Corsair K70 RGB Pro Review
Producten komen en gaan soms, maar de Corsair K70 serie gaat inmiddels al langer mee in hardwareland dan wij zelf. Dat lukt een product zelden, en dat is een duidelijke statement vóór deze serie toetsenborden die al vele jaren eigenlijk gewoon dé standaard is geworden voor gaming keyboards.
Het kan natuurlijk niet anders dan dat Corsair elke paar jaar wat aanpassingen doorvoert om bij te blijven, want vergeleken met het nieuwste van het nieuwste zou de OG K70 redelijk bejaard overkomen. Toch is geen enkele revisie door de jaren zo extreem geweest dat het product een andere naam zou moeten krijgen, maar zagen we vooral kleine stapjes vooruit om weer relevant en interessant te blijven. Maar tel je het bij elkaar op, en zit jij nog op een K70 van vele jaren terug, dan is het verschil inmiddels wel fors. Met dat in het achterhoofd is de nieuwe K70 RGB Pro eigenlijk zelfs de grootste update in enige tijd, met enkele echt inhoudelijke sprongetjes zoals de lagere input lag.
En laten we dat nu vandaag de dag ook nog eens kunnen testen! Kortom, weet Corsair zijn positie als de go-to gaming mech bouwer wederom waar te maken.
Ik ga niet weer de gehele basis bespreken, het is ondenkbaar dat je nog nooit van de K70 gehoord hebt en het is een veilige aanname dat eigenlijk iedereen wat je daar van mag verwachten: chique geborstelde aluminium behuizing, Cherry MX switches in verschillende soorten en maten, en natuurlijk de iconische media keys en volumewiel ontbreken ook niet. Het is dat wij er dagelijks mee bezig zijn, maar ik verwacht niet dat de gemiddelde gamer direct het verschil gaat zien of voelen tussen de nieuwste en de K70’s van de afgelopen jaren, het is onmiskenbaar familie van elkaar en de verschillen zitten echt in de details.
Maar details tellen wel, en de nodige zijn aangepast. Corsair was één van de eerste die bij hun borden standaard een polssteun bood, en die is ook weer van de partij. Vond het gevoel van de oudere modellen zelf wat fijner, maar die zagen er op termijn echt niet meer uit, dus het nieuwe design wat net iets schoonmaakvriendelijker is mag er van mij dan zijn.
Een interessanter verschil is de keuze voor een verwijderbare USB Type-C kabel in plaats van de dikke, enorm stugge kabels van voorheen. Dat betekent dat je je USB passthrough kwijk bent, maar ik ben die oude dikke kabel zelf liever kwijt. Dit geeft je ook de vrijheid om afhankelijk van je setup zelf met een custom kabel aan de slag te gaan.
Weer een ander detail heeft een nog grotere impact; PBT keycaps zijn nu standaard. Deze zijn iets prijziger, maar wel duurzamer en ze voelen net wat beter aan. Het is vooral het feit dat ze er over enkele jaren nog wat beter uit blijven zien dat ze echt de moeite zijn.
Niet alles wat nieuw is is per sé beter. Ondanks dat we hier veel met Corsair producten doen blijft de nieuwste iCue software voor mij wennen, terwijl ik blind door de 3.x series software heen knalde. Maar goed wellicht is dat het vastgeroeste inzicht van een hardware grumposaurus. Hoe dan ook is het belangrijk om te weten dat je niet om de software heen kan. Ja, je kan tig profielen in de hardware opslaan wat ideaal is, maar je maakt en beheert ze in de iCue software en iCue is eigenlijk gewoon een fundamenteel onderdeel van de hele Corsair ervaring.
Axon? 8000Hz?
De belangrijkste stap die je in de software wilt maken is het activeren van de 8000Hz mode, of 4000Hz gezien de interne keyscan ook op 4000Hz functioneert en 8000Hz dus inherent beperkte meerwaarde biedt. Tradtionele USB devices pollen op 1000Hz, en sommige oudere hardware kan ook geen hogere snelheden aan waardoor Corsair voor compatibiliteit 1000Hz uit de doos aanbiedt.
Maar, de meeste systemen van de afgelopen jaren kunnen wél de hogere snelheid aan, en de vraag is dan: wat win je ermee? Antwoord: iets, maar nooit zo veel als de marketing en hoge Hz getallen doen vermoeden. Logisch, want 1000Hz komt neer op een signaal per 1 ms, dus zelfs in theorie kan je daar natuurlijk nooit echt veel vanaf schuren. Gaan we uit van 4000HZ komen we op 0,25 ms, oftewel een maximale winst van 0,75 milliseconde.
Op ons op latency geoptimaliseerd systeem is de snelst haalbare click-to-photon latency 10,4 milliseconde, wat we meten met behulp van Nvidia’s Latency Analyzer, dus an sich is zelfs 0,75ms wel weer een stap vooruit. Om het verschil echt in kaart te brengen laten we deze tool reageren op geluid (de toetsaanslag), en hebben we het gemiddelde van 100 aanslagen op de K70 RGB Pro op maximale snelheid vergeleken met 100 aanslagen op een Corsair K70 RGB SE van enkele jaren terug. Daar komen we op een gemiddelde afname van de latency van 0,6ms, een winst van pak em beet een halve milliseconde dus. Een klein verschil, maar wel één die redelijk consistent aanwezig is.
Moet je daar een nieuw toetsenbord voor kopen? Not really. Als je je verdiept in muizen en click (of eigenlijk debounce) latency dan kan je soms meerdere millisecondes winnen, maar voor iedereen die wél de moeite neemt om elk stukje winst te pakken is het dus meetbaar, en als je tóch al naar de K70s keek voor andere redenen is het een prima argument om de nieuwste te overwegen.
Conclusie
In mijn optiek doet Corsair met de nieuwe K70 RGB Pro precies wat ze moeten doen. Het is absoluut nog “gewoon” een K70 met een chique behuizing, mooie kleurrijke RGB, uitgebreide software, media keys en een polssteun. En dat combineren ze met wat mooie stapjes vooruit: PBT keycaps, vervangbare USB Type-C kabel, en de hogere polling rate. Dat laatste levert een winst op in de tienden van milliseconden, maar dat is eigenlijk ook het maximale wat ze ermee konden doen. Kortom, gewoon weer een prachtig bord, waarbij mijn enige advies is om eventuele aanbiedingen op recente K70’s niet helemaal uit het oog te verliezen; de nieuwe is net wat leuker, maar de verschillen zijn relatief bescheiden en een scherpe deal op de voorganger blijft even goed interessant. Of in elk geval totdat deze nieuwste weer langzaam in straatprijs zakt.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)