Corsair iCUE 4000X review
Na een aantal nieuwe cases van het relatief onbekende merk Deepcool werd het tijd voor een model van een oude bekende, namelijk Corsair. Vandaag kijken we naar de nieuwste case van Corsair in de iCUE serie, wat betekent dat deze voorzien is van enige RGB ter decoratie. Verkrijgbaar met een adviesprijs van €120 zijn we benieuwd wat deze case allemaal zal brengen.
Bouw en afwerking
Eerste wat opvalt is dat de 4000X erg strak is. Geen rare randjes of overbodige logo’tjes, gewoon een nette case. Zowel aan de voor- als zijkant zit een tempered glass paneel welke eenvoudig te verwijderen zijn, zo klik je de voorkant zo los en zit de zijkant vast met twee schroeven, waarna deze open zwaait. Verder heeft de case een vrij standaard ATX-formaat van 48L, waardoor hij bijna overal wel zal passen.
Bouwkwaliteit is erg goed in orde, er zit bijvoorbeeld geen flex in de case en de paar kunststof onderdelen van het front-panel voelen ook gewoon goed aan, en niet fragiel. Corsair heeft netjes wat stoffilters op de case geplaatst, zo zit er een onder de PSU en twee magnetische waarvan een bovenop de case, en een aan de voorkant achter het glas.
Qua I/O’s hebben we het volgende: USB 3.0, USB Type-C en audio. Ook is er nog een power- en resetknop aanwezig. Leuk is dat Corsair een paar kleine gele accenten aan de case heeft gegeven, bijvoorbeeld bij de USB-poort, het labeltje aan het magnetisch stoffilter bovenaan en de schroeven aan de achterkant.
Verder naar de binnenkant, deze is flink ruim en er zit een grote kabeldoorvoer rechts van het moederbord. Boven en onder zitten verder ook gaten voor kabels, waardoor cable-management goed te doen zal zijn. De aanwezige PSU-shroud is aan de bovenkant van een driehoekig mesh gemaakt, waardoor hier ook enige ventilatie is.
Qua waterkoeling-radiatoren zijn de mogelijkheden tot 120mm achterin, 360mm voorin en 280mm bovenin, al moet bij het laatste wel rekening gehouden worden met het feit dat het geheugen dan niet altijd goed past. Ook hier een klein accent onderaan de grote kabeldoorvoer; een Corsair-logo met een klein geel blokje.
Achter het moederbord is ook genoeg ruimte aanwezig, en kan je qua drive-bays tot twee 3,5” en vier 2,5” kwijt. Het cable-management is netjes van klittenbandjes voorzien en is zo makkelijker netjes te krijgen, scheelt gedoe met tie-wraps. Ook heeft Corsair naast de drie SP RGB Elite fans ook nog een iCUE Lightning Node ingebouwd om de aRGB-verlichting gelijk via de iCUE software aan te sturen.
In de praktijk
Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W
Met het installeren zal je niet veel tijd kwijt zijn, het spreekt allemaal redelijk voor zich. De grote kabeldoorvoer rechts van het moederbord helpt goed met het cable-management, en de klittenbandjes zorgen ervoor dat dit nog redelijk netjes te krijgen is. Het is mogelijk om de GPU verticaal te monteren, al moet je dan nog wel zelf een riser bestellen.
Beetje jammer is dat Corsair geen fansplitter of iets meelevert, de drie fans hebben elk toch echt stroom nodig via de 3-pin connector, en dat is altijd even puzzelen met kabels. In dit geval heb ik even een fanhub van Deepcool geleend, maar het zou geen overbodige luxe zijn.
Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fans (drie stuks voorin en achterin de ML120L) gebruikt.
Overall zien de temperaturen er goed uit. Bij gaming lijkt hij er iets meer moeite mee te hebben, maar niet dat echt problemen geeft.
Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.
Herrie? Niet echt. Met zowel gaming als CPU-load zorgt dat iCUE 4000X er voor dat het stil blijft, netjes.
Showcase
Qua RGB geven de SP RGB Elite fans een leuk effect. Leuk is ook dat de iCUE controller via een applicatie makkelijk te bedienen is, en je deze met intern-USB2.0 aan kan sluiten op je moederbord in plaats van met een aRGB-header.
Conclusie
Uiteindelijk ben ik enorm te spreken over de nieuwe Corsair iCUE 4000X, het is namelijk gewoon een hele complete case. Afwerking is netjes, bouwkwaliteit is goed, koeling en demping is allebei prima in orde en het is ook gewoon een leuke case om te zien. De RGB is zowel netjes als voldoende aanwezig dankzij de 3 aRGB fans van Corsair én een iCUE Node RGB-hub welke tot 6 RGB-apparaten van Corsair kan ondersteunen. En die laat zich makkelijk beheren via de iCue software.
Of er toch wat verbeterpunten zijn, bijna niet eigenlijk. Een fanhub of splitter had ik er graag bij gezien omdat de voorste drie fans dan makkelijker aan te sluiten zijn. Ook had een extra fan voor achterin ook leuk geweest voor betere koeling rondom de videokaart, iets wat je uiteraard zelf nog kan doen, en direct op de hub kan aansluiten.
Voor zijn adviesprijs van €120 vind ik dit een prima deal. Je kan het veel geld vinden voor een case, maar dan moet je wel weten dat deze case zich voor dat geld goed weet te bewijzen. Corsair levert met de iCUE 4000X een erg compleet plaatje, en vergeleken met goedkopere alternatieven heeft Corsair hun RGB, zowel de uitstraling als de functionaliteit, toch echt beter in orde. Dat je daar dan iets meer voor betaald vind ik geen bezwaar:
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters Instagram