Wederom beginnen we met de Sabre. Met een redelijk gemiddelde afmeting loop je eigenlijk nimmer het risico dat hij te groot uit pakt voor je. Wel gaf Corsair met de originele Sabre aan dat de muis voor alle grip-types bruikbaar is, echter in mijn ervaring leent de vorm zich beter voor een fingertip of claw grip. Niet alleen met zeer grote handen, wat een palm grip regelmatig een probleempunt maakt, maar ook vanwege de vormgeving van de rechterzijde van de muis. De lijn waar de ringvinger zou moeten lopen loopt ‘net niet’ wanneer je deze er vlak op wilt leggen, maar voelt goed wanneer je de toppen van je pink en ringvinger op de muis plaatst. Fingertip, claw, of hybride grip types dus.
Het gewicht is ook merkbaar wat lichter dan gebruikelijk, maar ik ben niet de juiste gebruiker om te beoordelen of dat nou echt verschil maakt bij langdurig gebruik (totaal niet gevoelig voor), wel merk je dat de Sabre ook gewoon vlot glijdt, wat low-sense gebruik met bovengenoemde grip-types een prettige ervaring maakt. Lange snelle halen met de muis gaat hem duidelijk goed af. Hoewel niet gespecificeerd lijkt er sprake te zijn van typische Omron switches, want de feedback van de ‘clicks’ is vrij typisch; niet te zwaar of licht, hoorbaar, en niet sponzig. Weinig spannend. Scrollwiel is een tikkeltje zwaarder dan typische consumenten muizen, maar een prima keuze voor gaming, feitelijk niets wat op zal vallen in gebruik.
De Katar is met zijn kleinere afmetingen duidelijk voor fingertip grips, of een agressieve claw grip, al is het laatste bij een beetje stevige Hollandse mannenhand (zeg, 20cmvan onderkant palm naar einde vingers) wel een kwestie van je vingers –heel- extreem intrekken. Kleinere handen kunnen redelijk eenvoudig kiezen tussen de twee, maar zelfs jonge tieners zullen moeite hebben deze muis de hand te laten vullen. Wisselen tussen linker- en rechterhand is verder geen enkel punt. De clicks voelen wat lichter dan gebruikelijk, en hetzelfde gaat op voor het scrollwiel welke wel erg licht scrollt. Vermoedelijk wil Corsair mensen aanspreken voor wie zwaardere muizen RSI gevoel opwekken in de hand en vingers, iets waar een lichtere klik vermoedelijk beter bij past. Het lichte scrollen is echter iets waar je rekening mee moet houden als je meer typische game muizen gewend bent.
De Katar is dan ook echt een lichtgewichtje om lekker mee te knallen, zo veel is duidelijk. Overigens is 85 gram nog altijd meer dan een budget instap office muisje, voor een gaming muis zit je aan de onderkant van de markt. Het gebrek aan extra knoppen is wel een serieuze overweging, want de Katar is wel heel erg basic. De doelgroep wordt er zeker niet groter op, al mag dat natuurlijk niet als minpunt gelden. De combinatie low-sense, lichtgewicht, en grippy zijkanten maakt het zelfs voor een liefhebber van grotere muizen toch een eenvoudige muis om aan te wennen. Ondanks dat het niet mijn persoonlijke soort muis is was de test ervaring meer dan uitstekend. Het muiswiel is net als de muis en de switches ook wat aan de lichte kant, met redelijk bescheiden ‘steps’, het enige wat in mijn geval wel even wennen was (de pittige clicks van de M65 ligt mij dan beter), maar het past wel binnen het plaatje en wat Corsair met de Katar wil bereiken. Een zwaar scrollwiel zou uiteraard misstaan.