Corsair K70 RGB TKL Review
Al enkele maanden maakt Corsair enkele van de populairste, en afhankelijk van wie je het vraagt ook enkele van de beste, mechanische toetsenborden op de markt. Ze waren er vroeg bij om de ouderwetse maar oh-zo-fijne mechanische switch voor gamers in te zetten, waren vroeg bij het RGB fenomeen, en ze maakten er ook daadwerkelijk fijne producten van.
Waar ze niet vroeg bij waren was het concept “compact”. Terwijl er in de wereld van de de echte mech liefhebber tal van compactere bordjes uitkwamen hield Corsair het meestal toch bij full size borden. Een incidenteel compacter model bestond wel, maar die liepen niet echt voor wat features betreft.
In 2021 willen ze daar verandering in brengen. Dat blijkt uit de lancering van de K65 RGB enkele weken terug, hun aller eerste 60% bordje, maar ook uit de nieuwe lancering vandaag: de Corsair K70 RGB TKL. Dit bord is er niet op gericht om het meest compacte bordje ooit te zijn, maar wel om een high-end alternatief te bieden voor hun topmodellen, maar dan met iets meer ruimte voor je muis door in elk geval het numpad deel weg te laten. Prijs? 149 euro als adviesprijs, iets wat normaliter op termijn dus nog wat zal zakken.
Eigenlijk zegt de introductie alles al, want feitelijk is de K70 RGB TKL gewoon een iets smallere versie van de K70, en als je de K70 kent dan ken je deze. Voor de niet ingewijden: het is een chic en stevig toetsenbord afgewerkt met aluminium, voorzien van de nodige verlichting, en ook voorzien van de nodige features. De serie hoort gewoon terecht bij de betere cq beste gaming toetsenborden op de markt.
De kabel is nu vervangbaar, mooie plus in geval dat je hem weet te slopen
Waar de K65 RGB echt op de footprint focust en de features onder secundiare acties parkeert doet de K70 RGB TKL dat niet. Zo krijg je gewoon f-keys en de volledige bekende media key range. Toch win je er al snel een centimetertje of 10 mee op je bureau, wat absoluut merkbaar is wanneer je vooral aan het gamen bent; je houding kan wat smaller, je muis heeft wat meer ruimte, en als je nu met een groot toetsenbord speelt ben je vast bekend met die incidentjes waarop je een fout maakt omdat in het midden van de actie je muis opeens tegen je toetsenbord aan loopt. Zeker op lage sensitivities niet ongebruikelijk.
Uiteraard merk je het ook wanneer je juist in excel gaat werken, want dan is het ontbreken van de numpad al snel hinderlijk. Je zal voor jezelf moeten bepalen wat bij jou past, er is in deze geen goed of fout, het is maar net wat jou past.
Een paar fanaten zullen je vertellen dat de K70 RGB TKL eigenlijk nog te groot is, maar ook dat vind ik persoonlijk. Zo vind ik een beetje ruimte voor mijn muis ook fijn, maar het hoeft van mij niet per se kleiner. Zeker niet als ik daardoor mijn f-keys en media keys moet inleveren. Ook dit is iets waar je dus vooral zelf over moet nadenken wat bij jou past.
Wat in elk geval goed zit, en we verwachten eigenlijk niet anders bij Corsair, is dat de boel hardwaretechnisch in orde is. Zo gebruiken ze de vertrouwde Cherry switches waar niets op aan te merken valt, de volledige nkey rollover en anti-ghosting zijn van de partij zodat je niet in de problemen komt als je met je voorhoofd over je toetsenbord rolt, en ze zetten weer een stapje vooruit met een nog snellere polling. Meer en meer producten gaan van de typische 1000hz naar 8000hz, en dit is daar ook een van. In hoeverre het al echt merkbaar is in toetsenborden valt over te discussieren, dat lijkt meer een voordeel te gaan worden bij muizen, maar het kan in elk geval geen kwaad dat het er in zit.
De toevoeging van de PBT keycaps zijn echter wel een overtuigende meerwaarde. Die voelen gewoon wat beter dan de traditionele ABS caps, en moeten ook op de lange termijn mooier blijven. Gezien een leuk setje PBT caps al snel wat tientjes kost tel ik dit wel als een forse meerwaarde.
Je krijgt ook wat grippy extra caps bij
En dan blijft er uiteraard Corsair’s iCue software, onlangs bijgewerkt naar een volledig nieuwe versie. Had van mij niet gehoeven, maar in de praktijk verandert er niet heel veel. Tot zover softwarepakketten gaan behoort dit tot de betere, zeker wat RGB synchronisatie betreft. Niets is perfect, maar uit een lange ervaring: het gros is echt beduidend minder. Vooral fijn is de ingebouwde hardware lightning, waardoor je nu een RGB profiel kan instellen zonder dat je de software echt nodig hebt. Zo kan de lichte-pc liefhebber gewoon eenmaal alles instellen en vervolgens de software weer achterwege laten.
Conclusie
Eigenlijk is de K70 serie van Corsair al zo breed bekend en beschreven dat er niet gek veel over de TKL uitvoering te vertellen valt wat je niet zelf al had kunnen raden, al kan het natuurlijk geen kwaad om ze gewoon even goed aan de tand te voelen dat Corsair toevallig niet iets geks heeft gedaan. En nee, dat hebben ze niet gedaan.
What you see is what you get. Het is een bekende K70 RGB, met de bekende vertrouwde switches, nette afwerking en uitgebreide featureset, maar dan iets smaller. Kan het nog compacter? Sure, maar dan lever je gemak in. Als je dat wilt zijn er alternatieven, maar ik vind dit eigenlijk wel fijner; toch wat meer ruimte zonder de nadelen van een super compacte. Kortom, als iemand die al jaren de K70’s, K95’s en ook de K100’s weet te waarderen vind ik dit gewoon een hele fijne toevoeging aan het assortiment.
Dan rest eigenlijk alleen de prijs, die is an sich niet onredelijk, al voelt het een beetje zuur dat de grotere broer met hogere materiaalkosten in de praktijk hetzelfde kost, iets wat overigens niet helemaal eerlijk is gezien de luxere keycaps van het nieuwe model (hopelijk een voorbode op PBT-only producten in de toekomst?). Op termijn zal de TKL versie vast nog wat zakken, maar je koopt hem vooralsnog dus vooral omdat je het numpad deel niet nodig hebt en de ruimtebesparing wilt gebruiken, niet omdat je er een daadwerkelijke besparing uit haalt.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)