Corsair K55 RGB Pro XT review


Wat maakt een premium toetsenbord? Een lekkere switch, een stevige bouw, plus een mooie featureset? Dat is ongeveer de basis en dan is het vervolgens de vraag precies hoé chic het allemaal is en wat het dan mag kosten. En voor een echt top toetsenbord mag je zo 10, zeg maar gerust 150 euro (en soms nog meer) afrekenen. Zo is de Corsair K70 RGB MK.2 een mooi voorbeeld in die prijsklasse.

Wil je minder uitgeven, dan moet je ergens inleveren. Op de kwaliteit, de switches, de featureset, of een combinatie daarvan. En elk betaalbaar toetsenbord maakt zo zijn eigen keuzes. Met de nieuwe K55 RGB Pro XT wil Corsair een bord neerzetten die op de foto en featuretechnisch eruit ziet als de high-end modellen, maar dan een stuk minder kost. 79 euro voor het XT model, of 59 euro voor de nieuwe RGB Pro zonder XT toevoeging, die volledig hetzelfde is maar dan RGB in zones heeft in plaats van per key. De echte prijs? Dan mag je natuurlijk geen dikke mechanische ramplank verwachten. Maar is dat de besparing waard, of geef je toch beter wat meer uit?


Met een basisprijs van 59 euro, of 79 euro dus met per-key instelbare verlichting, ligt de prijs heel ver onder de luxe mechs. Dus dan moeten we onze verwachtingen natuurlijk bijstellen. Maar visueel doet de nieuwe K55 het eigenlijk best leuk: hij lijkt chic, hij heeft een bak verlichting, en we zien meteen de media keys, een feature die ik zelf toch niet zou willen missen. De toevoeging van extra macro keys die je ook kan gebruiken in combinatie met de Elgato Stream Deck software is iets waarvan je zelf moet bepalen of je dat handig vindt. Meer programmeerbare toetsen kunnen fijn zijn, maar maken het ook een bovengemiddeld breed toetsenbord.






Ook een keurig no-nonsense font

Je krijgt er ook een polssteun bij, die de strakke looks ook ten goede komt. Zowel visueel als feature technisch is het een keurig bordje dus.




Hij wordt ook ondersteund door Corsair’s iCue software. Hierin kan je de verlichting aanpassen, je kan een hardware RGB profiel inbakken voor wanneer je het bord meeneemt of de software uit wilt schakelen, en je hebt wat standaard “gaming” features zoals het uitzetten van game-storende keybinds (alt-f4, windows key, et cetera). Corsair’s software blijft.. wel.. software. Maar van alle pakketten die peripheral fabrikanten maken blijft dit wel één van de betere.


Maar je moet toch ergens op inleveren? En dat is zeker het geval. Deels op de bouwkwaliteit, zo is dit een plastic behuizing waar een K70 een mooie aluminium afwerking heeft, maar daar merk je in de praktijk nog niet eens zo veel van. Wat je wel merkt is dat de K55 RGB Pro (XT) van membraanswitches gebruik maakt. Het zijn geen sponzen, maar ze zijn beduidend zachter dan een mechanische feel, je moet ze tot de bodem indrukken, en het mist gewoon wat scherpte. Anti-ghosting is meer dan prima voor gamers, daar is weinig mis mee, maar ja, het is geen echte mech natuurlijk.



De vraag is in hoeverre dat een probleem is. Kom je van een echt goedkoop toetsenbord en is dit je eerste bord boven de 50 euro, dan is het harstikke leuk en heb je opeens features die je nog niet eerder had terwijl de switch je ofwel bekend, ofwel goed aan zal voelen. Ben je echter al iemand die met een lekkere mechanische switch bekend is dan is dit duidelijk een stap terug. Kortom, het is maar net wat je wilt en waar je vandaan komt.


Conclusie


Voor een dubbeltje op de eerste rij bestaat niet. Je moet niet verwachten dat een 59 of 79 euro kostende K55 RGB Pro (XT) de luxere mechs overbodig maakt. Heb je daar budget voor, of neem je gaming heel serieus, dan doe je er absoluut verstandig aan om wat meer uit te geven aan een bord met echte top switches.

Wil of kan je dat niet, dan moet je keuzes maken. Pak je een betaalbare mech, dan moet je bij andere merken kijken, of besluit je niet in te leveren op features. Corsair doet vooral dat laatste goed hier: media keys, macro keys, mooie verlichting, goede software, polssteun. Persoonlijk heb ik mijn twijfels of je features wel de voorrang wilt geven over gewoon goede switches, Corsair levert hier prima membraanswitches maar een mech is het gewoon niet. Aan de andere kant weet ik dat niet iedereen de gangbare mech voorkeur deelt. Kortom, Corsair zet iets neer voor een duidelijke doelgroep, en daar hou ik wel van. Het zal niet iedereen aanspreken, maar het is duidelijk voor wie het is.

Het enige wat ik zelf zou overwegen is om de K55 RGB Pro te pakken als je veel features wilt en niet te veel wilt uitgeven. De XT is leuk, maar 20 euro meerbetalen puur voor per-key RGB verlichting vind ik pittig. De 5-zone RGB op de goedkopere non-XT lijkt mij beter passend bij het totale product. Zeker wanneer dat bord de komende tijd nog een keer wat onder de 59 euro adviesprijs zakt kan je er dan heel weinig op aanmerken. Nogmaals, als je het kan betalen is een K70 echt de moeite waard, maar is dit je budget dan is de K55 RGB Pro een leuke prijsvechter:


Great Value geven we aan de K55 RGB PRO

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.