vingers. Zonder de gewichtjes en schroefjes komen we op de 100 gram; niet gek. Dankzij gebruik van aardig wat metaal voelt het nooit een echt als een echt lichtgewicht, maar daar staat dan wel weer een positief gevoel over de bouwkwaliteit tegenover. Dat is makkelijker te verkroppen (puur op gevoel) dan het dubbele betalen voor een geheel plastic muis. Als je een echt licht knaagdier zoekt zoek je beter verder, maar de aanpasbaarheid maakt de nieuwe M65 wel weer toegankelijker.








De focus op kwaliteit zet zich door in de knoppen en het scrollwiel. De Omron switches voelen lekker zoals altijd, niet vreemd gezien we die in praktisch elke degelijke muis van de laatste paar jaar aantreffen. Waar goedkopere muizen wel op mis kunnen gaan zijn de duimknoppen, maar die zijn hier eveneens strak. De M65 behoudt zijn sniper knop naast de twee standaard duim knoppen, iets wat we tegenwoordig niet heel vaak meer zien. Het scrollwiel loopt in duidelijke stappen, ietwat zwaarder dan gemiddeld; past bij het totaalplaatje van een wat zwaardere muis. Omhoog scrollen is wel merkbaar luider dan omlaag scrollen.


Specificaties



Prestaties


Interessant, een nieuwe sensor! Corsair zet vol in op ‘hun’ nieuwe PWM3391, een naar eigen smaak aangepaste sensor van Pixart. Heel droog bekeken eigenlijk een soort rebranded PWM3389, al zal een hele fanatieke engineer daar vast anders over denken. In de praktijk komt het daar echter wel op neer, want knap is hij die het verschil kan ervaren, tenzij we het hebben over de nog hoger geworden maximale DPI setting van een bizarre 18000. Die is tevens per 1 DPI instelbaar, dus alle mogelijkheden om hem geheel naar eigen wens in te stellen.



In de realiteit is het simpel: dit is gewoon een top sensortje. Snel, accuraat, eenmaal in de software aan je mat aangepast een prima lage lift-off-distance, geen onzin zoals acceleratie of andere trucjes. Ding kan gewoon anders aan. Liefhebbers van de Corsair Vengeance M65 van een paar jaar terug met laser sensor kunnen in elk geval een stevige upgrade verwachten.

Verder ontkom je niet aan de Corsair software om eventueel knoppen te rebinden, verlichting aan te passen, en de DPI settings naar wens aan te passen. Ik gebruik de software dagelijks op twee systemen, kan er niet over klagen.





Geen gebrek aan helderheid in de RGB verlichting in elk geval, met het logo en de underglow consant goed zichtbaar. Ook het wiel zelf is erg strak verlicht. Op de foto’s valt het wellicht wat lastiger op, maar het ziet er gewoon goed uit.






Conclusie


Drie nieuwe muizen brengen ze uit, en het zijn echt drie totaal andere beestjes. De Harpoon Wireless is draadloos, compact en licht, en de Ironclaw is juist een bedraad slagschip. De M65 RGB Elite zit er een beetje tussenin wat vorm, zo is dit een redelijk gemiddeld afgemeten palmgrip muis, maar gaat hij feature-technisch juist hele andere kanten op. Zo zien we veel metaal wat hem prijziger aan doet voelen, heeft hij een instelbaar gewicht systeem, en is het één van de weinige muizen die resteert met een dedicated sniper knop.

Objectief kunnen we echter ook hier eigenlijk niets klagen, het is echt de vraag wat jij zoekt. Vind je 100 gram al te zwaar, dan kijk je verder. Zie je niets in zo’n sniper knop? Ondanks dat je hem kan rebinden zit die precies waar je duim zit, dus de vorm lijkt toch echt gericht op mensen die hem actief willen gebruiken. Maar hoewel hij ietwat exotisch oogt voelt dit model vertrouwd aan, van kleine en middelgrote handen (in palm grip) tot XL handen (palm grip met opgetrokken vingers), voelt hij kwalitatief solide aan, en doet hij het goed wat sensor (top) en switches (allemaal top) betreft. Er was al geen gebrek aan goede muizen op de markt, maar we zijn wel weer een solide nieuwkomer rijker.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.