Het praktijkonderdeel invullen bij een mechanisch toetsenbord met Cherry MX switches is lastig, de daadwerkelijke tik-ervaring verschilt, mits de fabrikant geen hele zotte streken uithaalt, nauwelijks. Met inmiddels wat Cherry MX ervaring in de vingers heeft Cooler Master natuurlijk ook weinig te vrezen, want de tik-ervaring is niet anders dan hoort. Ik kan wel wederom een verhaal houden waarom je wellicht MX Red of toch MX Brown zou willen, maar daar zijn al hele mooie topics aan toegewijd. Persoonlijk blijft MX Brown een prettig uitgangspunt, en dat brengt ons wel naar een praktisch ‘probleem’ met deze borden: De beschikbaarheid van de verschillende uitvoeringen is gering. Momenteel is de L enkel met MX Red te krijgen, en de S enkel met MX Brown, ondanks dat ze beide normaliter in Red, Brown, en Blue worden gemaakt.
Wat prestaties betreft maakt CM uiteraard geen fouten, want met de switch in orde en geen waarneembare verschillen in het gevoel zijn deze borden inhoudelijk gewaagd aan de concurrentie. Het lijkt een inkoppertje, en kenners weten dat datzelfde op gaat voor praktisch elk Cherry MX gebaseerd toetsenbord op de markt, maar voor nieuwkomers in de mechanische wereld wellicht relevant. Wel het noemen waard is de keuze voor Cherry stabilisers (dus met de plastic ‘MX’ kruisjes, en niet de metalen balkjes), iets wat m.i. niet alleen prettig typt, maar vooral ook prettig laat vervangen en schoonhouden.
Anyhoe, als je je switch hebt uitgezocht en gaat tikken op deze Masterkeys blijken het toch keurige borden. Constructie is stevig en geeft niet mee bij normaal (of zelfs abnormaal) gebruik, ondanks dat ze niet heel zwaar zijn mocht je ze af en toe mee willen nemen; geen vreemde gedachte bij de Masterkeys S. Beide voelen als solide, degelijke toetsenborden om fanatiek gamen of typen prima aan te kunnen, net als mijn oude vertrouwde Trigger-Z, elke eerdere Cooler Master, en feitelijk elk mechanisch bord momenteel op de markt. In dat opzicht is onderscheidend vermogen ook een pittige uitdaging tot zover dat al niet was wat switches betreft. Ergonomie is nauwelijks interessant te noemen gezien meer recht-toe-recht-aan praktisch niet mogelijk is, waarbij enkel het ontbreken van de polssteun genoemd mag worden als overweging. Een persoonlijke favoriet, maar iets waarbij de meerderheid kennelijk niet wakker ligt als het ontbreekt getuige het aantal borden met en zonder polssteun.
Onderling verschil in breedte is uiteraard wel een overweging. Het ontbreken van het numpad gedeelte zal voor mensen die regelmatig met getallen werken geen optie zijn, echter vanuit het gamer perspectief is die grofweg 8 centimeter extra ruimte een mooi voordeel, het verschil loopt nog op als je gaat vergelijken met meer feature-rijke borden (denk aan macro toetsen, bredere constructies voor de show). Die extra ruimte zorgt dat je muis meer ruimte heeft (prettig voor low sense gamers) danwel dat je armen dichter bij elkaar blijven, wat dan weer regelmatig als prettiger wordt ervaren. Het maakt het TKL concept niet voor iedereen, maar absoluut een mooie overweging voor mensen die dat numpad gedeelte toch nooit gebruiken.
Wat gebruik valt er verder weinig toe te voegen, duidelijk een no (of althans, little) nonsense recht-toe-recht-aan setje ramplank om mee te werken.