Alvorens naar de conclusie te gaan, nog wat foto’s!

600,430

600,551

600,472

Het blauwe LEDje is zichtbaar wanneer de pomp aan is. Het is niet gek licht, dus het was even lastig op de foto zetten. Ik vind het er keurig uit zien.

600,466

De Seidon 120V met de JetFlo ventilator. Ziet er m.i. ook erg sexy uit.

600,594

De Seidon 120V met de JetFlo in een nieuw huisje, een koekje voor zij die hem al herkennen. Review volgt wanneer de agenda wat rustiger is!

Anders dan case reviews vind ik een cpu koeler wat lastiger te beoordelen, omdat er veel variabelen zijn welke lastig tegen elkaar af zijn te zetten. Je moet als je voor een aanschaf staat zoals altijd eerst af vragen waar je daadwerkelijk naar op zoek bent, en dan afhankelijk van het doel zal er dus een bepaalde geschikte koeler voor je zijn.

De Cooler Master Seidon 120V maakte op mij gewoon een prima indruk. De uitstraling is eenvoudig maar strak, maar alles voelde zeer degelijk aan, en het eind-resultaat na het inbouwen ziet er gewoon goed uit. Een waterkoeling blijft toch, althans voor de ‘gemiddelde’ gebruiker, net even iets speciaals om te zien. Ook is het natuurlijk een grote plus dat het inbouwen kinderlijk eenvoudig is, wat bij grote luchtkoelers vaak een ander verhaal is. Ook een niet onbelangrijk punt is het onderhoud of schoonmaken ten opzichte van een luchtkoeler, waarbij je soms het koelblok wel moet demonteren, bij de Seidon, en uiteraard andere vergelijkbare systemen, hoef je enkel de radiator stofvrij te maken, wat eenvoudiger is vanwege het design, maar ook omdat het eenvoudiger te bereiken is.

Een dergelijke waterkoeler heeft natuurlijk nog twee voordelen: Geen gewicht aan je moederbord, en de warmte blaast direct de kast uit. Oftewel naast mijn eigen bevindingen, extra bonus punten voor kleine builds, en systemen welke de gebruiker van lan-party naar lan-party wil slepen. Vooral voor die laatste categorie denk ik dat Cooler Master een leuk product neer zet, gezien ik vermoed dat lage kosten bij zulke systemen een belangrijk punt is; De Seidon 120V is met enige ruimte de goedkoopste oplossing met dat voordeel, en zet los van de prijs daarnaast gewoon nog even prima prestaties neer.

En de nadelen dan? Hopen dat het niet gaat lekken wellicht? 😉 De tijd zal het leren, maar alles oogt en voelt prima. Het meer aanwezige mogelijke nadeel is eigenlijk vooral het geluid dat de koeler kan maken, bij iets hogere settings komt het geluid aardig op. Wellicht zal je dat voor de lan-party-pc, of voor de zware-overclock-testjes, een zorg zijn, maar als je bijvoorbeeld in de huiskamer je cpu flink gaat belasten is het wel degelijk een belangrijke overweging. Als je de cpu gaat stressen en de koeler aan het werk zet, is het geluid gewoon aanwezig. Dit hoeft niet per se hinderlijk te zijn, maar als je puur naar geluidsproductie kijkt zijn er simpelweg stillere oplossingen voor vergelijkbare prijzen binnen de categorie luchtkoelers. Ik blijf er echter wel bij, dat als je echt enkel stilte zoekt, je vermoedelijk al niet naar closed-loop waterkoelingen zult kijken; die zijn toch vooral op koelprestaties gericht.

Het moge duidelijk zijn wat Cooler Master met de Seidon 120V probeert te bereiken: “Uitstekende prestaties, een hele scherpe prijs, en toch een waterkoeler in je pc!”. En dat is precies wat je krijgt. Of je hem nu enkel voor de looks van een waterkoeler koopt, of voor de goede koel prestaties, de Seidon 120V zal wat dat betreft niet tegenvallen.

Voor de liefhebber wat hogere-res foto’s, clicky voor vergrotingen:
234,176234,176

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.