Cooler Master SL600M review
Cooler Master’s nieuwe case is er niet zo maar één, maar (even subjectief) hands down mijn nieuwe favoriete Cooler Master case of all time; een stevige statement. Sure, de Cosmos is een prachtig gevaarte en een echte icoon, maar is gigantisch groot (en best prijzig). De SL600M is niet zo gigantisch, eigenlijk opvallend standaard in de afmetingen, maar doet het feitelijk goed op elk front: geluidsproductie, koeling, inbouwgemak, design, klasse aluminium afwerking, leuke details, het kan bijna niet op.
In de bovenstaande video vertelt Nada je alles wat je wilt weten over de SL600M. Voor de liefhebbers van een beetje geschreven Nederlandstalig leesvoer: bij deze een korte samenvatting van onze ervaring.
De SL600M zal pak em beet 200 euro gaan kosten. Voor de liefhebber: ik begrijp dat een zwarte versie in de toekomst gaat komen.
Specifications
Samenvatting
De MasterCase SL600M is echt een prachtige case. De chassis kwaliteit is zoals andere mastercases al lieten zien echt uitstekend, ook op het 200 euro prijspunt, en de afwerking is echt fantastisch. Sand-blasted aluminium ziet er strak uit, is redelijk resistent tegen vingerafdrukken (meer dan geborsteld alu, staal en plastic in elk geval), en details zoals het verlichte I/O paneel zijn gewoon heel erg tof. Dit kan echt prima concurreren tegen alles wat deze prijsklasse te bieden heeft en is gewoon een eye catcher.
Intern is de SL600M opvallend. PSU naar de voorzijde, dikke airflow zonder hindernissen direct van beneden naar boven, maar zonder dat het ten koste gaat van inbouwgemak. Je kan de expansie sloten draaien als je wilt waardoor verticale GPU mounting mogelijk is zonder dat je met een luchtgekoelde GPU meteen in de problemen komt (direct tegen het glas zit) zoals in zo veel cases die V GPU bieden; dat zien we niet vaak tenzij we het over open constructie cases hebben. Wel moet je de riser kabel los kopen, en dat is een beetje jammer gezien de verticale mount hier gezien de airflow duidelijk de voorkeur heeft, ga er maar vanuit dat je die erbij gaat kopen. Maar goed, met 199 euro als adviesprijs was dat te verwachten want die cables zijn ook voor fabrikanten prijzig (paar tientjes voor een goede).
Het enige wat cruciaal is bij deze case is dat je je onderdelen een beetje plant. Waterkoeling past, maar dit design schreeuwt om luchtkoeling waarbij je zowel de GPU verticaal zet als de luchtkoeler in de juiste richting draait. Onze vrij basic Hyper 212 Black Edition komt dan uitstekend tot zijn recht met extreem lage temps op onze i5-8600K, maar zit je met een koeler die niet kan draaien (en een horizontale GPU in de weg vermoedelijk) dan verlies je veel van de case zijn kunnen. Oorspronkelijk wilden we een Threadripper build bouwen, maar onze TR4 luchtkoelers kunnen geen van allen worden gedraaid. Ook merken we op dat als je naast een videokaart een geluidskaart wilt gebruiken of andere PCI-Express devices dat je een beetje in de knoop komt. Een dik moederbord, stevige luchtkoeler erop, enkele videokaart, berg SSD’tjes plus een paar harde schijven en je zit prima, maar plan even goed alvorens je extreme dingen gaat doen.
Dikke kudos voor de PWM fancontroller want dat zien we niet heel veel en geeft niet alleen de typische L-M-H opties, maar ook een temperatuur afhankelijke setting. Dat gecombineerd met met I/O paneel waar ook type-C op zit plus een headphone oplossing die ook een single-cable headphone/mic aan kan en dan spreken we toch over een keurige featureset. Stilte is niet iets om je zorgen over te maken met een 35 dBA meting op 50 centimeter in de low stand, al zal de default M weinig mensen in de weg zitten. Hoe dan ook is een high-end build hier prima mogelijk, ook zonder of met minimaal geluid, zonder dat je per sé extra fans hoeft te kopen en belangrijker: zonder dat je dat mooie toppaneel open hoeft te zetten.
Eigenlijk laat dit in zijn geheel gewoon heel weinig te wensen over. Ik heb de mastercases frequent genoemd als ondergewaardeerd gezien de kwaliteit en features die ze te bieden hebben, maar dit is weer een andere categorie. Het enige wat ik anders zou willen zien is het mechanisme om het glazen paneel te verwijderen, daar moet je even wakker bij blijven, maar dat is een kleinigheidje op een verder uitstekend doordachte ervaring. De PCI-Express riser moet je maar even bij de prijs van de case tellen, want in dit design is dat echt de logische keuze, maar ik stel voor dat je die kosten verrekent tegen de besparing die je krijgt door het gebruik van een nette mid-range luchtkoeler boven een veel duurdere all-in-one oplossing; zo veel high-end cases die specifiek profiteren van (goedkopere) luchtkoeling boven waterkoeling zien we echt niet.
Ik zeg het vaker: ‘als je dit mooi vindt, hou even rekening met x en y, en go for it’. Dat gaat hier natuurlijk ook op, maar de SL600M is echt meer dan ‘leuk als je dit mooi vindt’. Dit is, correct ingebouwd, één van de chicste, best afgewerkte, goed presterende behuizingen in het premium segment en een must-consider voor iedereen die zich er ook maar enigszins tot aangetrokken voelt.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
– In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
– YouTube