Corsair DDR5 Hands-On


Ieder jaar belanden honderden producten op onze bureaus voor evaluatie. Maar elke uitgebreide review en elke video komt neer op tientallen uren werk, en dat is natuurlijk lang niet altijd haalbaar. Zeker niet in een jaar waarin wij een flinke afstand gingen verhuizen, plus een jaar waarin de klassen van de kinderen om de haverklap moesten sluiten vanwege een coronauitbraak. Hierdoor blijven producten die soms an sich harstikke interessant (kunnen) zijn soms liggen door een tijdgebrek, terwijl jij er wellicht toch benieuwd naar bent.

Om dit jaar op een leuke en hopelijk zinvolle manier af te sluiten doen we daarom een eindejaarscrunch: korte en krachtige samenvattingen van producten waar wij het afgelopen jaar wél actief mee aan de slag zijn gegaan, maar waarvan een uitgebreide review er niet is van gekomen. En dat is ook geen waarde oordeel, sommige producten blijven wellicht liggen omdat ze niet zo spannend zijn, anderen hadden simpelweg pech door uit te komen op een moment dat er andere grote launches de agenda bepaalden, of omdat wij in lockdown zaten. De harde eis die we wel stellen is dat we elk product zelf daadwerkelijk in gebruik hebben gehad; échte ervaringen dus, maar dan korter.

Heb je vervolgens nog vragen, stel die dan gerust onder in een reactie, of via social media (check de links hieronder).

En dan aan de beurt, een samenvatting van onze ervaringen met Corsair’s DDR5 geheugen de afgelopen weken sinds de lancering van Intel Alder Lake CPUs en Z690 moederborden.


Al enkele jaren gebruiken wij hier Corsair werkgeheugen voor “praktisch alles”, van pc builds tot CPU en GPU tests. Hun hele line-up ziet er strak uit, van de basic Vengeance sticks tot de high-end Dominator series, ze zijn in Nederland en de EU goed verkrijgbaar voor normaliter schappelijke prijzen, en cruciaal: ze worden globaal uitstekend ondersteund door alle moederbordfabrikanten. Het laatste wat wij willen bij builds of het testen van verschillende componenten is dat je tegen compatibility issues aan loopt, die kosten tijd die we eigenlijk niet hebben.

En juist wanneer er een nieuw platform uitkomt wil je bij het bekende blijven, want een nieuw platform introduceert al genoeg variabelen dat je gezeur nog meer dan normaal wilt uitsluiten. Oftewel, vol spanning keken we uit naar shiny nieuw DDR5 Corsair Dimmetjes.


Echter, iedereen die bekend is met de huidige markt voor DDR5 weet dat die momenteel dramatisch is. Waar leuke DDR4 kits voor een kip en een ei op te pikken valt is er nauwelijks DDR5 geheugen te vinden, en als je al wat kan vinden kost het een vermogen. 400 of 500 euro, of nog meer, voor een setje van 32 Gigabyte is gewoon waanzin. Zeker wanneer je je realiseert dat een leuke DDR4 kit eerder 120 tot 150 euro kost, dat de meerwaarde van DDR5 vooralsnog beperkt is tot een specifiek aantal doeleinden, en helemaal wanneer je je realiseert dat we pas aan de begindagen van DDR5 staan en dat het voor de hand ligt dat er de komende tijd nog wel snellere kits uit worden gebracht dan momenteel in de markt liggen. De oorzaak? Tekorten. Nu is DDR5 technisch iets complexer waardoor het voorlopig altijd wat duurder zal zijn dan DDR4, maar de huidige meerprijs lijkt grotendeels te danken aan enorme tekorten. Het is ook veelzeggend dat wij het met “slechts” setjes van 2 DIMMs moeten doen, waar in het verleden testers en reviewers setjes van 4 DIMMS zouden gebruiken om te testen; al was het maar omdat het er beter uit ziet op fotos en video. Het is tekenend voor de tekorten in elk geval.

Niet dat we mogen klagen, want twee DDR5 setjes kunnen gebruiken lijkt al bijna een luxe op dit moment; menigeen zit zonder. Toch is de huidige markt het de reden dat hierboven “hands on” staat, en geen review. Want op dit moment is het simpelweg nog te vroeg om DDR5 kits echt te gaan vergelijken; we hebben praktisch niets om mee te vergelijken, en de één na de andere update beinvloed onze resultaten nog. Desondanks vind ik het relevant om toch kort over de ervaring te praten, wetende dat er alsnog fanatiekelingen zijn die DDR5 zullen halen voor een high-end Alder Lake build. En dan wil je natuurlijk weten: werkt het in ieder geval? (Of je wilt gewoon mooie plaatjes zien, dat mag ook).


We hebben de afgelopen weken tal van moederborden van ASUS, MSI en Gigabyte getest met zowel de Dominator Platinum als de Vengeance LPX kit. In alle gevallen was het een kwestie van XMP profiel activeren en gaan. Geen compatibility issues, geen lastige boots, geen crashes. Dus eventuele zorgen kunnen we wegnemen. Dat is ook wel één van de voordelen van Corsair normaliter, ze zijn populair genoeg dat de grote moederbord fabrikanten het ook niet kunnen veroorloven om er niet mee overweg te kunnen, maar in de praktijk moet het altijd nog even blijken. Maar gelukkig, in een tijd waarin tal van hardware spontaan vlam lijkt te vatten, is deze ervaring in elk geval lekker suf. En dat is precies wat je van geheugen wilt: het moet gewoon werken.



Blijft prachtig

Kleiner detail om even naar te kijken zijn de bescheiden aanpassingen aan de designs. De Dominator kit is weer net wat chiquer dan voorheen, maar het verschil is klein, al is dat niet erg gezien ze in mijn optiek al de chicste waren. Het blijft toch dé kit als het op elegante RGB aan komt; niet zo zeer meer RGB, maar wel een beetje nette RGB. En met de iCue software heb je ook gewoon goede controle over die letjes, althans dat was bij DDR4 het geval, we hebben nog geen ander RGB geheugen kunnen scoren, al durf ik er wel geld op te zetten dat moederbord fabrikanten er weer niet in geslaagd zijn om écht overtuigende RGB software uit te brengen voor werkgeheugen. Het nadeel van Dominators? Zoals vaker, je betaalt extra voor de premium heatspreaders en mooiere verlichting, ook als de prijzen straks stabiliseren. Oh, en verwacht niet dat je noemenswaardige snelheidwinst gaat pakken, een aantal timings staan iets strakker dan bij de Vengeance kits, maar vooralsnog zien we geen grote verschil in de tests die we tot dusver hebben gedraaid. Wellicht niet vreemd gezien DDR5-5200 het enige is wat we vooralsnog hebben kunnen scoren.


De low profile Vengeance LPX kit is iets meer aangepast ten opzichte van DDR4, een kleine verbetering als je het mij vraagt.


Op termijn proberen we een aantal kits uitvoerig te vergelijken, maar vooralsnog is het afwachten wat er echt uit gaat komen. Crucialer is dat de prijzen stabiliseren, want op dit moment maakt het niet uit hoe mooi of chic of stabiel een kitje is, de keuze voor een DDR4 moederbord en DDR4 geheugen is vooralsnog de meest logische keuze. Twijfel je alsnog? Stay tuned, binnen nu en enkele weken zullen we een diepere duik maken in de scenario’s waarbij je wél voor DDR5 wilt gaan.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.