Corsair iCUE Link 3500X RGB Review


Zo lang als wij producten reviewen maakt Corsair behuizingen die tot de populairste op de markt behoren. Soms omdat ze visueel opvallend waren, soms omdat ze gewoon een uitstekende prijs-prestatieverhouding wisten te bieden. Toch hebben ze de laatste jaren wel wat kritiek moeten verduren, vooral wat innovatie betreft. Wat ooit een kleine, hippe organisatie was die het tegen de gevestigde orde op moest nemen is inmiddels zelf de gevestigde orde geworden, met alle voordelen maar ook uitdagingen van dien.

Met de 3500X, de 3500X ARGB en de iCue Link 3500X RGB heeft Corsair drie nieuwe behuizingen in het assortiment om ons mee te overtuigen. We gingen met de laatste van de drie aan de slag.


Drie versies


Alvorens we beginnen, er zijn drie 3500X varianten. Of zes als je de zwarte en witte kleurstelling per variant mee rekent. De case zonder fans, de 3500X, is de behuizing zonder fans of RGB-gerelateerde extras en komt met een prijs van zo’n 80 euro, dat is het prijspunt waarop wij het chassis zelf dan ook gaan beoordelen.


De ARGB versie komt met drie RS120 fans, waar je dan zo’n 50 euro meer voor betaald. En dan hebben we de iCue Link versie, die voor 176 euro te koop is, maar waarbij je dan Corsair’s drie high-end RX120 fans krijgt, plus een iCue Link hub voor verdere iCue Link RGB accessoiries. Een meerprijs van 100 euro dus voor de hub en de drie fans. Daar kan je positief tegen aan kijken door te stellen dat dat minder is dan de adviesprijs van 115 euro voor die extras, of negatief door te stellen dat de fans en de hub zo meer kosten dan de behuizing zelf. Of lastiger: Dat je de drie fans met hub ook als kit kan bestellen voor 85 euro momenteel. Je zou dus kunnen zeggen dat je 15 euro meer betaalt voor het gemak dat Corsair de fans voor jou vooraf heeft geinstalleerd. Daar vind ik wat van.

Corsair iCUE Link 3500X RGB Pluspunten


Kijken we echter naar de behuizing zelf, dan vind ik daar ook wat van, maar dan vooral in de meest positieve zin van het woord. Niet iedereen zal de glas-zij-glas-voor hype van tegenwoordig mooi vinden, maar mij trekt het wel en ik vind vooral de uitvoering erg goed. Bouwkwaliteit en afwerking is comfortabel boven wat ik zou verwachten voor 80 euro, dit kan keurig opboksen tegen cases van 100 of zelfs 120 euro.



In typische Corsair stijl zijn de details ook leuk. Logotje voor, patroontje van de bovenkant dat terugkeert in de PSU shroud en aan de achterzijde van de case.




Stoffilter dat eenvoudig van de voorkant te bereiken is. Frontpanel inclusief 2x USB-A en 1x USB-C. Allemaal prima.



Ook het inbouwgemak is gewoon uitstekend. Je trekt eenvoudig alle panelen er af om overal makkelijk bij te kunnen en er is meer dan genoeg ruimte voor je kabels. Vooraf geinstalleerde fans zijn wel prettig, en hoewel we hier een iets makkelijkere Corsair Shift voeding gebruiken was een regulier model ook prima geweest.



Hoewel de iCue Link versie wat duurder is staat daar wel veel gemak tegenover, vooral wat kabelmanagement betreft. Gecombineerd met de Link koeler waar dan ook weer Link fans op zitten bespaart het systeem ons zo een hoop extra kabels en een hoop extra tijd. Ik denk dat we het eenvoudig hebben over de besparing van 30 tot 60 minuten prutsen en kabelmanagement vergeleken met reguliere aRGB kabels. Ik weet niet wat je als je eigen uurtarief wilt hanteren, maar vier tientjes extra uitgeven en een hoop moeite en frustratie besparen boven de reguliere ARGB versie is geen aantrekkelijk voorstel. En dan krijg je ook nog de luxere fan variant.



Een paar dingen vallen op tijdens het installeren. EATX moederborden passen in theorie, maar met de kabelgoten zoals ze zitten zou ATX onze voorkeur hebben, oogt toch net wat mooier. Ook zien we dat de cut-outs voor het moederbord ook ondersteuning bieden voor BTF en Project Zero moederborden, al hebben wij die hier niet liggen. Een 360mm aan de bovenkant past prima, zelfs met hoog geheugen (mooi setje Dominators, krijg je toch een mini bon… uh.. glimlach van). Wel lieten we ons plan voor een extra fan als outtake aan de achterzijde vallen. Dat is net wat krap met de slangen van de AIO, die zo toch mooier vallen dan wanneer je ze langs de voorzijde laat lopen.



We hebben gekozen voor een beetje dikke, witte build. Mooi Gigabyte bordje voor de looks, plus een Core Ultra 9 285K en een RTX 4080 Super Aero om de kast ook goed te testen met een flink verbruik. Corsair Titan RX koelertje om de fans passend te houden, witte shift voeding voor witte kabels. Ik word hier wel blij van:


Ook de prestaties vallen zonder twijfel onder de “pluspunten”. Zoals altijd stemmen wij de fans af op 40 dB(A) op 50cm als ons maximale acceptabele geluidsdruk voor een system onder volle load, waarbij we vervolgens tijdens het gamen 63 C op de CPU zagen, met 149 Watt verbruik, en 59 C op de cores en 68 C op de hot spot van de RTX 4080 Super zagen. Uitstekende temps, prima headroom om nog wat stiller te gaan ook. De case bleef ook rond de 35 C intern hangen, comfortabel onder wat wij acceptabel zouden vinden.

Enkel een CPU load is natuurlijk wat pittiger voor de koeler, maar met 240 Watt uit de 285K had Corsair’s nieuwste AIO geen moeite mee: 71 graden gemiddeld, lager dan verwacht. Al met al, uitstekende prestaties.


Corsair iCUE Link 3500X RGB Minpunten


En klagen dan? Product technisch mis ik alleen wat grommets op sommige gaten plus ik had graag een GPU holder gezien. Verder, niet veel eigenlijk. Sure, sommigen, zeker als ze een wat activistischere houding aannemen, zouden kunnen klagen dat Corsair niet per sé hard aan het innoveren is hier. We zien weinig elementen, los van wat Corsair-style-details, die we niet al eerder hebben gezien. Het is niet de eerste case met glas voorop, prima afwerking, goed inbouwgemak, ga zo maar door. Maar als dit jouw smaak is, who cares? Ons perspectief is om primair naar het product te kijken in de veronderstelling dat jij dit mooi vindt, en dan evalueren we de technische werking en de prijs-prestatieverhouding.

Wat dat laatste betreft wil ik wel even klagen, want Corsair’s prijs structuur verdient kritiek. Ik ben zelf heel positief over de iCue Link versie en ben ervan overtuigd dat Corsiar’s super handige RGB systeem een meerprijs waard is, het scheelt mij met regelmatig best veel tijd, maar de manier waarop Corsair tot prijzen klopt soms gewoon niet met de markt. Voor mijn gevoel hebben ze gewoon een prijs op de case geplakt, een prima prijs in de basis, en daar dan dezelfde prijs die ze voor losse fans en een hub vragen bij opgeteld. Dat deden ze met de Corsair 5000T ook door gewoon de prijs van losse fans en LED strips bij de behuizing op te tellen om vervolgens tot een astronomisch bedrag te komen.


Astronomisch is hier niet het geval, maar de veel hogere prijs zet de iClue Link variant van de 3500X wel in een segment met enkele echte top cases. Als 80 euro case is de 3500X een eenvoudige aanrader: Editor’s Choice, Great Value, Valhalla voor Corsair, et cetera. Maar voor 175 euro concurreert hij opeens met hele luxe cases die wat materiaal nog wel wat chiquer zijn. Ook is de meerwaarde van de Link hub leuk als je enkel nog wat fans bij wilt kopen, maar zodra je een Corsair Link AIO erbij doet (waar een hub bij zit) heb je een hub teveel gekocht. Als je voor een Corsair Link waterkoeler gaat, overweeg dan de standaard 3500X en koop indien nodig wat extra fans los bij.


Wat mij vooral steekt is dat het goedkoper is om gewoon een 3500X leeg te kopen en dan de RX120 starter kit los te kopen, zo hou je nog geld over voor een lekkere kebab, of twee. In mijn optiek zou je door Corsair beloond moeten worden om Corsair trouw te zijn en korting moeten krijgen op een combinatie van meerdere producten, niet gestraft moeten worden met een extra hoge meerprijs. Nu is het net alsof je naar de Mac gaat, een burger koopt voor 8 euro, frietjes voor 4 en een drankje voor 3, en dan 20 euro mag afrekenen omdat zij het bij elkaar hebben gestopt en het een “meal” noemen. Daar win je geen trouwe klanten mee.


Corsair iCUE Link 3500X RGB Conclusie


Kijken we naar het eerste deel van dit product, het iCue Link deel van de Corsair iCue Link 3500X RGB, moet ik stellen dat ik an sich heel gecharmeerd ben van het concept. In dit geval, op een behuizing van nog geen 80 euro, moet je je wel afvragen of dit relatief prijzige, premium element bij jou past en bij de prijsklasse van deze case past. In een high-end build waarbij je al grof geld aan je CPU en GPU hebt uitgegeven zijn premium fans en veel minder kabels gedoe snel goed te praten. In een lower-end build moet je goed nadenken of die 100 euro ish meerprijs je geld waard is, of dat je dat toch liever aan wat anders uit geeft.

Kijk ik puur naar de Corsair 3500X als behuizing, dan ben ik er echt enorm van onder de indruk. Het is een behuizing die ruim boven zijn vraagprijs weet te concurreren, goed in elkaar zit, featuretechnisch uitstekend is, makkelijk te bouwen is, uitstekend presteert (zelfs met een hele dikke high-end build) en er in mijn optiek gewoon heel aantrekkelijk uit ziet. De 3500X mag er absoluut zijn en als dit jouw smaak is is er absoluut één om te overwegen. Ik hoop alleen dat Corsair de feedback met betrekking tot de Link meerprijs ten harte neemt en op zijn minst kan zorgen dat de 3500X met iCue Link Hub en RX120 bundel goedkoper wordt dan wanneer je beide producten los aanschaft, want als aantrekkelijk geprijsde bundel zou de iCue Link 3500X RGB dezelfde awards kunnen verdienen die ik nu eenvoudig aan het basismodel overhandig:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.