Corsair HS80 RGB Wireless review
Corsair’s headset line-up miste eigenlijk wat wij een “goede middenklasser” zouden noemen. Ze hadden al wel goede betaalbare gaming headsets, zoals de HS70 en natuurlijk de Void serie, mijn persoonlijke favoriet als trotse bezitter van een XXL hoofd. En met de Virtuoso RGB Wireless hadden ze inmiddels ook een oprecht goede high-end headset, maar tussen de ca 100 euro die een draadloze Void kost en de 200 euro van de Virtuoso zit een aardig gat.
En laat de nieuwe HS80 daar precies tussen vallen om dat gat te vullen. Een segment met genoeg andere concurrenten overigens, dus de druk op Corsair om een goede headset af te leveren is er niet minder op.
Ondanks dat de HS serie al even mee gaat is de HS80 RGB Wireless echt een volledig nieuw model, deze constructie hebben we nog niet eerder gezien. Hij oogt en voelt absoluut een stuk luxer dan de vorige HS modellen, zeker de echt plastic HS35-45 modelletjes. Vergeleken met de goedkopere HS60-70 is hij steviger, chiquer en zichtbaar beter afgewerkt, dat merk je in de hand en op je hoofd, maar ook aan details zoals het volumewiel en de microfoon arm. Kwalitatief ligt dit meer in lijn met een Steelseries Arctis 7, een directe concurrent. Dat maakt hem één van de luxere headsets in zijn klasse, pak er een Logitech G733 bij bijvoorbeeld en dan voelt die spontaan plastic-fantastic.
Steviger betekent echter niet per sé comfortabeler, al heeft Corsair daar ook wel goede keuzes gemaakt. De hoofdband zit goed, de nieuwe velour achtige earpads zitten heerlijk om de oren, en de pasvorm en drukverdeling is uitstekend. Tenminste, als je niet een té groot hoofd hebt, want dan is de totale druk wel merkbaar wat hoger zodra je tegen de limiet van de hoofdbandverstelling aan loopt. Waar de Corsair Void een echte XL headset ism is de HS80 RGB Wireless meer een Small, Medium tot Large alternatief zoals de HS70 ook was. Dan zit hij alsnog “aan”, maar wel erg comfortabel, maar heb je een echt groot hoofd, dan ga je de hogere druk, zowel bovenop als rond de oren, wel merken bij een langere zit.
Geluidstechnisch scoort de HS80 RGB Wireless ook uitstekend. Game focussed headsets klinken vaak wat matig als je er veel muziek tegenaan gooit, maar de HS80 klinkt in de meeste gevallen erg goed. Standaard is de bass relatief ingetogen, maar met de software kan je die eenvoudig wat boosten om ook bassheads tevreden te houden. De geluidskwaliteit is wat beter dan de G933 en ook wat beter dan die van de Arctis Pro, wat een mooi compliment is. Alleen de Logitech G Pro X Wireless vind ik net wat beter voor de dag komen, en die kost grofweg hetzelfde.
Wat de mic betreft is de HS80 RGB Wireless echter net weer wat beter dan de Logitech G Pro X Wireless, en die had al een goede mic; de meeste headsets onder de 200 klinken echt een stuk minder, draadloos uiteraard. De Corsair gaat wat verder en biedt één van de, zo niet de beste draadloze microfoon die we tot dusver in deze klasse hebben gezien. Met één nadeel, en dat is dat het maximale volume relatief laag blijft waardoor je in apps zoals discord jezelf eerder op 200% dan 100% moet zetten. Klink je nog uitstekend, maar toch, beetje raar.
So far so good? Eigenlijk wel, al vond ik alleen de accuduur een beetje tegenvallen. Ca 15 en 16 uur op de eerste twee charges vind ik wat karig, dat is toch net een dagje eerder opladen dan met de meeste andere gaming headsets die ik gewend ben. Nu is Corsair nooit echt een battery-champ geweest, maar het houdt gewoon niet over. Gelukkig kan je prima doorgamen terwijl je even aan de USB kabel zit natuurlijk, maar toch. Dat laatste is iets wat op PS4/PS5 gebruik weer wat onhandiger is, maar ik ga er van uit dat Corsair’s doelgroep toch vooral PC gamers zijn. Een vervelender puntje vind ik overigens niet dat je wat vaker moet laden, maar dat de USB-C (yay) aansluiting verzonken zit. Als gevolg werken sommige van mijn huidige USB-C kabels die ik door het huis heb liggen niet, die zijn soms wat te dik. Je moet dus of Corsair’s eigen kabel gebruiken, of andere kabels hebben waarvan de kop niet té dik is. Vermoedelijk heeft Corsair dit gedaan om te voorkomen dat iemand die poort stuk trekt, maar dan nog. Overigens is het wel mogelijk om meerdere Corsair (let op: Slipstream only) producten op één dongle te plaatsen, dus dat kan nog een voordeel zijn voor Corsair bezitters.
Conclusie
Elke fabrikant heeft zo zijn sterke en minder sterke productcategorien, en headsets waren traditioneel niet Corsair’s sterkste kant. Headsets als de Void waren weliswaar iets waar ik positief over was, maar vooral ook omdat ze echt scherp geprijsd waren. Met de Virtuoso liet Corsair eindelijk zien dat ze high-end ook snappen, en de HS80 RGB Wireless is daar een (positief!) afgeleide van. Zo krijg je het geluid en de microfoon van een high-end gaming headset, in een iets eenvoudigere maar nog altijd uitstekende behuizing. De HS80 RGB Wireless zet zich fysiek duidelijk af van de 100 euro modellen, en op gebied van geluid- en opnamekwaliteit kan hij met de beste in dit segment mee. Hij vecht daar vooral met de G Pro X om de titel wat de betere cq beste optie is rond de 150 euro. Gezien de vele andere, sterke alternatieven op de markt is dat een compliment.
Dan rest de vraag natuurlijk welke je echt wilt hebben als dit je budget is. Heb je een echt groot hoofd dan valt de HS80 voor mij af, net als voor iedereen die op zoek is naar een serieus lange accuduur; op dat front loopt Corsair achter. De HS80 RGB Wireless scoort juist punten voor iedereen die graag velour pads rond de oren heeft en van een snug fit houdt, al in het Corsair ecosysteem zit en alle hardware in één softwarepakket wilt houden, of vooral veel waarde hecht aan het hebben van de beste microfoon in zijn klasse.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)