Corsair iCUE 465X RGB review
Je wilt RGB, maar je wilt niet de hoofdprijs betalen. Maar als je vaker pc’s bouwt weet je dat RGB ook een recept voor hoofdpijn kan zijn. Soms stellen de kleuren teleur, soms is het samenspel tussen moederbord en RGB accessoire matig, en hoewel sommige RGB producten fotogeniek zijn zijn ze lang niet allemaal voorzien van soepele bewegingen in het echt.
Cue Corsair en hun iCUE software (I know, slechte pun). Ik heb het in menig eerdere review gemeld, maar hun RGB oplossingen en software werken goed en laten zien dat RGB customization niet complex of vervelend hoeft te zijn. Het nadeel? Je betaalt er wat meer voor. En precies dat proberen ze met de nieuwe 465X behuizing, sorry iCUE 465X RGB behuizing, te doorbreken. 124 euro voor een ATX case inclusief drie LL120 fans (waar je normaliter iets van 90 euro aan kwijt bent), het klinkt veelbelovend.
De 465X is een soort cross-over van de Corsair 275R, een compacte ca 80 euro kostende case. Het binnenwerk is hetzelfde, maar de voorzijde is compleet anders. Weg is het kunststof, en nieuw is het glazen voorpaneel wat een flink sterker premium gevoel geeft. Leuk aan het voorpaneel is dat deze met schroeven vast zit, dus geen getrek aan je paneel om hem los te halen. Er is flink ademruimte tussen het glas en het frame dus dat zit wel snor, en er zit ook een stoffilter voor. Om die schoon te maken moet je het paneel wel even los halen.
Bouwkwaliteit is niet uitzonderlijk maar prima passend bij een behuizing van rond de 100 euro, RGB-value niet meegerekend, en de afwerking is gewoon netjes. Je ziet duidelijk wat budget tot mid-range trekjes, zoals de matige, niet herbruikbare clips op de verticale GPU mount (die je toch niet gebruikt), wat eenvoudige HDD trays, etcetera. Maar voor een behuizing die goede RGB meer betaalbaar wil maken echt meer dan prima. Bovenop zien we een afneembaar magnetisch stoffilter, een beetje zoals je mag verwachten in dit segment.
Heel groot is het chassis niet, en dat heeft wel wat consequenties. Er is genoeg ruimte voor een typische build met bijvoorbeeld een luchtkoeler, maar als je een waterkoeler wilt combineren met groot RGB geheugen (en dat past toch een beetje bij deze case) dan zal je die voorin moeten zetten; bovenin paste onze H100i RGB Platinum niet in combinatie met onze Dominator Platinums. Wil je dat wel, dan past het net aan met Vengeance LPX modules, maar daar houdt het echt mee op. Het lijkt een gemiste kans van Corsair om deze case echt tot een compleet ‘Corsair RGB all the things’ build te maken, al verwacht ik dat die doelgroep een duurdere case pakt als de 680X. Verder is het een redelijk standaard indeling voor een case van deze maat: twee 3.5” drives, vier SSD’s (2 geschroeft, 2 in trays) genoeg voor de meeste moderne systemen.
Ook het kabelmanagement is wat krapper in deze case vanwege die geringe maatvoering, dus in ons geval bleek het makkelijker hem even met twee personen dicht te doen. Geen drama, zeker als je net als ons een extra handje hulp in de buurt hebt, maar wel handig even te weten dat je een beetje je best moet doen met kabeltjes strak trekken. Maar goed, als een 6-jarige deze PC kan bouwen, dan kan jij dat ook toch?
Waar het natuurlijk om gaat is de RGB, en het zijn dan ook de drie fans voorin die je erbij krijgt die het meeste indruk maken. Let op: de extra fans hebben wij dus zelf toegevoegd, zie hieronder. Aansturing gaat via de meegeleverde Node Core controller, een iets vereenvoudigde versie van de Node Pro uit de luxere cases. Je kan op deze Node Core nog drie LL120 fans toevoegen, maar hij mist de extra header om ook RGB fans van Corsair aan te sluiten. Maar goed, als je dat echt wilt verkoopt Corsair die strips in een kit met extra controller.
Om de build wat meer kleur te geven voegden we Corsair’s RGB Platinum waterkoeler toe, plus nog drie LL120 fans voor een totaal van 6(wat je dus allemaal op die ingebouwde controller kwijt kan). Het overzicht van specs:
– AMD Ryzen 5 3600X
– ASUS X570 Prime Pro
– ASUS GeForce RTX 2080 Dual
– Corsair H100i RGB Platinum
– 32GB Corsair Dominator Platinum RGB (I know, had eigenlijk een witte kit moeten hebben)
– Samsung 970 EVO SSD
– 3-pack Corsair LL120 RGB Fan
– Seasonic Snow Silent 850W PSU.
De resultaten:
Eigenlijk een beetje als verwacht. Voldoende ademruimte geeft ons prima performance resultaten, maar zoals je ziet doet de case niet heel veel tegen eventuele geluiden. Als je echt het aller stilste wilt zijn er betere keuzes, maar betaalbaar –en- 6 dikke RGB fans –en- onhoorbaar is een onmogelijke combinatie.
Maar deze case legt de nadruk natuurlijk dan ook niet op stilte, maar op de RGB, de software, en tegenwoordig zelfs de integratie met bepaalde games. Die game integratie is incidenteel leuk en iets wat ze nog verder uit mogen bouwen, maar de software om alles naar eigen wens in te stellen is wel echt uitstekend. Veel verschillende presets waar je ook echt wat aan hebt, een snelle quick-sync feature om je pc en alle randapparatuur in één keer synchroon te hebben, en het belangrijkste: het werkt gewoon. Dat klinkt logisch, maar RGB die niet werkt zien we regelmatig. Controle over o.a. het geheugen is beter dan de software van welke moederbordfabrikant dan ook, en ook niet onbelangrijk: de RGB ziet er gewoon echt goed uit. Mooie helderheid, mooie verzadigde kleuren, niks te klagen.
Conclusie
Het is best logisch dat Corsair de naam iCUE gewoon in hun product heeft gestopt, want tot zover (redelijk) betaalbare cases gaan hebben we hier een case waarbij de RGB integratie er niet alleen uitstekend uit ziet, maar ook echt goed aan te sturen is met de Corsair software. Er is menig alternatief dat voor minder geld 4 RGB fans meelevert, maar het gemak en de ervaring die Corsair biedt is echt van een compleet andere klasse. Als je wilt besparen heb je genoeg te kiezen, maar als je wat geld over hebt voor het gemak dan is je keuze zo gemaakt.
De vraag is natuurlijk wel hoeveel je om RGB geeft, want veel van de waarde van dit totaalplaatje zit in de RGB controle en de fans. Voor 125 euro heb je genoeg dikke cases te kiezen die kwalitatief een stapje verder gaan, net als dat er genoeg goedkopere cases zijn die even veel ruimte of airflow bieden. Dat wil echter niet zeggen dat alle waarde in de RGB zit, want de 465X is verder best een mooie kast. De glazen voorzijde geeft hem echt een streepje voor op iets als de 275R of een NZXT H500, kasten waar je leeg ook al 80 euro voor neer mag tellen en waar hij kwalitatief wel prima de strijd mee aan kan. Er zit zeker een significant deel van je budget in de RGB integratie, maar het is niet zo dat je enorm inboet op de behuizing.
De voornaamste consequenties zijn, naast beperkt geluidsdemping, niet zo zeer kwaliteit maar afmetingen gerelateerd. Zo past waterkoeling niet bovenin met groot geheugen, en is kabelmanagement wat krapper dan op een grotere case in deze prijsklasse. De positieve keerzijde is weer dat je een compacte case als dit vaak weer prima op je bureau kwijt kan, en een RGB build wil je natuurlijk het liefst wel goed kunnen zien.
Met zijn opvallende design zal hij niet iedereen aanspreken, maar als je een case zoekt met glas en veel RGB die niet te veel kost, toch prima presteert, en die je eventueel nog prima uit kan breiden met één van de beste RGB pakketten op de markt (zowel hardware als software), is dit een harstikke leuke case.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)