Niet onverwacht doet de MasterMouse het wat sensorprestaties betreft uitstekend. Over de hele DPI range treffen we geen nare eigenschappen of afwijkingen aan. Lift-off zit standaard rond de opgegeven 2mm en valt eventueel te kalibreren naar je eigen oppervlak, al zag ik daar zelf geen reden voor. Het daarvoor benodigde softwarepakket doet verder ook wat je verwacht, zonder de extreme diepgang die we soms elders zien, maar met voloende toegankelijke features; het kan er prima mee door. Andere inhoudelijke zaken als maximum snelheid lijken, zoals wederom te verwachten, praktisch niet meetbaar gezien de muis snelheden die ik weet te halen met extreem zwaaien zonder moeite weet te volgen. Binnenkort volgt een los stukje over muizen, met daarbij een stukje aankoopadvies wat betreft sensor (en ook vorm, e.d.), waarbij ik wat verder in zal gaan op de verschillen. Er zijn namelijk meerdere uitstekende sensoren voorbij gekomen zoals de 3090, 3310 of de 3398, en de vraag waarom deze 3360/3366 nu beter zou zijn komt af en toe naar voren. Het is onder veel omstandigheden eigenlijk lastig (lees: praktisch onmogelijk) om de verschillen te ervaren, maar de 3360/3366 heeft een voordeeltje wat betreft reactiesnelheid en ook het feit dat er veel meer ‘native’ DPI waardes zijn, iets wat bij de oudere sensoren soms in grotere stappen ging terwijl de fabrikant de kleinere stappen probeerde op te vangen met firmware (en niet altijd met behoud van uitstekende prestaties). Oftewel je zal het lang niet altijd merken, maar de 3360/3366 is net wat flexibeler inzetbaar. Maar goed, daarover binnenkort meer.


Dan de vorm in de praktijk. Ik gaf al aan dat de “L” affix niet helemaal op zijn plaats was. Gemiddeld grote vrouwenhanden (17cm palm-> top middelvinger) zullen zelfs met de grote cover prima een palm- of zelfs claw grip kunnen aannemen. Een ietwat grotere mannenhand (ca 20cm) kan ook prima in combinatie met een palm grip, al is de MasterMouse als niet-ergonomische maar juist ambidextrous muis ietwat aan de smalle kant. Voor zij met grote hand die echt ook een handje vol zoeken is hij dus ietwat te compact (in dat geval zou ik de Sentinel III eens bekijken, die een stukje groter is en meer gevormd naar de rechterhand). Toch is het een redelijk bekende vormgeving wat muizen betreft en voor gebruikers die niet bijzonder gevoelig zijn voor een bepaalde vorm zullen redelijk eenvoudig met deze muis uit de voeten kunnen. Ik zal zelfs stellen een bijzonder veilige afmeting en vormgeving, waarbij de extra cover om hem nog net iets kleiner te maken moet zorgen dat ze een groot publiek moeten kunnen aantrekken.



De solide bouw blijft iets wat je gedurende de ervaring voelt, want wat dat betreft is deze muis duidelijk bovengemiddeld. Hetzelfde gaat op voor de knoppen, met complimenten voor duimknoppen met goede feedback (sponzen zijn geen uitzondering), en de 20m Omrons zijn een persoonlijke favoriet. De UV-coating geeft de muis een redelijk gemiddelde tot net ietwat gladde feel, maar het materiaal voelt dusdanig hard aan dat je echt het gevoel houdt dat hij tegen een flinke stoot kan. De combinatie van 20m Omrons en een harde shell lijkt er wel voor te zorgen dat de primaire clicks net wat zwaarder zijn dan gemiddeld, en dat is wel iets om rekening mee te houden als je daar gevoelig voor bent. Met de kleinere top cover voelt het marginaal lichter, maar het gevoel is meer in lijn met de Huano switches die we van Zowie kennen dan het typische Omron gevoel van praktisch elke game muis op de markt. Ik vind het geen issue (sterker nog, ik ben 100% voorstander van wat zwaardere clicks, of de spring-tensioning uit sommige andere muizen), de dame vindt het ook niet vervelend, maar mocht je daar gevoelig voor zijn kijk je wellicht verder. Positief gevolg van die harde UV coating is zoals genoemd de ongevoeligheid voor stof en viezigheid, want zelfs na de eerste dagen testen zag de muis er nog 100% als nieuw uit, waar normaliter wel wat doekjes aan te pas komen.

Het enige puntje van kritiek wat ik kan vinden bij het gebruik van de MasterMouse is dat deze niet bijster snel glijdt. Cooler Master lijkt gekozen te hebben voor vrij kleine, en tevens vrij dunne glijders, wat de muis net wat meer frictie geeft op muismatten of op tafel. Ook meer een persoonlijke voorkeur dan een nadeel, maar als gevolg voelt de muis wat zwaarder aan in gebruik dan hij daadwerkelijk is (lees: voelt meer gemiddeld van gewicht terwijl hij toch <100 gram is). Niet direct fout, maar iets om even bij stil te staan wat het beste bij je past en een klein beetje de vraag hoe het op termijn gaat als ze ietsje slijten.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.