Corsair K100 RGB Review
Een tijd lang was de K70 hét koningsbord van Corsair: mechanisch, kwaliteit, en lichtjes erop. Daar kwam ooit een K95 boven met meer lichtjes en meer knopjes, en afgelopen jaar een K95 RGB Platinum XT: hetzelfde, maar dan met betere PBT caps.
Wat doe je vervolgens als je als Corsair een nieuw topmodel wilt maken? Meer lichtjes en meer knopjes natuurlijk. Maar ook wat nieuwe hardware intern, en voor het eerst in een hele lange tijd (ooit?) bij Corsair, een nieuwe switch optie die niet uit de stallen van Cherry komt: de Corsair OPX switch. De naam? Opvallend kort voor een nieuw Corsair product: de Corsair K100 RGB. Geen iCue, geen Platinum of andere toevoegingen, gewoon K100… RGB.
Het prijskaartje mag er ook zijn: 249 euro. Dan mogen we ook wat bijzonders verwachten nietwaar?
Het design is direct herkenbaar Corsair: uitstekend aluminium frame, de bekende hoeken en bochten, en de bekende verlichting. Toch is hij opvallend “anders” voor een Corsair bord, met wat nieuwe details. Het Corsair logo met gele puntje in de zachte polssteun valt op, een stukje K100 branding aan de linker kant is leuk, en het font is een heel stuk strakker. Ik weet dat Corsair vaak te horen kreeg dat hun font te veel gamer-y was, dit spreekt mij in elk geval een heel stuk meer aan.
Ook aan RGB dit keer natuurlijk geen gebrek. Veel RGB in de keys zelf, RGB aan de zijkant, en RGB achterop, je zou er de USB passthrough bijna van over het hoofd zien. En met de software heb je uiteraard zoals altijd bij Corsair een zee aan opties.
Geen écht nieuwe feature maar wel een uitstekende is de extra rij G-keys, deze zijn niet alleen via de software aan te passen, maar kunnen ook gecombineerd worden met de Elgato Stream Deck software. Mocht je streamen is dat een hele mooie toevoeging.
Wel nieuw is de extra ring dial links bovenop. Je kan er aan draaien of hem indrukken, en er verschillende features (en licht effecten) op zetten. Wat je er precies mee doet is aan jou, maar de standaard features zijn o.a. RGB controle, media controls, scroll of zoom moves, applicatie switchen, etcetera. Zeker als Spotify controller is het wel een fijn dingetje.
Een kleinere verandering is de layout van de onderste rij, waardoor je nu makkelijker 3rd party keycap sets kan toevoegen. De vraag is of je daar geld aan uit wil geven natuurlijk, want je krijgt al double-shot PBT caps op het bord. Maar goed, als je echt geld wilt uitgeven, sure!
Echt nieuw is de Corsair OPX switch, Corsair’s eerste “eigen” switch, een extra snelle lineaire switch met een gemiddelde druk en een actuatie van 1mm, dat is nog minder dan de MX Speed (waarmee je dit bord ook kan kopen overigens), en dat is als typist echt enorm merkbaar. Je hoeft maar naar de switch te kijken en hij actueert. Technisch is het geen mechanische switch, maar een optische-mechanische, iets wat we ook wel vaker hebben gezien. Echter omdat het een lineaire switch betreft met een vergelijkbare zwaarte als de MX Speed, moet je van goeden huize komen om het verschil écht te voelen. Alleen de iets snellere actuatie is enigszins merkbaar. Aan de andere kant is dat ook een compliment, want Cherry zet al jaren de standaard, en als dit hetzelfde voelt? Prima?
Corsair zet desondanks in op een paar voordelen van hun nieuwe tech, zo zou de OPX switch duurzamer moeten zijn, maar het is lastig vast te stellen in hoever dit nu écht is of marketing, ik merk namelijk echt geen verschil tijdens het écht gamen. Alleen het geluid is wat strakker, en dat is wel fijn. Aan de andere kant is de super korte actuatie in mijn optiek niet heel fijn voor typisten, en Corsair brengt vooralsnog geen tactile switch uit noch verkoopt de K100 met een meer gebalanceerde Cherry MX Brown: ze richten deze unit louter op gamers, en dat is jammer.
Ook de nieuwe processor valt in die lastig-te-reviewen categorie, zo zegt Corsair dat die het bord nog sneller maakt, maar ik kan je niet vertellen of het écht zo is. Het feit dat je meer profielen direct op het bord zelf kan opslaan is ook iets wat je wel weer zelf merkt, want je hebt na installatie en eenmalige persoonlijke afstelling de iCue software eigenlijk niet meer nodig, althans als je verder geen berg Corsair hardware hebt die er wel op leunt. Maar, mocht je met je K100 op pad gaan, dan heb je al je instellingen gewoon bij de hand.
Conclusie
Corsair is eigenlijk al een paar jaar dé standaard voor luxe mechanische toetsenborden, en ze zijn heer en meester in het toevoegen van kleine nieuwigheidjes zonder risico te lopen. De K100 RGB is wat dat betreft opvallend nieuw voor Corsair: iets aangepast design, nieuwe (eigen) switches, wat nieuwe features. Ze hebben genoeg ervaring om fouten te voorkomen, en inhoudelijk valt er eigenlijk ook geen kwaad woord over dit toetsenbord te zeggen: het is gewoon een prachtig monster. Een paar stukjes marketing (snelheid van de switches, nieuwe processor) kan ik niet bevestigen, maar alles wat ik wél zie is goed: fijn gevoel, goed materiaalgebruik, mooie verlichting, fijne software, handige extra media scroll en dial, pbt keycaps en een strak nieuw font.
Het enige inhoudelijke minpunt is het gebrek aan alternatieve switches, zo zou dit bord met een tactile of MX Brown ook fijn zijn voor mensen die niet alleen maar gamen, maar ook veel tikken; super snelle switches zijn daar normaliter niet ideaal voor. De K100 richt zich echt op de gamer.
Het meest serieuze minpunt is de prijs, en die kunnen we op twee manieren benaderen. Wil je gewoon een goed toetsenbord voor gamen en typen, met leuke lichtjes en een goed softwarepakket? Corsair’s K70 Mk.2 kost 100 euro minder. Heb je verder geen wensen, dan heb je daar gewoon een hele goede deal aan: 250 euro aan je toetsenbord uitgeven is echt niet nodig voor een uitstekende ervaring.
Aan de andere kant, kijken we naar het premium alternatief van vorig jaar, de K95 (XT), dan heeft Corsair toch wat flinke stappen gemaakt: mooier font, wat extra features, strakker design, iets stillere slash strakkere aanslag plus een fijnere polssteun. 250 euro is veel geld, maar die zaken maken de K100 absoluut 20 euro meer waard dan de K95 Platinum XT.
Voor de meeste gamers is dit dus complete overkill, en ik ga niemand vertellen dat ze een toetsenbord in dit segment nodig hebben, maar als je deze op het oog hebt omdat je graag wat meer uit geeft voor nog meer toeters en bellen? Dan is dit toch het ultieme Corsair bord van dit moment, en daarmee praktisch vanzelfsprekend ook dé ultieme snelle-gamer-rgb mech:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)