Wat de Sabre betreft kan ik de conclusie van vorige keer praktisch één op één overnemen, want de verschillen tussen het oude en nieuwe model zijn nagenoeg niet aanwezig. Dat de sensor nu tot 10000 DPI kan gaan is een marketing technisch leuke upgrade, maar de praktische voordelen zie ik niet. Vooral de terugkeer van het piratenschip logo springt dan in het oog, en dat zal ik gemakshalve maar positief bestempelen. Op zich ook totaal geen bezwaar tegen een gebrek aan echte aanpassingen, want de originele Sabre combineerde reeds een uitstekende sensor, een ruim maar niet overdreven aantal knoppen, een prettige afwerking en een riedel RGB’s die het visueel een knap muisje maken. Ook het prijskaartje is keurig in orde, want die combinatie van sensor en features voor 50 euro is gewoon uitstekend. Zeker als je daarbij optelt dat Corsair een uitstekende distributie heeft in Nederland, en meerdere directe concurrenten bij gebrek daaraan in de praktijk lastig leverbaar zijn, of duurder uitpakken dan eigenlijk zou moeten. Het ietwat lichte gewicht van de Sabre zal in de praktijk veelal prettig zijn, want het verschil is niet dusdanig groot dat je er echt aan hoeft te wennen, hou er echter wel rekening mee dat de vormgeving zich vooral richt op claw-grip of fingertip-grip gamers, minder voor de palm-grip (daar lijkt de M65 Pro weer voor gemaakt), maar los daarvan is het een knappe en complete muis die niets fout doet.
De Katar is nog een stap lichter dan de Sabre, niet alleen op de weegschaal maar ook wat de clicks en het muiswiel betreft. Een licht wiel is wel iets wat je moet liggen, want als je zwaarder gewend bent dan tik je eenvoudig 2-3 stappen aan wanneer je er één wilt. Niet alleen liefhebbers van het betere gooi- en smijtwerk zullen ‘licht’ iets vinden, maar ook een (toegegeven, kleine) doelgroep die m.i. weinig te kiezen heeft: gamers die last van hun handen, polsen of armen krijgen van het hogere gewicht van de meeste game muizen (helemaal als je een pechvogel bent en zowel linkshandig als RSI gevoelig bent!). De Katar is ook weer een stapje kleiner wat hem vooral een fingertip-grip muis maakt, of een claw-grip voor kleine tot gemiddelde handen, maar de verder vrij klassieke vorm maakt hem wel een vrij bekende muis in de hand, in tegenstelling tot extreem gevormde claw-grippers. Vanaf het eerste moment dat ik de Katar in CS:GO pakte viel de eenvoud waarmee de muis over de mat gleed erg goed in de smaak, ondanks dat ik zelf veelal voor grotere modellen ga. Deels door de vorm, maar ook zeker deels vanwege de prettige materialen en goede grip die die zijkanten geven. Licht of niet, stevig voelt hij wel.
De Katar is wel gestript van praktisch elke gangbare feature, zelfs duimknoppen ontbreken. Voor de meeste gamers zal dit vermoedelijk te ver gaan en dit maakt de Katar meer een niche muis. Zowaar tegen het geloof van Corsair in ontbreekt zelfs RGB verlichting. De ietwat oudere 3090 sensor doet het nog wel altijd goed voor praktisch elke vorm van gaming, met enkel een hogere lift-off distance als kanttekening. Wat prijs-prestatieverhouding betreft is het een lastige situatie; we zien duidelijk meer complete ultra-licht-gewichten op de markt (Logitech G303, Zowie FK2/ZA13) maar die zijn wel weer een stuk duurder. Ook als je kijkt wat je voor slechts een tientje meer bij de Sabre krijgt dan gaat de prijs-prestatieverhouding-prijs toch naar de Sabre, en die 10-15 gram zullen de meesten vermoedelijk graag op de koop toe nemen. Wil je echter absoluut geen extra knoppen, en wil je gewoon een lekker betaalbaar lichtgewicht die zowel in de linker als rechterhand even goed te gebruiken is, en tevens goede sensorprestaties biedt, dan is de Katar ééntje om naar te kijken.
Zowel de Sabre als de Katar mogen met ‘Recommended’ naar huis
Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: