De nieuwe MasterVerpakkingen met hun donkergrijs en bescheiden hoeveelheid marketing gemiep bevallen goed hier in huis. Weinig poespas, maar prima stevig. Intern zitten de toetsenborden in een zwarte hoes, geen reishoes overigens, zien we een handleiding, keycap puller, en een 150cm lange gevlochten USB kabel.
Hoewel de naamgeving flink anders is dan vroeger (MasterKeys vs Quick Fire), en uiteraard in de details wel wat veranderd is, blijft het voor de leek of bij een snelle blik toch verdomd lastig om te zien wat nu ‘nieuw’ is aan deze Cooler Master bordjes. Het frame komt grotendeels bekend voor van onder andere de Rapid-i en de NovaTouch, en daar is ook totaal niets mis mee. Het zijn keurig stevige, strakke no-nonsense behuizingen die een flink contrast vormen met wat de meeste concurrerende ‘gaming’ merken op de markt zetten. Wel zijn ze nog strakker dan vroeger, want op het frame zelf is geen branding te vinden (enkel de logo’s op de fn-keys) en visuele details zijn er nauwelijks.
Voor de aardigheid met de Pro S (RGB) ernaast:
Het lettertype is ook anders, iets meer bescheiden dan de wat meer ‘gamey’ fonts van vroeger, en zonder verlichting lijken het haast zakelijke borden. Positief blijft de keuze voor de US International layout met brede shift knoppen die de meeste van ons prefereren. De Pro “L” variant heeft als grotere model het volledige pijltjes en numpad gedeelte in tact. Onder de functie toetsen van beide borden zien we de mogelijkheid om een aantal zaken aan te passen zonder van de software gebruik te hoeven maken. Bijvoorbeeld de verlichting, de repeat rate, en de macro functies kunnen direct op het bord worden bediend. Ook media knoppen zijn aanwezig als secundaire functies.De optie om profielen op te slaan en toe te passen is ook aanwezig zonder de software nodig te hebben. Bij de Masterkeys Pro L zijn vier extra profielknoppen toegevoegd.
De Masterkeys L heeft een geheel strakke afwerking van de zijkant en achterkant, en de USB kabel zit wat dieper geplaatst en kan zowel door het midden als langs de zijkanten afgevoerd worden; een oplossing die prima werkt. Zoals je op de foto’s ziet is het bord zoals gebruikelijk wat hoger te zetten, en voorzien van rubberen grips om glijden tegen te gaan. Net als vorige CM bordjes doen ze dat dan ook niet.
Met de keycap puller kunnen we de switches in beeld brengen. We zien daar echte Cherry MX switches, maar dat ze wel gebruik maken van transparante behuizingen. Nog interessanter is het feit dat de LEDs niet boven de switch zitten gesoldeerd, maar erin. Op deze manier komt het licht niet alleen beter naar buiten, het zorgt zoals je straks zal zien ook voor een meer evenredige verlichting van de opdruk. We zien hier een MX Red switch uit de Pro L RGB variant, een MX Brown uit de Pro S RGB, en een transparante ABS laag voorzien van een laag zwarte verf om te zorgen dat licht zichtbaar is door de letters heen. De MasterKeys Pro L White LED is op dit moment met deze twee type switches te koop.