Ik test, in elk geval voorlopig nog even, met een Intel Core i7-4770k chip zowel op 3.9GHz op 1.14V, en 4.2GHz @ 1.20V. Hoewel de stock snelheid technisch gezien 3.5GHz is, boost een Intel Core i7-4770k zich normaliter tot 3.9GHz. Hoewel de meeste moederborden dan slechts één core tot 3.9GHz tillen zet ik ze wel alle vier op 3.9. Hoewel ik de term ‘stock’ aanhoud, is het dus eigenlijk ietsje hoger geklokt.
Overige punten:
– Tests worden uitgevoerd op een open test-bench: de Cooler Master Test Bench v1.0
– Geen verdere ventilatoren of koeling, enkel de onderdelen die de fabrikanten in de doos mee leveren worden gebruikt
– Ik gebruik de meegeleverde koelpasta, mocht je dat er niet bij krijgen (zeldzaam) gebruik ik Arctic MX-4.
– Voor load test op de i7 gebruik ik Prime95 met de setting In-place large FFTs. In de regel is deze belasting flink zwaarder dan gamen of video bewerken.
– Temperaturen worden genoteerd bij 15 minuten stabiele resultaten.
– Bij het passeren van 90 graden Celsius faalt de koeler een test, en vervallen de resultaten op die instelling. Ik kan het dan niet aanraden om die betreffende koeler in het dagelijkse leven te gebruiken met die bepaalde instelling, gezien andere factoren zoals een warme zomer dag, of de opbouw van stof in de case, dan wel tot kritieke temperaturen kunnen leiden.
Vanaf heden wordt er ook een extra test toegevoegd, de prestaties op een constante 40dBA. De ventilator wordt hier op een analoge controller aangesloten en in combinatie met de Voltcraft SL-100 geluidsmeter op 30 centimeter afstand op een stabiele 40.0dB afgesteld. Er is specifiek gekozen voor 40 dB omdat dit wel hoorbaar is, maar veelal als bescheiden of niet hinderlijk ervaren zal worden, iets wat ik acceptabel acht voor een systeem welke onder volle load wordt gebruikt. Aan de andere kant is het een waarde welke het gros van de koelers kan bereiken voor een directe vergelijking bij een vaste geluidsproductie. Op deze vaste geluidsproductie wordt enkel getest op stock snelheid om zo veel mogelijk koelers binnen de vergelijking te kunnen houden.