Cooler Master Masterset MS120
Er zijn denk ik maar weinig merken met wiens producten wij dermate veel voorgeschiedenis hebben als met Cooler Master. Vaak is dat prettig, bijvoorbeeld wanneer we weten dat de eerstvolgende MasterKeys bijna gegarandeerd een degelijke, net geprijsde mech gaat zijn. Producten van Cooler Master met een focus op value deden het eigenlijk structureel heel erg goed, en een ietwat meer betaalbare lijn is niet iets waarin elk merk uit weet te blinken. Toetsenbord en muis kits zoals de Devastator of de Octane zijn inmiddels breed bekend als veel-voor-je-geld producten.
Die kits, en ook de Masterkeys Lite L Combo, zijn in tegenstelling tot de Masterset MS120 van vandaag echter wel echte budget producten, waar deze Masterset MS120 zich juist iets meer op het middensegment richt. Zij die wel een mech-achtig toetsenbord willen hebben, maar niet de meerprijs voor een Cherry variant neer willen tellen. Met een richtprijs van 89 euro, iets minder als je een beetje shop zit deze set wel redelijk tegen de bekende Masterkeys mechs aan, maar voor dit geld krijgen we er zowel een muis bij als een RGB implementatie, en een Cherry MX mechanisch bord met RGB kost je toch al snel een eurotje of 130 of meer.
Het maakt de positie van de MS120 in elk geval wel duidelijk: een brug tussen de sub 50 euro budget kits en de echte mechs die gecombineerd met een beetje muis de 150 euro wel zouden passeren.
De value insteek blijft in de verpakking overigens wel merkbaar. Die is prima, maar niet spectaculair. Intern vinden we een korte handleiding met wat handige key-combis, maar meer uitleg is eigenlijk ook niet nodig.
Verder: één toetsenbord, en één muis.
Specs:
Van voren zien we feitelijk niets anders dan een echte Masterkeys, maar daar is ook niets mis mee. Enkel van de zijkanten zien we dat dit model iets andere designlijnen kent, maar het blijft duidelijk een set gericht op onopvallendheid in de basis. Bouwkwaliteit voelt meer dan prima, dichter bij de echte mechs dan de redelijk plasticy Deva en Octane varianten.
Cooler Master houdt een bekende US International indeling aan, dus van wennen is wat dat betreft geen sprake. Software-vrije werking houdt in dat de LED features, windows-key-lock feature en media controls als secundaire features op het bord zitten.
En onderop zien we gewoon een strakke bouw en simpel voetje. Het bord ligt in elk geval stevig genoeg, niet opvallend anders dan de mech lijn.
Waar het eigenlijk om gaat zijn de switches natuurlijk, want die zijn echt heel anders dan wat we bij eerdere ‘nep mechs’ zagen. Fysiek zien we er niet direct veel aan af, anders dan dat ze transparant zijn voor betere licht doorlating. Ze zijn nog altijd Cherry MX compatible, wat inhoudt dat je je eigen keycap sets voor Cherry borden kwijt zou kunnen. Of waarschijnlijker: dat je een eventuele investering mee kan nemen wanneer je overstapt op een echte mech.
In hoeverre dat nodig is? Deze switches benaderen de echte mechs namelijk heel aardig. Ze hebben een duidelijk voelbare en even duidelijk hoorbare click, en waar je bij eerdere implementaties vaak alsnog goed door moest drukken om de knop echt te actueren gebeurd actuatie nu daadwerkelijk op het klikmoment. Wat zwaarte lijken ze de MX Blue ook redelijk te benaderen. Het zijn geen hele lichte switches, maar licht genoeg om vlot over heen te dansen zonder risico dat je ze per ongeluk doordrukt wanneer ongewenst.
De ervaren tikker heeft het natuurlijk wel degelijk door dat er iets anders is. Maar zelfs met de ervaring achter de rug bleef ik gewoon erg positief over de positie die deze switches innemen. Als brug naar een echte mech in de toekomst, maar even goed als gewoon prettige tikplank voor wanneer de echte oplossingen te duur zijn.
De muis is ook geen onbekende, want hij is exact gelijk aan de onlangs gereviewde MasterMouse MM520, althans van buiten. Daarmee is het een hele solide muis in de hand, en dat we ook de 10 mil Omron switches weer terug zien is ook zeker positief, de clicks voelen namelijk goed. Ook het scrollwiel voelt prima, prima toegankelijk voor all-round gebruik in elk geval. De duimknoppen zijn, mwah. Ze zijn niet sponzig, matig tactile of iets anders wat ‘niet goed’ is, maar ze voelen ook niet heel erg luxe noch higher-end aan. Het voldoet, we zien normaliter slechter in dit soort regionen, maar het is wel net even minder dan de fysieke bouw en primaire switches doen hopen.
De vorm van de muis is ook wel wat aparter. Hij is niet heel klein, eerder gemiddeld afgemeten, maar wel wat specifieker gevormd. Eigenlijk specifiek voor de claw-grip, wat een lastiger concept is gezien palm- en fingertip grips vaker voorkomen. Het maakt deze muis iets meer acquired taste dan een veilige keuze, al vraag ik mij af of zij die niet heel specifiek een bepaalde muis kopen daar echt stil bij gaan staan.
Ik zeg overigens wel dat het een MasterMouse MM520 lijkt, maar kijken we iets dieper zien we wel degelijk verschil. De Pixart PWM3360 implementatie moet namelijk plaatsmaken voor een (flink) eenvoudigere ADNS-3050. Hoewel kostprijs ongetwijfeld een rol speelt ontkomen we hier niet aan de duidelijke kritische kanttekening dat deze sensor een flink stuk achterloopt op de huidige top. Dat DPI waardes niet vrij instelbaar zijn maar gebonden zitten aan 500, 750, 1500 en 3500 is één ding, maar de prestaties op specifieke DPI’s zijn ook gewoon minder. Beter dan een kantoor muis, en voor de meeste vormen van casual gamen zal het allemaal weinig uitmaken, sterker nog de Octane met vergelijkbare sensor (maar flink mindere bouwkwaliteit) wordt in zijn algemeenheid erg gewaardeerd, maar deze implementatie mist de snelheid, scherpte en capatiteit om echt serieus gooi- en smijtwerk 100% nauwkeurig bij te benen. Shooters gaan, maar dit is niet de muis waarmee je naar de finale van een dik toernooi wil werken.
De reden dat ik er wat strenger op ben is niet zozeer dat er veel veel doeleinden echt wat mis mee is, in tegendeel, maar wanneer een product over de praktisch alle onderdelen goed boven de gemiddelde lijn der verwachtingen blijft valt het extra op wanneer één puntje dan eronder valt. Juist omdat het toetsenbord lekker stevig is en de switches indruk maken, en juist omdat de muis zelf ook zo prima stevig is en goede switches kent, maar de sensorkeuze dus net wat extra jammer. Een 3330 implementatie zoals bij de Mastermouse S had mij een logischere keuze geleken, al zal er op de euro over gediscussieerd zijn vermoed ik zo.
Zoals genoemd, het is een RGB kit, dus dan krijgen we een kleurfeestje. Wederom is het het toetsenbord dat de show steelt met goede verlichting, tal van effecten, de optie om de effect-snelheden aan te passen en ook voor liefhebbers van één vaste kleur kunnen hier terecht.
Daarmee zeggen we niet dat de muis niet goed is. Het LED randje onderop is natuurlijk altijd leuk om te zien, maar let wel op dat de LED in het muiswiel DPI-afhankelijk is.
Voor een niet mech set in elk geval een flinke RGB implementatie, geen oneffen geneuzel.
In de inleiding sprak ik over de verwachtingen die aan een bepaalde merknaam hangen. En kijken we kritisch naar de eerdere sets van Cooler Master dan zien we ook deze Masterset MS120 best in hetzelfde schuitje vallen. Het is namelijk wederom een Cooler Master set die goede gevoelens achter laat wat algemene prijs-prestatieverhouding, maar ook weer één waarbij een hogere score die we zouden willen geven op basis van het uitstekende toetsenbord net een beetje wordt getemperd door de muis. Hierdoor voelt deze Masterset toch een beetje als een tussenstation of een brug naar de echte high-end hardware, en geen eindhalte.
In tegenstelling tot de echte budget setjes van Cooler Master is het dit keer zeker niet de bouwkwaliteit van de muis die iets achter blijft bij het toetsenbord. Sterker nog die is hier gewoon echt uitstekend, en ook de switches zijn dikke prima. De sensorprestaties zijn echter die van een betaalbare unit, niet die van een subtopper. Casual gaming, all-round pc gebruik, of eigenlijk alles behalve echt fanatieke FPS gaming komt er gewoon prima uit, maar wordt je wat serieuzer in je game gedrag dan zal je de muis toch sneller uitgroeien dan het toetsenbord.
Het toetsenbord valt zelf op met zijn dikke RGB implementatie, zeker voor een non-mech is het een feestje, meer dan prima bouwkwaliteit die de echte mechs toch goed benaderd, plus dat we hier switches aantreffen die weliswaar geen echte mechs zijn, maar toch een goed, scherp, luid clicky ervaring weten te bieden. Zoek je iets stils dan zit je hier verkeerd, maar tot zover non-mech clicky’s gaan zijn we over deze Cooler Master implementatie gewoon erg te spreken.
De Masterset MS120 is niet goedkoop, maar zet zeker op gebied van bouw toch af van hun budget lijn, terwijl een mech en muis combi, zeker wanneer je RGB wilt, toch echt een heel stuk hoger uit komt. De meerwaarde daarvan staat wat ons betreft echt niet ter discussie, maar niet iedereen zal dat kunnen of willen uitgeven. De Masterset MS120 is dan een mooi startpunt waarbij je alsnog veel voor je geld krijgt, en na verloop van tijd, zeker als FPS gamer, heb je dan een prima basis om vanuit verder te bouwen. Zij het naar een muis met top sensor of een echte mech, de basis is meer dan prima genoeg om een mooie start mee te maken, of upgrade voor zij die nu met een dome toetsenbord of meuk muis zitten te gamen.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: