Corsair EX100U Review


Hoewel Corsair de nodige interne SSDs heeft uitgebracht bleef een externe variant uit. Met de EX100U Portable SSD zetten ze hun eerste stappen in deze markt, en dat doen ze direct in stijl: de EX100U is compact, licht, voorzien van stevige specs en een USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gigabit USB) aansluiting, én is ook nog eens één van de goedkoopste 20 Gigabit SSDs op de markt.


De EX100U is een opvallend compacte unit. Met zin 79 x 37 x 11 mm en gewicht van grofweg 2 pepernoten past hij makkelijker in je broekzak dan menig andere SSD, sterker nog hij past in dat kleine broekzakvakje erboven wat volgens mij ooit bedoeld was voor wat kleingeld (Mocht je kleingeld niet meer kennen, daar betaalden opa en oma vroeger mee in de winkel ipv hun telefoon). Desondanks zit hij stevig in elkaar, en er zit een gaatje aan voor een strap of andere ophangmethode. De aansluiting gaat uiteraard via USB Type-C aan de SSD kant, en je krijgt zowel een Type-C als Type-A kabel voor aan je PC.


Lego Aloy for scale.

Kijken we naar de prestaties dan doet de EX100U wat je van een 20 Gigabit USB drive verwacht: vooral heel snel data schrijven en lezen. Sequentieele leessnelheden liggen rond de 1,66 Gigabyte per seconde, en sequeentieele schrijfsnelheden zelfs op 1,92 Gigabyte per seconde, dat is nog ruim hoger dan de specs. Caveat is wel dat je hem op een 20 Gigabit USB poort aansluit, en die poorten zijn helaas relatief zeldzaam, vooral op oudere systemen. Gebruik je een standaard 10 Gigabit poort, dan blijven de snelheden zo rond de 980-990 Megabyte per seconde hangen; op zich ook rap, maar daar koop je geen USB 3.2 Gen 2×2 device voor. Let ook op dat moederborden met “USB 4” 40 Gigabit poorten in de praktijk deze 20 Gigabit poorten ook niet goed kunnen benutten; die vallen dan wederom terug naar 10 Gigabit. Je moet dus echt zo’n 20 Gigabit poort hebben om hiervan te profiteren.


Type-C aan de SSD kant, Type-C en Type-A aan de PC kant.

Kijken we wat verder dan zien we ook dat Corsair’s mini formaat wat nadelen kent. Sequentieele reads blijven ook bij grote leesopdrachten goed op pijl, maar bij langere write acties zakt de schrijfsnelheid in tot ca 700 Megabyte per seconde. Top tier 10 Gigabit SSDs kunnen bij lange schrijfacties dus op termijn deze Corsair inhalen; de kracht zit hier echt in het heel snel overzetten van datasets van tientallen Gigabytes per keer.

In gevarieerdere workloads dan louter pure transfers hebben compacte SSDs het vaak ook lastig. Met een PCMark 10 Score van 567 punten en 97 Megabyte per seconde gemiddeld is de EX100 dan ook iets trager dan de snelste opties in deze test, zoals de (flink duurdere) Sandisk Extreme Pro (155 MB/s), maar ook de eveneens compacte en grofweg even betaalbare Kingston XS2000 (126 MB/s). We herhalen dus: Corsair’s kracht ligt vooral bij burst-copy opdrachten.


Conclusie


Corsair kiest met de EX100U voor een specifieke doelgroep: Zij die korte burst copy-paste opdrachten razendsnel gedaan willen hebben plus zij die een 20 Gigabit USB poort op hun device(s) hebben. Als je iets zoekt voor extreem lange copy opdrachten of iets om continue actief vanaf te werken zijn er simpelweg snellere opties, maar in die scenarios valt hij wel positief op tussen onze 50+ andere externe SSDs. En het is eigenlijk een prestatie op zich om een use case te vinden waarin je tussen al dat geweld uberhaubt op weet te vallen.

Gezien hoe concurrerend die markt is vinden we het zelf fijn dat Corsair wat randzaken ook goed voor elkaar heeft. 3 jaar garantie is fijn en bovengemiddeld, maar ook een chic voorkomen en één van de kleinste form factors zijn toch fijne factoren; lang niet elke SSD past zo makkelijk in de broekzak. Ook de prijs valt op: 209 euro voor 2 TB is niet super-budget, maar het is wel scherp voor een 20 Gigabit drive. Zo is Corsair’s eerste externe al met al toch een leuke toevoeging aan de markt.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.