Cooler Master SK652 en SK653 review


Binnenkort lanceert Cooler Master een paar nieuwe mechanische toetsenborden, de SK652 en de SK653. Nieuwe mechanicals met een focus op een redelijk compacte footprint, althans voor een full size keyboard met numpad, en vooral een low profile. Het idee is dat het relatief low-nonsense toetsenborden zijn (een beetje RGB hoort er natuurlijk bij) die zowel met PC als met Mac werken, en het enige verschil tussen de SK652 en de SK653 is dat de laatste zowel met draad als draadloos via Bluetooth kan werken.

Beide varianten komen in zowel witte als zwarte uitvoering en je hebt de keuze tussen een lineaire (rode) switch en een tactile (bruine) switch, beide nemen we mee in deze review. Prijzen? 139 euro voor de SK652, 169 euro voor de SK653.


De basis


Zoals je op de foto kan zien hebben we zowel de witte als de zwarte variant, maar we gebruiken voor nu even de zwarte SK653 als fotomodel om de functies door te lopen. Voor de kenner zullen deze “nieuwe” borden redelijk bekend overkomen, want het is duidelijk een opvolger van de SK650. Toch is de 2021 fundamenteel anders, vooral in de type-ervaring, maar laten we eerst naar de basis kijken voor de nieuwkomer. Deze modellen komen met een standaard full size layout, maar houden het frame daaromheen zo compact als mogelijk is. Meer ruimte op je bureau is altijd beter, en niet iedereen kan tenslotte zonder numpad.




Veel poespas treffen we niet aan, het frame rondom is strak, en met uitzondering van de pootjes en de switch tussen bedrade en draadloze werking (SK653) zit er niet veel op. Positief is wel de USB Type-C aansluiting met losse kabel (beide modellen) waardoor je bij een eventuele kabelbreuk met een simpele nieuwe kabel weer aan de slag kan. Kies je voor de draadloze variant, hou er dan rekening mee dat je hem af en toe aan de kabel moet hangen om hem op te laden. En belangrijker: draadloze functionaliteit werkt enkel via de ingebouwde Bluetooth van je PC. Dat maakt de draadloze functie enkel geschikt voor typen, niet voor gamen, waar Bluetooth te veel lag veroorzaakt.




De afwerking is netjes, net strak gesneden randen uit de aluminium topplaat, die overigens meer donkergrijs is dan zwart. De bouwkwaliteit zelf is meer “typisch gamer”, dat is niet per sé verkeerd en hij valt in lijn met bijvoorbeeld iets van Corsair of Razer, zo heeft hij hele stevige voeten en zijn de keycaps netjes afgewerkt, maar moet het afleggen tegen de tank-mechs die je ook in deze prijsklasse kan vinden (denk aan een Leopold, waar je dan wel de RGB moet missen).



De feature waar je niet omheen kan is natuurlijk RGB, onmisbaar in de moderne gaming setup. Hoe je er ook over denkt de vraag ernaar is overduidelijk. Gecombineerd met een redelijk neutraal font komt dat aardig voor de dag, al zien we dat de verlichting niet helemaal egaal is, zeker op de capcaps met veel extra features of langere woorden. Hij doet het wat beter dan de goedkopere Sharkoon PureWriter, maar er is zeker ruimte voor verbetering. Wellicht de belangrijkste en relatief zelfzame legend: de switch tussen PC en Mac werking. RGB aanpassen (en macro’s maken, et cetera) doe je via het bord zelf of via de software, al is die laatste enkel voor Windows beschikbaar.




En de witte variant? Die mag er zeker zijn:




De switches


Ik begin normaliter met een toetsenbord te werken voordat ik mij laat beïnvloeden door spec sheets of product pages. En deze borden bleken een leuk voorbeeld van waarom dat belangrijk is. Ik had namelijk niet door dat deze switches niet van Cherry komen, maar van TTC, met achteraf redelijk duidelijke marketing dat ze deze “op bekende switches wilden laten lijken”. Nou, dat is gelukt. De keuze voor low profile is ook iets waar ik zelf wel achter sta, niet iedereen is tenslotte fan van hoge switches en de SK652 en SK653 zijn zo een stuk toegankelijker voor typisten en gamers die zich daarover zorgen maken.



En het typen zelf? Dat is ongeveer wat je ervan zou verwachten, vooral omdat Cooler Master nu weer fijne licht gevormde keycaps gebruikt in plaats van de volledig vlakke uit de SK650 waar ik nooit aan heb kunnen wennen. Dit typt eigenlijk als vanouds, maar dan met iets lagere switches. Ook de stabilizers van de brede knoppen zijn goed. Of je zelf voor de rode of bruine switches wil gaan is subjectief, maar ik blijf bij mijn opmerkingen die ik al jaren maak: rood is leuk als je alleen games speelt, bruin is een veel fijnere all-rounder voor iedereen die graag games speelt maar ook regelmatig fijn wil typen.

Het enige wat ik op kan merken is dat je bij hard tikken en gamen een beetje holle metaalgeluiden hoort, maar (helaas) is dat vooralsnog bij alternatieve gaming (lees: RGB) mechs ook het geval. Ik moet het blijven zeggen dat je voor hetzelfde geld ook echte typistenborden kan kopen die nog wat strakker voelen bij lange dagen tikken, maar dan moet je dus wel bereid zijn om je lichtjes in te leveren.


Wat wel gewoon klopt zijn de bekende basis features voor gamers, zoals een vlotte response (mits bedraad!), geen ghosting en een goede anti-rollover zodat je flink los kan gaan zonder dat je toetsenbord je tegenhoudt. Belangrijk, maar vandaag de dag mag je ook niet minder dan dat verwachten.

De Prijs en alternatieven


Ik vond eigenlijk weinig te klagen in dagelijks gebruik, het belangrijkste minpunt waar je als ongeïnformeerde gamer op kan stuiten is het feit dat de draadloze functie van de 169 euro kostende SK653 niet geschikt is voor gamers, maar alleen voor eenvoudig PC gebruik. Ga je (esports) gamen over Bluetooth dan wordt je gewoon niet blij. Dat is iets van de Logitech G915 wel goed doet, mits je bereid bent nog veel meer te betalen. Gezien de Bluetooth functie relatief zeldzaam is in mechs kan ik mij er wel in vinden dat iemand bereid is wat meer te betalen als hij of zij dat kan gebruiken.

Toen ik de prijzen hoorde schrok ik daar desondanks wel een beetje van. 139 euro voor het bedrade model is fors, want dat plaatst hem in de prijsklasse van mechanische toetsenborden met een flink uitgebreidere featureset. Binnen een tientje van dat bedrag vindt je ook borden met polssteunen, dedicated media keys en Cherry switches, en laat je de RGB vallen dan zien we borden die duidelijk meer materiaal aan boord hebben voor echte oerdegelijkheid; dit is goed, maar niet uitzonderlijk. Ondanks dat ik het verschil in switches niet eens opmerkte hoeft Cherry zich nauwelijks meer te bewijzen en vind ik het gepast dat een TTC alternatief in elk geval een voordeel in prijs met zich meebrengt.


Het probleem, of het voordeel voor Cooler Master, is dat de low profile mech markt een stuk beperkter is dan de totale mech markt. Wil je per sé een wat lager model dan is je keuze een stuk minder, en zijn completere alternatieven (K70 Low Profile van Corsair, G815 van Logitech) nog een stuk duurder. Sharkoon’s Pure Writer is een lastigere klant met een veel lagere prijs (sub 80 euro), al is de Cooler Master wel het mooiere bord. Cooler Master doet het in het totaal iets beter dan dat alternatief, maar vraagt daar wel een flinke meerprijs voor. Zelfs als we een deel van de meerprijs ook kunnen verklaren door de veel hogere shipping costs in 2021, iets wat nog weinig effect heeft gehad op producten die al langer in winkels lagen en vergelijkingen dus ietwat vervaagt. Dat neemt allemaal niet weg dat ik hier toch blijf zitten met het idee dat Cooler Master iets meer had kunnen doen voor de prijs. Misschien toch een polssteuntje erbij, of PBT keycaps, of een draadloze functie via 2,4 GHz die wél game-capable was geweest, of een nog iets zwaardere metalen plaat van binnen, of nog strakkere RGB verlichting? Dat zijn iets te veel kleine verbeterpuntjes voor een echte premium prijs, en ik hoop dan ook te zien dat de straatprijs op termijn wat zakt naar een wat redelijkere 119 euro bijvoorbeeld. Daar lijkt de positie een stuk veiliger, ruim uit de buurt van completere alternatieven, en nog redelijk bescheiden in meerprijs boven prijsvechters.

Of wellicht is het toch de zeldzame witte kleur of Mac functionaliteit die de prijs verklaart, Mac gebruikers zullen tenslotte niet gek opkijken van wat hogere prijzen? Wellicht is dat de insteek en zit ik er helemaal naast, de tijd zal het leren.


Conclusie


Wat je ook bij deze borden brengt, onder de streep zijn de SK652 en SK653 redelijk voorspelbaar en bieden ze eigenlijk precies wat je zou verwachten. Iets wat ik wel positief vind. Koop je iets online dan wil je dat het aan je verwachtingen voldoet, en ik vermoed dat de gemiddelde gamer de verwachting heeft van een product dat ogenschijnlijk goedin elkaar zit, aangename switches en keycaps heeft, en er ook een beetje leuk uitziet. Zaken die Cooler Master prima voor elkaar heeft in een behuizing die niet onnodig ruimte inneemt. Met de SK650 maakten ze een iets te gedufde stap om vlakke keycaps te maken, maar deze bekendere vorm maakt deze nieuwe varianten veel toegankelijker voor iedereen die “gewoon een goed bord” zoekt zonder dat je je zorgen hoeft te maken of de ervaring je wel gaat bevallen.

Deze borden zetten de markt echt niet op zijn kop, dat lijkt haast niet meer mogelijk in een markt zo goed gevuld. Maar Cooler Master weet wel weer wat borden aan de markt toe te voegen die zowel inherent prima alsvervolgens net even anders dan de meeste andere zijn, al is het maar de extra kleurstelling of het feit dat ze low profile zijn. Een relatief hoge prijs of de afwezigheid van een echte uber-feature (lag-free wireless misschien?) weerhoudt mij van de EC, maar recommended is zeker op zijn plaats.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.