Corsair K68 RGB review
Je zou denken dat Corsair hun (mechanische) keyboard line-up al redelijk waterdicht had, met betaalbare modellen zoals de K63 en de Strafe onderin, middenklassers zoals de K70 Lux en Strafe RGB in het midden, en de m.i. bijna onnavolgbare K95 Platinum voor het hoge segment. Er waren maar eigenlijk weinig gaatjes om nog te vullen. ‘Waterdicht’ bleek echter wel het sleutelwoord, want juist een toetsenbord met die eigenschap vonden ze ontbreken. Insert de Corsair K68 RGB: een mechanische ramplank in het middensegment met Cherry MX Switches, RGB actie zoals de naam al doet vermoeden, en een IP32 water- en stof bestendigheid.
Prijskaartje: ca 139 euro. Wat zegt Corsair zelf van dit model?
Uitpakken, bouw, en features
Voor de Corsair kenner zal de K68 RGB, de verpakking en de hele constructie zelf niet als een verrassing komen. Op wat kleine tweaks in bijvoorbeeld de rechter bovenhoek na lijkt de K68 RGB sprekend op menig ander Corsair toetsenbord. De ‘kinda ergens in het midden’ positie zien we terug in de afwerking van de materialen. Niet in de kwaliteit, die is meer dan prima en iets borstelen is tenslotte niet per sé beter, maar van de K70 Lux en K95 Platinium kennen we de geborstelde afwerking, en de K68 lijkt eigenlijk meer op bijvoorbeeld de Strafe RGB, maar dan zonder de witte zijkanten. Enige vorm van extra’s ontbreken echter: geen extra keycaps zoals we bij andere modellen wel zagen.
Specs:
Kwalitatief is het gewoon een meer dan prima bord, een beetje wat we in deze prijsklasse verwachten. Op gevoel zet je de K70 Lux er vermoedelijk boven, de adviesprijs zou dat ook suggereren, maar in de praktijk ontloopt het elkaar allemaal niet zo veel en is het lastig om je er objectief over uit te spreken.
Eén van de focus features die we van vele Corsairs kennen is de polssteun. Deze verwijderbare, kunststof (en daarmee eenvoudig te reinigen maar iets minder zacht onder de hand dan die van de K95 bijvoorbeeld) polssteun is voor mij een onmisbaar element, maar de meningen zijn uiteraard verdeeld. Ze halen er in elk geval geen fratsen mee uit en dat kan ik enkel positief noemen.
Wat indeling betreft geen verrassingen wat typische US International gaming keyboarrds gaan. Enkel in de hoek rechtsboven zien we een iets andere indeling. Geen fysiek volumewiel zoals op de luxere modellen, maar wel losse fysieke knoppen. Ook zijn er een fysieke game-mode en LED knop aan toegevoegd; combinaties van zaken die ze op verschillende andere borden al eens hadden laten zien.
Verder kunnen we eigenlijk alleen stil staan bij de textuur op de spatiebalk. Ook dat hebben we vaker gezien, maar hier zitten geen extra WASD keycaps bij met dat patroontje zoals bij sommige andere modellen.
Onder de typische ABS caps zien we de bekende Cherry MX switches, de keuze daarvoor is ook een logische en gewenste als je het mij vraagt. Opvallend hier is de siliconenlaag tussen de switches, die omhoog loopt rond de stem van de switch zelf. Hierdoor kan dit bord tegen een slokje water, en dat is geen misselijke feature. Hoewel Cherry (en andere mechanische) switches op zich heel duurzaam zijn bij extreem frequent gebruik was vocht altijd wel een gevoelig punt. Een slokje water was geen issue, maar zoete troep (of een glas wijn in mijn geval) kan voldoende zijn om een switch toch sticky te maken. Een waterdichte Cherry is dus helemaal zo gek niet.
Praktijk
Met elk nieuwe Cherry MX based mechanisch toetsenbord wordt dit stukje lastiger om in te vullen. Zij die nog nooit meer dan een tientje aan een toetsenbord hebben uitgegeven zullen zich vast afvragen ‘wat de dealio’ is. Zij die net als wij verknocht zijn aan solide mechanische planken willen, zoals ik al impliceer, eigenlijk niet anders. Voor hen, veelal mensen die dagelijks de nodige uren maken met hun toetsenbord, is een mech een harde eis of een vanzelfsprekendheid. Of het nu gaat om de aanslag zelf, het feit dat de switches zeer consistent zijn en dat vooral ook blijven op de lange termijn, of de voordelen wat betreft reactiesnelheid (actuatiepunt) en op dit soort borden standaard zaken als NKRO en anti-ghosting.
De keuze voor Cherry switches is praktisch vanzelfsprekend voor iedereen die niet aan de onderkant van de markt zit en dan bijvoorbeeld voor Kailh kiest omdat het budget niet toereikend is voor een Cherry MX bord (met de features die je zoekt). Niets ten nadele van Razer en Logitech met ‘hun eigen’ alternatieven die voor de meeste doeleinden gewoon prima voldoen, maar Cherry is en blijft de standaard met hun MX switches en het blijven de veiligste keuzes op de markt, althans voor nu.
Zodra je voor Cherry mechs gaat dan heb je gewoon veel te kiezen. Dermate veel dat het bijna onmogelijk is voor welk model dan ook om lijstjes te winnen van ‘beste toetsenbord ooit’ (al doet de K95 Platinum de sterkste gooi naar ‘beste gaming mech’ van dit moment). Het lijkt vooral zaak om te zorgen dat je iets meer betaalbare bord gewoon geen fouten maakt. Corsair is een ervaren mech bouwer, en dat merk je ook in het werken met de K68. De bouwkwaliteit is keurig, de ingebouwde functies werken goed, en ook zaken waar de praktijkervaring mis kan gaan zoals software is iets waar ze duidelijk een volwassen speler zijn. De K68 RGB werkt praktisch niet anders dan een K70, een Strafe, of noem een ander dozijn alternatieven op, maar dat is ook precies wat we hier verwachten; niets dat onze aandacht weghaalt bij het gewoon goed typen en gamen met dit toetsenbord. Dit model zit in de middenklasse, ervaart als zodanig, en hoort daar dus ook.
Verlichting
We zagen de software al, daarin kan je uiteraard het nodige (alles) aan de verlichting aanpassen wat je maar wilt. Van per-key tot een ton ingebouwde effecten die kant en klaar beschikbaar zijn.
En met de RGB in actie natuurlijk nog wat foto’s:
Bekend verhaal. Door de siliconenlaag ietsjes minder helder dan de Strafe RGB, maar omdat de ondergrond wit ligt de ‘LED-ervaring’ zo rond die van de K95/K70; prima.
Conclusie
Zoals we in de inleiding al zeiden heeft Corsair feitelijk al een hele complete line-up aan mechanische toetsenborden. We zouden ons kunnen voorstellen dat er nog een keer een high-end TKL volgt voor mensen die de K95 Platinum te groot vinden, maar je hebt ruim keuze tussen wat luxer of wat meer basic, en dan met verschillende switches, polssteunen, LED-opties en dergelijke. Helemaal rond het 140 euro prijspunt waar dit model op in zet is het flink druk in de Corsair line-up.
Dat wordt nog relevanter wanneer we zien dat de in adviesprijs nipt duurdere modellen in de winkels net wat goedkoper zijn omdat ze al iets langer mee gaat, daardoor is de K70 Lux die in mijn optiek net even wat luxer oogt (of ‘is’) en nog wat extra features heeft als een USB passthrough en een scrollwiel voor je volume inmiddels exact even duur als deze K68 RGB. Niet dat die per sé beter is natuurlijk, zoals we al stelden ontloopt het elkaar allemaal weinig en mag je ook gewoon je hart volgen als je een specifiek model mooier vindt. Zo blijf ik zelf wel gecharmeerd door de witte zijkanten van de Strafe RGB, en hoewel die de fysieke volumeknoppen mist die aan de K68 RGB zijn toegevoegd is dat ook gewoon niet alleen een concurrent uit eigen gelederen, maar op een haar na hetzelfde bord. Wel valt in de vergelijking met andere Corsair units op dat de accessoires achterwege gebleven zijn: geen extra grippy keycaps bijvoorbeeld voor je WASD toetsen. Ondanks dat die vlotter slijten toch jammer.
Dan gaan we natuurlijk even voorbij aan het grootste selling point van dit product: het feit dat deze ‘dust en spill resistant’ is. Dust, tja, dat was in onze ervaring nooit echt een probleem, maar Cherry bordjes vinden gebruikers die een glas over hun toetsenbord heen gooien niet heel leuk. Ik heb zelf al de nodige verpeste switches gehad omdat ik een glas erover tikte, en er zijn genoeg ervaringen waarbij hele toetsenborden vuilnisbak rijp zijn geraakt dankzij een ongelukkig momentje. Gezien de stevige prijs is dat laagje bescherming echt zo gek niet, al zal de voorzichtige gamer (of mensen die gewoon slim zijn en niet eten of drinken achter hun toetsenbord) stellen dat voorkomen beter is dan genezen. Nu moeten we wel opmerken dat er meer waterdichte borden naar de markt komen op dit moment, maar de positie van Cherry MX switches staat voorlopig als een huis en waterdichte Cherry modellen zijn een zeldzaamheid in de markt.
Het maakt de conclusie voor de K68 RGB redelijk eenvoudig: dit is gewoon wederom een uitstekend mechanisch toetsenbord van Corsair, daar was geen twijfel over en we hadden met hun ervaring ook niet anders verwacht. Het is wellicht niet het meest uitbundige toetsenbord ooit maar daar is de positie in de markt ook niet naar, terwijl hij zijn middenklasse prijskaartje wel meer dan prima weet te verdedigen met de gebruikte switches, de bouwkwaliteit, de features zoals de media keys en de polssteun, en uiteraard de RGB verlichting ondersteund door een aantrekkelijk softwarepakket (voor de goede orde: zonder RGB wens kan je een stuk goedkoper uit zijn). Die samenvatting geld voor meerdere borden in hun line-up, maar nu is er één die voor mensen die graag drinken bij hun toetsenbord, en vooral zij die wel eens een glaasje omver tikken, net dat streepje voor zal hebben op de anderen.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: