Waar de 652 dus met een grote 180mm ventilator kwam, komt de 652S met 2 120mm ventilatoren aan de voorkant. Niet alleen dat, maar ook valt op dat Cooler Master gekozen heeft de ventilatoren wat dieper in de case te zetten. De exacte reden voor het dieper plaatsen wordt niet vermeld, maar het lijkt aannemelijk dat deze nieuwe opzet er voor zorgt dat de front ventilatoren wat eenvoudiger lucht aan kunnen zuigen. Een andere reden kan ik mij eigenlijk niet bedenken. Let wel op als je van plan was de ventilatoren voor aan te passen: De verpakking en de handleiding die ik bij mijn 652S kreeg waren nog altijd van de ’oude’ 652. Deze geven aan dat je nog altijd een 180mm ventilator kan plaatsen voor in de case, echter de bevestigingsgaten in de case lijken ook aangepast, tot zo ver ik kan zien is dat niet langer mogelijk, en kan je enkel 2x 120mm ventilatoren (of een 240mm radiator) voor in houden.
Niet alleen de indeling van de ventilatoren is aangepast, maar ook de ventilatoren zelf zijn een nieuw design. Deze Silencio FP 120 ventilatoren hebben indrukwekkende specificaties. Niet alleen zijn ze voorzien van hoge kwaliteit bearings voor een lange levensduur (160.000 uur) en minimaal verval van prestaties, maar ze gebruiken ook nog eens een keer een minimale hoeveelheid stroom. 0.6W op 12V (Oftewel 0.05A) is heel zuinig voor een ventilator, en alle beetjes helpen toch? Verder zouden ze erg stof-resistant moeten zijn (al zit er na ca een half jaartje de 652 te gebruiken geen noemenswaardig stof in mijn pc), en zou de geluidsdruk op 12V slechts 11dBA bedragen (dat zou inhouden: onhoorbaar). Dat allemaal, terwijl de prestaties ook nog eens beter zouden moeten zijn dan de vorige ventilatoren! Het klinkt natuurlijk allemaal erg mooi, maar dat nemen wij natuurlijk niet zo maar aan zonder het te testen.
De nieuwe SIlencio FP120 ventilator
Ik was benieuwd naar de gevolgen van de nieuwe indeling voorin, maar ook het effect van de koeling van het nieuwe model ventilatoren. Een 180mm vergelijkt natuurlijk lastig met een 120mm model, dus heb ik besloten het volgende te doen: 30 minuten prime in mijn huidige setup, de exacte setup over zetten naar de 652S, tot op het laatste kabeltje toe om het fair te houden, 30 minuten prime met de 652S met de oude outtake fan van de 652 achterin, en daarna 30 minuten prime in de 652S met de 652S outtake fan teruggeplaatst.
De test setup bestaat uit een Gigabyte Z87X-UD3H, een Intel i7-4770K en een Noctua NH-U12S. De i7 staat gewoon op stock settings, en de omgevingstemperatuur is 23C (Uiteraard constant gehouden tijdens deze tests) Laten we beginnen met het resultaat in de 652:
Op zich al prima temperaturen voor een i7, geluisdsdemping kan theoretisch voor wat hogere temps zorgen maar dit resultaat is op zich al goed. Vervolgens het hele systeem in de 652S gezet, maar de outtake fan achterin vervangen door het ‘oude’ type uit de 652.
We zien dat er in de ‘huidige’ temperaturen weinig verschil zit, maar 3 van de 4 cores hebben een 1 graad lagere max temperatuur. Een minimaal winstje, maar praktisch gezien natuurlijk niet heel spannend.
Wanneer we de originele 652S ventilator weer terug plaatsen krijgen we het volgende resultaat:
Na exact 30 minuten was de huidige temperatuur (Die natuurlijk altijd iets schommelt) op 3 van de 4 cores 1 graad lager, en de maximaal bereikte temperatuur was op alle 4 de cores weer exact 1 graad lager. Wederom een minimaal verschil, maar wel een verschil. Gemiddeld genomen leidt de 652S op deze setup dus tot een winst van ca 2 graden C ten opzichte van de oude 652. Nog altijd niets om echt over naar huis te schrijven, maar het is een winstje en in elk geval overduidelijk geen verslechtering. Zij die van plan waren hun ventilatoren te vervangen door haardrogers zullen vermoedelijk nog meer profiteren van de extra ruimte die de intake ventilatoren hebben gekregen.
Belangrijker is echter niet zo zeer dat de temperaturen marginaal lager liggen vanwege de nieuwe setup, maar dat de geluidsproductie ook erg beïnvloed is door de nieuwe ventilatoren. Maar voor ik naar die header ga mag ik natuurlijk de optionele koeling van de 652S niet vergeten:
Uiteraard bestaat de mogelijkheid om nog veel meer aan koeling te doen, en ondanks dat in mijn eigen ervaring met een redelijk gangbare game-pc daar de noodzaak niet van zie, heb je in de Silencio 652S een flink aantal uitbreidingsmogelijkheden. Met o.a. ruimte voor een 120/240mm rad, of 2x 120mm fans voor, een 180/200mm fan of 120/240mm rad boven, een 120mm rad/fan achter, een 180/200mm fan aan de zijkant, een 120/180mm fan onder, en nog een 120mm fan in de HDD bay, lijkt het mij dat zelfs een die-hard koel-fanaat zich op deze case kan uitleven. Wellicht iets voor de toekomst, maar vooralsnog laat ik het bij de uitstekende stock setup.
De goed afgesloten, optionele extra ventilator (of evt. 240mm radiator) plaats boven in.
Toen ik de beslissing had genomen hoe ik de 652S tegen de 652 af ging zetten kwam het plan om te beginnen met alle ventilatoren op 12V te zetten, en dan indien nodig meer tests uit te voeren. In de praktijk bleek dat echter niet nodig. De 652-niet-S maakt langzaam zijn exit van de markt, en de 652S koelde met alle ventilatoren op 12V beter dan de 652. Waarom niet meer tests zou je denken? Eenvoudig, de nieuwe FP 120 ventilatoren in de Silenco 652S zijn zelfs op 12V gewoon niet te horen. Niet ‘praktisch niet’ of iets dergelijks, maar gewoon echt helemaal niet. Zelfs tijdens het testen met het deurtje open op de tafel en de ventilatoren direct voor mijn snuffert was er gewoon stilte. Nu was er met de 180mm ventilator van de 652 niets mis, ook die hoorde je niet. De oude exit ventilator van de 652 was echter op 12V wel nog hoorbaar, maar hem simpelweg op het moederbord aansluiten maakte je hele systeem wel geluidloos. Uiteraard zal dat het vertragen van de oude outtake ventilator de koelprestaties iets beïnvloed hebben, maar gezien de 652S dus koeler is terwijl hij stiller is, is het gewoon een grote verbetering over de hele linie te noemen.
Zelfs op deze manier echt voor mn snuffert zijn de FP 120 ventilatoren gewoon super stil
Als je van plan bent meer ventilatoren in de 652S te plaatsen hoef je je over fan-headers op je moederbord geen zorgen te maken. Deze stock ventilatoren kan je gewoon op 12V via de meegeleverde molex adapters zetten om ze helemaal stil te houden, en ik zie geen reden om dat niet te doen.
Het eindresultaat met mijn build, dus alle componenten die je onderin ziet staan, in idle en tijdens kantoorwerk gewoon onhoorbaar is. Enkel het lampje geeft de indicatie dat hij aan staat, en dat is een heerlijke ervaring. Ook de oude 7200RPM HDD hoor ik totaal niet wanneer ik er gebruik van maak. Tijdens gaming is de grafische kaart natuurlijk wel iets te horen, maar de 652S dempt interne geluiden net als de 652 aanzienlijk (eenvoudig te merken wanneer je de kast open zet bijvoorbeeld), en hij maakt zijn naam gewoon helemaal waar.
Uiteraard is het zo dat een stille build natuurlijk afhankelijk is van alle onderdelen. Ook de Silencio heeft ventilatie nodig, en dus gaten via welke geluid zou kunnen ontsnappen, en het lijkt mij ook te verwachten dat luide overige hardware niet voor een onhoorbare build zullen zorgen. Maar met minimale aandacht aan geluidsproductie ben ik nu zeer te spreken over het resultaat, en zit ik dus met een lekker stille pc. Mocht je bewust op zoek gaan naar absolute stilte en je systeem daar aan aan willen passen, was de 652 al een uitstekende kandidaat. Maar is de 652S nog weer een stapje beter.
De Silencio 652S komt met een flink stoffilter voor in de case, een stoffilter voor de PSU intake, en een stoffilter voor de bottom en top fans mocht je daar extra koeling plaatsen. De filters voelen zeer stevig aan en lijken prima in orde. De Silencio 550 blijft bij mij na maanden gebruik praktisch schoon, en waar ik bij de 652 review vorige keer het met een vermoeden moest doen, kan ik nu met zekerheid (inmiddels bijna 6 maanden in gebruik) zeggen dat de filters uitstekend hun werk doen. Een groot voordeel is, zoals bij de andere Silencio cases, dat de filters eenvoudig te bereiken zijn, en dus schoon te houden zijn.
Stoffilter voor de PSU, en optionele extra ventilator onder. Beide eenvoudig te benaderen, en zitten toch stevig.