Corsair K70 RGB Pro Mini Wireless


Als iemand “Corsair K70” zegt denk je natuurlijk aan één populairste toetsenborden (of eigenlijk: series) van de afgelopen tig jaar: cherry switches, een flinke featureset, een aluminium frame, een full-size afmeting en een polssteun. De Corsair K70 RGB pro Mini Wireless is echter een compleet ander product: compact (60%), licht, draadloos, multi-platform, en flink aanpasbaar.

We moeten de K70 naam dus even los laten, net als we de volledige naam om praktische redenen los laten; die is echt onnodig lang. Maar die combinatie van eigenschappen is wel degelijk opvallend, uniek zelfs onder de grote gaming A-merken. Reden genoeg om hem eens goed aan de tand te voelen.

Interesse? Dit bordje lanceert met een prijs van ca 189 euro, we verwachten dat dit op de langere termijn wat tientjes zal zakken.


Het wordt direct duidelijk dat de K70 Mini heel wat anders is. Hij is compact en relatief licht. Het frame is plastic, met een metalen top laagje erop, maar hij voelt wel ontzettend degelijk aan. De double shot PBT keycaps helpen daar ook bij: het komt gewoon degelijk over.



Rondom de basis zit ook een RGB-effect

Wel valt direct op dat het een vrij hoog bordje is, en met standaard hoogte switches is dat wel merkbaar. Zelf hebben we daar geen bezwaar tegen als ervaren mech tikkers, maar als je van een low profile bordje komt is het even wennen. Ik had wel graag een passende polssteun gezien voor dit bedrag, maar die zit er helaas niet bij; de enige aanwezige accessoire is een extra spatiebalk: je kan kiezen tussen het standaard model of een fancy extra shiny geval, onze voorkeur gaat uit naar de less-is-more optie.


Aan de achterkant en zijkanten zit een accent bar (het zwarte deel), deze kan je los halen en eventueel vervangen door een andere kleur; een accessoire die Corsair (later) te koop aan zal bieden. We zien daar verder een USB Type-C aansluiting om op te laden, een lekker fijne power-switch (menig wireless bordje heeft een kleine pruts switch, dit is veel fijner), en er zit een handig gaatje voor je dongle. Ook dit is erg fijn, want dat maakt dit bord een stuk prettiger om even mee te nemen; van tal van anderen ben ik de dongle meermaals kwijtgeraakt.





Het bord kan via die dongle lag-vrij werken, of je kan een device via Bluetooth koppelen. Voor gaming is dat niet ideaal, maar het is een hele fijne extra. Dat geldt ook voor de compatibility met zowel de Xbox als een Playstation 5. Dat je hier lekker mee kan console gamen is echt een enorme bonus. De batterijduur is daarvoor ook toereikend. Max 32 uur met de verlichting aan is niet denderend maar genoeg om een weekend door te komen, en met de verlichting uit ga je richting de 200 uur; meer dan genoeg.


Draadloze mechs zijn eigenlijk slechts iets van de laatste paar jaar, maar het is toch best fijn wanneer je een super praktische feature (draadloos) combineert met een super fijne aanslag. Vaak was het kiezen tussen het één of het ander, en Corsair biedt hier beide. Daarbij valt ook op dat de aanslag echt een stuk beter is dan van oudere K70s, die soms een beetje hol-metaal-ig klonken; dit voelt en klinkt veel strakker.

Het is ook een bord waar je heel snel aan went als je al eens mechs hebt gehad. Cherry’s switches blijven een persoonlijke favoriet, en deze uitvoering valt ontzettend positief op. We zien geen verschillen tussen de switches, de stabilizers zijn goed, en de switches zijn ook nog eens te vervangen. Zelf hebben we hier de MX Red variant, maar je kan ze eventueel omwisselen voor andere soorten. Zelfs MX Black behoort tot de opties, al moet je die wel los aanschaffen. In theorie kan je ook de keycaps vervangen uiteraard, een standard bottom row helpt daarbij, al betwijfel ik hoe wenselijk dat is; een 60 procent bord leunt op secundaire features, en die kan je dan niet zien op je keycaps.


Het is die specifieke indeling waar je in onze optiek het meest bij stil moet staan. Eigenlijk doet Corsair inhoudelijk niet veel mis, maar zo’n compacte indeling is niet voor iedereen. Je mist wat functie toetsen en arrow keys, en sommigen hebben dat nu eenmaal nodig. Puur als gaming bordje voorzie ik daar echter geen issues mee, evenmin voor typisten, maar je koopt dit niet zomaar.



Een andere overweging kan iCue zijn, want Corsair’s softwarepakket is eigenlijk wel een vereiste om het bord helemaal naar wens in te stellen. Niet iedereen is daar fan van, al blijf ik erbij dat het onder de gaming software suites tot de betere opties behoort. Je kan profielen in het bord zelf op slaan dus dat helpt, maar een computer met iCue is eigenlijk wel nodig. Al vermoed ik dat de prijs alleen al ervoor zal zorgen dat dit product het toch primair van Corsair liefhebbers moet hebben.


Conclusie


Eigenlijk waren wij enorm positief verrast door de nieuwe K70 Mini vanaf het moment dat we hem uit de doos haalden. Het is een bord dat goed in elkaar zit, opvallend goed typt, en een enorme featureset in huis heeft. Daarbij kunnen we hem eigenlijk niet op echte fouten betrappen; mijn voornaamste kritiek is dat ik een polssteun fijn had gevonden, of dat je voor 189 euro wellicht nog een extra accessoiretje of twee kan gebruiken. Ik snap dat draadloos iets duurder is, maar voor een kleiner product met veel minder switches meer betalen dan voor de full-size K70 RGB MK.2 voelt een beetje scheef. Het is natuurlijk appels met peren vergelijken want dit product voorziet een andere markt, maar dat neemt onze indruk dat de prijs fors is echter niet weg.

Dat is zeker het geval als je hem vergelijkt met enthousiast-class toetsenborden, veelal ultra degelijke borden die men vaak zelf importeert en in elkaar zet op basis van eigen voorkeuren wat switches, lube en keycaps betreft. Maar goed, dat moet je ook maar willen uitzoeken en uitvoeren, en ook dat is appels met peren vergelijken. Corsair weet donders goed dat er tal van mensen zijn die wel iets in die richting willen hebben, maar dat gewoon via een “normale” winkel willen kopen. Kant en klaar, en gewoon met garantie erbij. Daar betaal je dan wat voor.

Kortom: als je de prijs van de Corsair K70 RGB PRO Mini Wireless door de vingers kan zien is het een enorm knap product: degelijk, fijne aanslag, fijne draadloze werking op zowel PC als tal van andere devices, en hij ziet er harstikke leuk uit met zijn RGB. De opties met betrekking tot switch swaps, accent bars en keycaps kunnen leuke extra’s zijn, maar wij denken dat de basis eigenlijk gewoon al meer dan goed genoeg is. Zoek je een draadloze 60-procenter maar koop je liever een kant en klaar product, dan zit je hier goed:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.