Samenvatting
De Corsair K63 Wireless mag voor een (groot?) deel dan wel specifiek ontwikkeld zijn om samen met het K63 Wireless Gaming Lapboard een geheel te vormen voor draadloze huiskamer gaming, maar het bordje op zichzelf doet ons afvragen waarom we niet meer draadloze mechanical gaming toetsenborden hebben. Het is namelijk gewoon een harstikke leuk ding waar weliswaar wat overwegingen aan vast zitten, maar waar dan weer goed mee te leven valt. Het is een soort TKL variant van de Corsair Strafe, maar wel met media keys en een fijne polssteun; een prima basis.
De (blauwe) verlichting weegt weliswaar stevig op de accuduur (ca 15-25 uur), maar zonder verlichting werkt hij juist langer door dan we vooraf hadden gehoopt (ca 75 uur). Wel zien we graag dat ze ook andere switch opties gaan bieden want vooralsnog is het Cherry MX red only, ook was USB Type-C fijner geweest dan Micro USB, en de keuze voor een niet makkelijk verwisselbare accu vinden we zowel jammer als onbegrijpelijk. Je zal dus wel terughoudend met je batterijverbruik om willen gaan, maar dat valt in de praktijk goed te doen en vallen we niet over totdat de concurrentie laat zien dat ze het beter kunnen doen. Gedurfd, nog niet perfect, maar gewoon een nette 8/10.
Corsair K63 Wireless review
We hebben nogal wat bordjes van Corsair voorbij zien komen, maar draadloze mechanische toetsenborden? Dat zien we toch niet veel. De enige die we (althans in reguliere winkels, eigen import even buiten beschouwing) tegen komen is de Logitech G613, die met zijn forse afmetingen eigenlijk geen directe concurrent genoemd mag worden voor de Corsair K63 Wireless die een TKL / 80% / numpad-vrije formfactor kent.
Ondanks de keuze voor draadloos heeft Corsair wel backlight ingebouwd, en dat we weer een bordje hebben met de bekende Cherry MX switches was gezien Corsair hun lange loyaliteit met de Duitse switchbouwer wel te verwachten. De echte kicker is dat dit bord vooral bedoeld lijkt om samen te gaan met de Corsair K63 Lapboard waarmee je een draadloze op-je-schoot constructie kan maken voor bank of huiskamer gaming. We halen de lapboard kort aan, maar die krijgt zijn eigen review de komende dagen.
Prijskaartje? Officieel 109, maar in de praktijk zien we ze tussen de 115 en 129 te koop.
Uitpakken, bouw en features
Corsair verkoopt de K63 Wireless en de voluit K63 Wireless Gaming Lapboard ook als combinatie, maar in Nederland zien we ze vooralsnog enkel los te koop. Vandaar dat we ons dan ook eerst even richten op een review van het keyboard an sich. In de doos: Toetsenbord, polssteun, dongle, laadkabel, en een verloopstukje zodat de dongle op je bureau aan de laadkabel kan liggen, waarbij je het bord dan weer koppelt als de accu bijna leeg is. Bekend concept, niets mis mee.
De K63 Wireless zelf dan, herkenbaar Corsair, maar ook een bord waarvan ik zou denken dat de naam Corsair Strafe Mini toepasselijker was geweest gezien dit alles weg heeft van de originele Strafe, maar dan het numpad deel mist. Zo is het een volledig kunststof afgewerkt bord, maar wel één die op zich prima scoort wat degelijkheid betreft (net wat meer flex dan de jongere Strafe RGB MK.2), helemaal wanneer we uitgaan van het feit dat de bedrade versie ruim onder de 100 euro valt. We houden het bij ruim voldoende; het is geen Leopold kunststof, maar het misstaat ook in zijn huidige prijsklasse niet.
Rondom is het frame redelijk bescheiden gehouden, wederom a la Strafe. Het enige wat opvalt is de aan/uit schakelaar typisch niet te zien op een bedraad bord, en twee kleine gaatjes aan de zijkanten achterop. Deze worden gebruikt door het lapboard om hem vast te zetten.
Onderop de bekende zijwaards openende pootjes om inklappen bij de meeste schuifbewegingen te voorkomen. Wat echter opvalt is dat we geen klepjes zien om de ingebouwde accu te benaderen, iets waar we toch redelijk van balen. Lithium-Ion accu’s kunnen normaliter honderden cycles maken zonder al te veel verlies, maar een degelijke mech heeft toch een langere theoretische levensduur.
Zoomen we wat in dan valt de blauwe onderlaag op, dit om het blauwe LED effect te versterken, maar ook zonder LEDs vind ik het wel een leuk effect geven, herkenbaar anders in elk geval. Weer van de partij is het wat forsere font. Een subjectief dingetje uiteraard; voor sommigen te dik, voor liefhebbers van meer verlichting fijn dat ze lekker licht doorlaten.
Meer unaniem positief zijn de media keys uiteraard. Prima tactile switches, daar kunnen we weinig op aanmerken, tenzij je het metalen scrollwheel van de duurdere modellen graag had gezien. Dit is meer dan prima gezien het prijspunt en de andere features. Tussen de media keys links- en rechts vinden we nog een knop voor de verlichting, en een windows key lock knop.
Ook de polssteun zien we graag bij Corsair. Grippy, leuk maar niet overdreven design, en doet gewoon wat je ervan verwacht.
De keycaps zijn een vrij standaard ‘gaming’ cap, ABS plastic. Eronder zien we de Cherry MX Red switch. We merken op dat de K63 Wireless enkel met MX Reds te koop is, een opvallende keuze.
Specificaties
Over Cherry switches
Er is inmiddels zo veel geschreven en gezegd over de Cherry MX mechanische switches dat het overbodig voelt om er nog al te diep op in te gaan. Wanneer ik geen test toetsenbord onder mijn vingers heb ligt er een Corsair K95 Platinum met Cherry MX Brown’s (Brown als capabele balans tussen type werkzaamheden en gaming) en een Cooler Master Trigger-Z eveneens met MX Browns. Nu zijn er genoeg alternatieven voor Cherry tegenwoordig waarvoor het nodige te zeggen valt, zo is Logitech’s Romer-G iets stiller (maar niet stiller dan een MX Silent), zijn Kailh’s wat goedkoper, Gaterons zijn wat goedkoper en doen er nauwelijks voor onder, en de vele nieuwe optische switches hebben als voordeel dat ze bijvoorbeeld waterdicht zijn of analoog kunnen functioneren, maar het originele Cherry gevoel klopt nog altijd als een bus en blijft een veilig uitgangspunt.
Ervaren mech fanaten hoeven wij niets te vertellen, maar voor nieuwkomers zijn Cherry MX switches nog altijd een veilig uitgangspunt. Verschillen zitten in de nuance, en zeker voor nieuwkomers die nog niet vastgeroest zitten aan een specifieke switch is de vrijheid van keuze nog ruimer, maar je overweegt een mechanical voor een goede aanslag en Cherry switches blijven dan een goed uitgangspunt wat kwaliteit betreft.
Welke switch de juiste is blijft een veelvoorkomende vraag die niet eenzijdig te beantwoorden is. Wij hebben hier de MX Brown variant die we normaliter de veiligste keuze noemen. MX Blue met ‘click’ voelt fijn onder de vingers, maar het geluid kan als storend worden ervaren en het mechanisme erachter is normaliter niet ideaal voor snelle FPS games. Rode switches zijn normaliter gewenst voor gaming, waarbij de lichte en liniaire aanslag daar goed tot zijn recht komt, maar typisten missen daar veelal het gevoel van het actuatiemoment van je aanslag. MX Brown zien we het meest voor een goede reden: dat is een beetje het beste van beide werelden, zonder significante consequenties. Nogmaals zullen wij switch fanaten niets hoeven te vertellen, maar als nieuwkomer in mech-land die zowel typen als gamen zouden we even naar MX Brown kijken.
Zoals we echter al opmerkten: De K63 Wireless komt enkel met rode switches. Gaming lijkt dus Corsair hun prioriteit voor dit model, wat opvallend is gezien een draadloze mech even interessant is voor typisten, al zal de keuze vermoedelijk gevallen zijn in de veronderstelling dat non-gamers vanwege het gebrek aan het numpad deel al niet heel warm van dit bord zullen worden.
De K63 Wireless in de praktijk
Als je Corsair mechanicals kent dan weet je precies wat je te wachten staat, wat wellicht een stukje geruststelling is. Ben je nieuw in de markt voor mechanische toetsenborden, dan kunnen we je even goed geruststellen dat de ervaring op elk Cherry MX Corsair bord tot dusver gewoon klopt. Sure, er zijn kwalitatieve tanks die elk ‘gaming’ bord een lesje kunnen leren in degelijkheid, maar Corsair heeft genoeg ervaring om te zorgen dat praktisch iedereen zo’n bordje kan oppakken en er mee weg kan lopen.
Wat software betreft heeft Corsair de zaken uitstekend op orde. We gebruiken de officieel in alpha status verkerende iCue software welke op termijn de Cue software komt te vervangen, maar vooralsnog zien we geen reden om terug te stappen (op basis van ervaringen met K95 Platinum, Void Pro Wireless, Dark Core SE). In de software kunnen we macro’s maken en knoppen andere functies geven, bijvoorbeeld door de F-keys in te zetten voor macro’s en LED effecten toepassen.
Ook vinden we wat extra opties die we normaliter niet bij toetsenborden zien. Zo kunnen we de standaard ingeschakelde encryptie uitzetten zodat er geen sprake is van een vertraging in het signaal (voor de goede orde, met encryptie is het even goed niet merkbaar als met, maar elke milliseconde telt I guess), iets wat overigens ook gekoppeld is aan de windows lock knop welke hierdoor zijn andere naam ‘game mode’ knop eer aan doet; ogenschijnlijk lag-vrij in elk geval. Ook kunnen we hier de batterij indicator in de taskbaar laten weergeven, al vinden we het jammer dat je het met termen als ‘high’ en ‘medium’ moet doen in plaats van een percentage.
De optie ‘enable 100% brightness’ zal ook zijn opgevallen, want standaard switch je met de fysieke knop tussen twee helderheden en uit. De reden is vanzelfsprekend: 100% helderheid vereist meer stroom en vreet dus meer batterij. Corsair claimt dat je zonder verlichting zo’n 75 uur op de accu kan werken, wat naar 25 uur en 15 uur zakt als je de verlichting op respectievelijk standje één en twee zet. Met 100% blijft daar zo’n 10 uur van over, waardoor we begrijpen dat Corsair die standaard liever beperkt, helemaal gezien de standaard helderheid opties al ruim voldoende zijn. Persoonlijk vind ik de laagste stand ondersteund door de blauwe ondergrond al meer dan genoeg als je per sé verlichting wilt, zeker gezien de praktische impact van een accuduur van nog geen twee volle werkdagen.
Met de lichtjes op de lagere stand (sorry, ik ga geen 75 uren bijhouden :p) zijn we de 25 uur inmiddels al een uurtje voorbij en is het volgens Corsair tijd om op te gaan laden. Gaan we uit dat de accu iets zal verliezen over het komende jaar of twee klinkt de claim dus best fair. Overigens is Corsair in de regel accuraat met hun accu claims, veelal iets aan de voorzichtige kant van de realiteit wat claims betreft; prima.
Desondanks vinden we de accuduur gecombineerd met verlichting een beetje het kwetsbare punt van dit bord, vooral gezien het feit dat de accu ook niet te vervangen is als je echt elke dag of twee door een cycle heen gaat werken. De K63 Wireless wekt simpelweg het gevoel dat je beter terughoudend kan zijn met de verlichting, oftewel grotendeels met lichtjes uit werken en af en toe de lichtjes aan bijvoorbeeld in een donkere ruimte. Vooral het feit dat je zonder lichtjes zo veel meer uren eruit kan halen zal toch aantrekkelijk klinken, dat zijn toch een paar dagen en nachten stevig gamen, of is ruim genoeg voor een lang LAN party weekend zonder aan een draadje te zitten.
Showcase
As usual:
Ik blijf erbij, het blauw misstaat niet. Als je alles rood wilt hebben heb je natuurlijk wel pech. Zoals gezegd komen we heel binnenkort terug op de K63 Wireless Gaming Lapboard, maar een fototje mag natuurlijk niet ontbreken. Wat vooral opvalt is dat de K63 Wireless er echt snug in zit, het lijkt bijna één compleet product.
Conclusie
Als je de K63 Wireless overweegt omdat je je tot het K63 Wireless Gaming Lapboard aangetrokken voelt kunnen we kort zijn: het is je enige keuze, en het is een prima toetsenbord. Meer details over de lapboard volgen echter nog.
De Corsair K63 Wireless is echter ook een prima toetsenbord om los te overwegen, vandaar de keuze om de review dan ook in tweeen te spliten; het is te verleidelijk om de twee producten enkel als geheel te zien, zeker gezien het lapboard zelf zonder bord natuurlijk een weinig waardevol product is. Maar op zichzelf is de K63 Wireless eigenlijk ook een harstikke leuk ding, maar natuurlijk niet in de laatste plaats omdat draadloze mechs zo zeldzaam zijn, helemaal draadloos gecombineerd met verlichting. Het feit dat het een uniek product (draadloos, verlichting, TKL) is helpt natuurlijk het nodige. Je kan je afvragen of een draadloos toetsenbord wel nodig is, en de meerwaarde is zeker beperkter dan bij een muis, maar zowel visueel als functioneel zien we de potentie.
Hoewel de K63 Wireless eigenlijk meer Strafe dan K-serie is, oftewel kunststof en geen fancy aluminium erover, weet Corsair zoals vaker gewoon het gevoel te geven dat het een prima degelijk bordje is om mee te werken. Niet extreem in de kwaliteit, maar ruim voldoende zeker gezien de aanwezigheid van de draadloze feature en verlichting op dit prijspunt; zelfs K95 Platinum eigenaren die er wat draadloos bij zoeken zullen er toch niet over vallen. Overtuigend positief zijn de software van Corsair, de fysieke media keys en de polssteun voor desktop gebruik, en zelf vinden we het ook gewoon een fris bordje om te zien dankzij de blauwe ondergrond. Je betaalt dus wat voor het draadloze, maar dat was te verwachten.
Ook te verwachten was het feit dat de verlichting zwaar op de accu zou wegen, dat is simpele natuurkunde met moderne accutechnologie. 75 uur accuduur zonder verlichting is echter ruim meer dan ik had verwacht, dat zijn toch de nodige dagen en nachten zonder te hoeven laden. Werk je echter constant met verlichting aan dan blijft daar tussen de 15 en 25 van over afhankelijk van de helderheid (of minder als je de maximale helderheid softwarematig activeert). In een desktop setup houdt dat in dat je het kabeltje dan bij de hand wilt hebben (edit: Hey Corsair, waarom geen USB Type-C zodat je bij het laden minder hoeft te prutsen?), in een couch gaming lapboard setup loop je potentieel het risico dat je zonder komt te zitten. Als het even kan lichtjes uit dus, helemaal gezien de accu niet (eenvoudig) te vervangen is en je als gevolg niet klakkeloos door je accu cycles heen wilt knallen; een lastig te begrijpen minpunt.
Wat balanceren tussen verlichting en accu valt zelfs na de eerste dagen al prima mee te leven. Feit is dat er niet genoeg draadloze mechanicals zijn, en dat wat Corsair hier neerzet naast positief gedurfd ook een prima balans weet te vinden tussen bouw, features, verlichting, accuduur en prijs. De vaste accu kost ze punten, maar het is een Corsair mech volgens het bekende boekje. Als je de meerwaarde van een draadloze mech in ziet, en TKL / MX Red switches binnen je wensen vallen, dan heb je hier een leuk en uniek bordje aan.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: