Cooler Master MM530 en MM520 review


Deze week bracht Cooler Master officieel twee nieuwe muizen uit, de MM530 en de MM520. En ja we koppen hem even in: Kudos dat we weer korte productnamen kunnen gebruiken 😉

In tegenstelling tot de eerdere MasterMuizen zijn de MM530 en MM520 eigenlijk oude bekenden, maar dan in een nieuw jasje gestoken. De MM530 is een CM Storm Mizar refresh, CM Storm als gaming submerk uiteraard al eventjes verdwenen, en de MM520 is de refresh van de Xornet, of als we nog verder terugkomen: de Spawn, een specifieke claw grip muis.

Beide muizen zullen rond moment van schrijven op de markt verschijnen voor ca 49 euro.


Voordat we op de inhoud ingaan even een rondje langs de MM530. Verpakking eenvoudig maar prima, en intern enkel een handleiding.



De MM530 is herkenbaar de Mizar, met een ietwat kleiner dan gemiddelde palm grip vormgeving. De Mizar kende zijn basis in de oude Intellimouse, een model uit een tijd waarin muizen sowieso ietwat kleiner waren. Een bekende vorm voor de meeste handen, en een echte palmgrip voor kleine tot middelgrote handen. Met nipt boven de 100 gram een redelijk maar niet extreem lichte muis, en met het zwaartepunt netjes rond het midden voor een fijne lift-off balans.

Kwalitatief oogt en voelt alles netjes en stevig aan, maar gevoel van luxe ontbreekt. Ondanks dat we dat niet direct verwachten op dit prijspunt zitten luxer ogende en voelende modellen er niet ver boven. Primaire muisclicks voelen prettig en typisch aan, een veilige implementatie. Duimknoppen voelen eveneens scherp wat we in het wat lagere segment vaak genegeerd zien, en het scrollwiel maakt ook een solide, gemiddeld zware en stapsgewijze indruk. Positief blijf ik over de dubbele DPI knop boven een enkele.





Beide zijkanten kennen rubberen grips, iets wat de Mizar in de tijd onderscheidde van de Alcor. Onderop weinig poespas, met twee vrij gangbare gliders die voor een vrij gemiddelde glide zorgen, niet uitzonderlijk snel of stug.




Specs:



De MM520 verpakking is redelijk in dezelfde stijl, maar de muis zelf is natuurlijk wel een aparte. De specifieke claw grip vormgeving zal zeker niet voor iedereen gemaakt zijn, maar komt daar natuurlijk weer goed tot zijn recht. Aan de zijkanten zien we de muis naarmate we hoger kijken flink uitlopen, wat helpt om een goede grip te houden tijdens het frequent optillen van de muis. In theorie kan een kleinere hand hem benaderen als een palm grip muis met ruimte voor ringvinger, maar dat zal dan een stuk kleinere hand moeten zijn dan het 17-17,5cm van vrouwlief.






Kwalitatief voelt het allemaal weer prima, zowel de bouw, materialen, switches en scrollwheel. Ze laten geen steken vallen maar even goed moet weer je geen luxe verwachten zoals in de echte topmodellen op de markt. Het is functioneel goed, en daar blijft het bij.





Alles draait dus om die claw grip, iets wat veel voorkomend klinkt, maar in de praktijk veel minder voorkomt dan bijvoorbeeld de palm grip. We zien deze agressieve en intensieve grip vooral bij (een deel van de) die-hard gamers (CS:GO of MOBA gamers waarschijnlijker dan Hearthstone, Battlefield, of My Little Pony Online). In de claw-grip maakt enkel de onderzijde van de handpalm (praktisch de pols) contact met de muis, en de vingertoppen staan als een roofvogel klauw op de muis. De overige vingers kunnen afhankelijk van het model de muis vastknijpen, of iets meer rusten zoals je hieronder ziet op de eerder gemaakte foto met de CM Storm Xornet II, een muis met dezelfde vorm.



Specs:



Het overzicht van beide modellen.



Eigenlijk geen grote verrassingen daar. Cooler Master heeft een bekend concept van de plank getrokken, heeft daar een moderne sensor (sorry, -de- sensor) in geknald, en zorgt vervolgens netjes dat echte fouten vermeden worden. Zo zien we de lift-off distance standaard tegen de gangbare 2mm aan zitten (let op, heel nauwkeurig meten zit er hier niet in), clicks zijn zoals besproken goed, en zelfs rare sprongen maken met de muis veroorzaakt geen enkele afwijking.

De MM530 zal menig gamer ook vrij bekend in de hand voelen, en met de muis in gebruik sta je feitelijk na een minuut al niet meer stil bij het feit dat je een andere muis hebt, tenzij je van een exoot afstapt wellicht. De iets kleiner-dan-Logitech G403 in de hand MM530 is voor mij persoonlijk wat aan de kleine kant voor mijn eigen voorkeursgrip, maar daar staat tegenover dat hij voor vrouwlief weer prima valt. Cooler Master voorkomt wederom risico’s door de ergonomische vorm niet door te slaan of te terughoudend te maken, wat hem een veilige keuze maakt voor alles met kleine tot middelgrote hand met ‘iets’ van een palm grip.

Zo makkelijk als de MM530 is, zo niche is de MM520. Ik kan er niet omheen, dit is niet “mijn” muis. Op zich is hij niet eens klein, maar de vorm stuurt je naar een aggressieve claw (of zoals genoemd palm voor een klein handje), en komt het best tot zijn recht in de handen van een stevige knijpert die hem lekker alle kanten op gooit en smijt. Nu zijn ook de voorgangers nooit echt mainstream muizen geweest, dus kwalijk nemen we het niet. Sterker nog: opties bieden voor andere keuzes dan typische palm grips moeten we aanmoedigen. Desondanks merken we dat de prestaties gewoon top zijn, switches top zijn, en als je nog een beetje zoekende bent naar wat nu de juiste vorm voor jou is is het zeker een model om eens te ervaren; veel mensen zijn er tenslotte helemaal weg van en voor hen is de MM520 een upgrade (met bijpassend prijskaartje). Wel neig ik te zeggen dat als je vooral ‘kleiner’ wilt, maar niet te exotisch, dat de MasterMouse S een wat toegankelijke vorm behoudt en ook geschikt is voor het betere gooi- en smijtwerk.


Beide muizen kennen vrijwel exact hetzelfde softwarepakket, dus we kijken enkel even naar de MM520.

Software technisch is Cooler Master vooruit gegaan, met een redelijk soepel werkend en overzichtelijk pakket. Wel loopt het wat extreme features of afwerking nog wel een paar stappen achter op de grote namen. De TactX toevoeging door een shift knop toe te wijzen en vervolgens andere knoppen een secundaire functie te geven is wel prettig, en de basale, meest relevante features zoals DPI instellingen, macro’s en profielen zien we ook terug, inclusief de opvallende optie om de debouncetime aan te passen.












Beide muizen komen dus met een (bescheiden) RGB implementatie, dat levert de volgende beelden op:









Nog enkele foto’s van de muizen tezamen voordat we afronden.







Het klinkt een beetje suf om te zeggen dat Cooler Master met de MM530 en MM520 vooral weinig fout doet. Cooler Master zagen we zelden echt gokjes wagen, maar de twee muizen van vandaag zijn best terughoudend: Ze kennen een basismodel welke CM al jaren terug gebruikte, zorgen vooral voor een heel erg correcte featureset met vooral de recente top sensor, goede switches, en degelijke bouwkwaliteit, maar vervolgens dan ook niet echt verder dan dat, en dan schaar ik RGB actie maar onder ‘gebruikelijk’ in 2017. De MM520 blijft uiteraard wel opvallend vanwege de exotische vormgeving voor die claw-grippers en muis-gooiers, maar de MM530 is ongeveer zo toegankelijk en zo veel een allemansvriend als een muis zijn kan; niet de zwaar, prima balans, veilige vorm, etcetera. Hooguit kunnen we ‘klagen’ dat hij wat aan de kleine kant is om de grotere mannenhand te vullen, maar het is lastig om niet direct uit de voeten te kunnen met dat model.

De vraag is natuurlijk of ‘verder gaan’ wel nodig is. Ik denk het niet, lang niet iedereen zit te wachten op een alles erop en eraan muis die meteen weer de 50 euro ruim passeert, en ook daar zijn er genoeg van en ook daar is het erg lastig om op te vallen tenzij je –nog- verder gaat. Toch is het onze taak om uit te zoeken of er redenen zijn die deze modellen interessant maken, en zo ja welke. Redenen zijn er zeker, onze ervaringen met sub-50 euro muizen tot dusver is dat die altijd wel ergens een steekje laten vallen; is het niet de sensor dan is het wel een besparing op de duimknoppen. En hoewel we de conclusie redelijk timide instappen mogen we echt niet vergeten dat de top 3360 sensor, goede (20mil) varianten van de Omron switches, goede secundaire switches en scrollwiel, en de bouw an sich ook gewoon heel erg goed zijn op dit prijspunt. Met enkele tientallen muizen op tafel concludeerden wij in een ander stukje dat we bij de MM530 eigenlijk de eerste (van budget naar high end oplopend) muis tegenkomen die objectief gewoon geen duidelijke minpunten heeft. De MM520 was geen onderdeel van die vergelijking, maar daarvoor kunnen we exact hetzelfde zeggen.

De (subjectief) weinig spectaculaire RGB implementatie en het ontbreken van echt luxe gevoel in de hand houdt ze wellicht terecht in de middenklasse, maar wat value for money betreft doet Cooler Master het hier gewoon weer erg goed. En ik blijf erbij: producten met een degelijke value past bij de reputatie van Cooler Master en zie ik dan ook graag voorbij komen.

Vergeleken met de voorgangers zijn de verbeteringen overduidelijk en geen discussiepunt, en de voorgangers waren in hun tijd prima keuzes wat we dus ook kunnen zeggen over deze ‘nieuwe’ MM520 en MM530. En hoewel het rond de 50 euro alsnog lastig is met tal van valide keuzes ongeacht welke muis je al overweegt, tal van fabrikanten hebben de 3360’s en voorbij-5mil Omrons tenslotte ook in gebruik, neemt het niet weg dat Cooler Master daar ook gewoon weer prima lekkere, goed geprijsde alternatieven biedt.


Smart-buy award voor de Cooler Master MM530 en MM520

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.