Cooler Master Masterkeys Pro L GeForce GTX Edition
Weer een Masterkeys? Dat dacht ik ook, je zou denken dat we er na tig modellen helemaal klaar mee zijn, we hadden heel misschien zelfs al wat licht dreigende taal uitgeslagen in geval dat Cooler Master er weer ééntje aan zou bieden. Ze kwamen er ditmaal net mee weg, deels omdat het een co-branded product is, Nvidia doet namelijk mee (althans in de naam), deels omdat het niet bij Cooler Master zelf vandaan kwam en ik ze dus weinig kwalijk kon nemen, en deels omdat de Masterkeys Pro L basis waar we wederom naar kijken nog gewoon een hele prima basis is voor producten.
Prijskaartje? 109 euro, grofweg een tientje meer voor de standaard Pro L met witte verlichting. Mag je één keer raden welk kleurtje dit model kent. (edit: beschikbaarheid lijkt wat wisselvallig, ga uit van 109-119)
Bouw en features
Doos: netjes, niet overdreven, net boekje met wat shortcuts netjes voor je uitgelegd (zonder software altijd fijn enzo), braided micro-USB kabel en keycap puller.
Dit bord is feitelijk niet anders dan eerdere MasterKeys Pro L modellen: prima maar niet uitzonderlijk stevig, weinig poespas met een nette maar niet ultieme (prijspunt even niet vergeten) afwerking, en ligt gewoon als een blok op tafel. Het is ongeveer zo recht toe recht aan degelijke semi-betaalbare mech als je maar kan kopen vandaag de dag.
Onderop, ruim grip, goede grip op de voetjes wanneer je ze in verhoogde stand gebruikt, en de optie om de kabel door het midden of langs de zijkanten af te voeren.
Wat is nu anders aan dit model? Wel, Nvidia GeForce branding. Andere enter, andere spatiebalk, en zoals je straks zal zien groene verlichting in plaats van wit of RGB (uit de duurdere variant).
Anders dan dat is de layout exact gelijk, het is letterlijk dat detail.
Onder de vrij typische ABS keycaps, en zien we Cherry MX Speed Silver switches. Deze variant is op dit moment enkel met deze en de MX Red switch verkrijgbaar, wat de ‘gaming’ insteek van GeForce wel onderstreept.
Voor de goede orde, specs:
In de praktijk
Met de bouw en Cherry switches is werken op dit toetsenbord, net als het gevoel van het hele bord in de hand, ongeveer zo mech-typerend als je maar kan bedenken. Als full size bord valt op dat hij naast het bieden van de volledige layout geen ruimte op je bureau inpikt, wat m.i. best een sterk voordeel is.
Wat de switches betreft, ik ben zelf een liefhebber van tactile en wat zwaarder, en de MX Speed Silver is exact het tegenovergestelde. Licht in de aanslag, liniair, en waar de MX Red variant een typisch actuatiepunt heeft rond de 2mm zit de MX Silver met 1,2mm daar ruim onder. 0,8mm verschil lijkt niet heel veel, maar onder de vingers is dat direct merkbaar en je actueert feitelijk al zodra je over de toetsen aait (als je een beetje stevige handen hebt toch). Voor snelle games waarbij elke milliseconde telt stel ik vaker dat deze switch en het wennen eraan best interessant is, maar typisten die andere switches gewend zijn, of het nu MX Browns of Scissors zijn, zullen zeker de eerste uurtjes wel moeten wennen aan deze snelle reactie. Even twijfelen aan het begin van de aanslag zit er niet in, en een typotje is dan sneller gemaakt.
Op zich is het bord met NKRO, anti-ghosting, 1 ms response en dergelijke zo goed voor gaming als welk andere dan ook, maar als degelijke plank is de basis net zo prima voor all-round gebruik. Neig je meer naar het laatste, en wil je voor welke reden dan ook dit GeForce model, zou ik eerder de MX Reds overwegen.
Verlichting
Cooler Master begon met een RGB variant, vulde de MasterKeys line aan met een goedkopere optie met enkel witte verlichting (m.i. een fijne keuze voor all-round gebruik, backlight is fijn maar wit voldoet in veel gevallen simpelweg al), en met het Nvidia logotje erbij komt dan natuurlijk groene verlichting.
Eerste indrukken: Leuk! Groen was altijd al een beetje lastiger om te krijgen, althans tot het RGB tijdperk, en wat dat betreft is een extra optie zeker niet vervelend. Kijken we echter een beetje beter, dan zien we dat juist -de- aanpassing aan dit bord, de spatie en enter keycaps, vanwege die aanpassingen juist niet goed en bij lange na niet evenredig belicht zijn.
Waar ik op zich wel even om kon glimlachen was het feit dat de productpagina er ook niet om liegt met een foute photoshop bijvoorbeeld. We hebben er niet veel aan, maar er.. dergelijke ‘eerlijkheid’ is redelijk zeldzaam 😉
Ergens is dit beeld niet gek gezien de manier waarop deze verlichting tot stand komt, namelijk met een ledje aan de bovenkant van de switch, dus we zien dit wel vaker met keycaps die veel grotere doorschijnende elementen hebben. Maar toch, daar zijn ook oplossingen voor te bedenken, met extra ledjes, strips die de verlichting over de hele switch verdelen, of bedenk wat anders. Het springt niet keihard in het oog, maar als je er eenmaal op gaat letten is het hard ‘to unsee’. Als gevolg voelt dit alsof degene die dit bedacht gewoon geen interesse had om het ook echt goed uit te voeren. Soms moeten er pittige keuzes worden gemaakt in het designproces vanwege kosten, maar in dit geval voelt het echt als desinteresse. Snel andere keycaps erop geklikt, klaar, co-branding! En dat is gewoon jammer.
Conclusie
Onder de streep blijft het Masterkeys model zelf gewoon uitstekend. Het is een prima betaalbare basis waarvoor je een fijne type- en game ervaring krijgt, de bekende Cherry MX switches krijgt, en met tig modellen op de markt kan je zelf kiezen welke verlichting of formfactor je wilt. Polssteun is niet inbegrepen, maar wel optioneel te bestellen. De Masterkeys line-up blijft wat mij betreft een uitstekende mainstream mech voor heel veel doeleinden, net als tig andere modellen van deze club, want ze hebben hun toetsenborden meestal toch goed voor elkaar.
Op zich is het idee van een GeForce variant met groene LEDs zo gek niet, het zal een kleinere doelgroep kennen dan de RGB versie of het model met de witte verlichting, maar een beetje extra keuze? Prima toch? Op zich ergens ook fijn dat de aanpassingen beperkt blijven tot wat keycaps, want de Masterkeys is een no-nonsense board en er iets heel bizars van maken zou ook niet staan. Wel is het gewoon heel erg jammer dat er geen moeite is gestoken in het egaliseren van de verlichting onder deze nieuwe Nvidia keycaps, anders dan het vervangen ervan is er letterlijk nul verdere aandacht aan besteedt, daarvoor dient Cooler Master zichzelf goed aan te kijken. Ik snap dat het niet heel eenvoudig is, of dat het aandacht en wat investering vereist in een product dat al geen grote doelgroep zal kennen, maar dit is gewoon met de pet ernaar gooien en het een nieuw product noemen. We hebben het erger gezien, en in daglicht of in het donker met de verlichting op een niet overdreven helderheid merk je er niet direct veel van, maar het is gewoon jammer dat wanneer je er eenmaal op let het lastig is om van dat ‘meh’ gevoel af te komen.
Eigenlijk is jammer het verkeerde woord. Jammer is dat wij vermoedelijk nooit zullen inzien waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Realisme gebied ons om ons vermoeden te delen dat het ongetwijfeld een financiële afweging is geweest en niet dat niemand de uniformiteit van die spatie- en enter verlichting heeft gezien, maar ik laat het aan de fabrikant om uit te vogelen wie hier zijn verantwoordelijkheid voor mag nemen; dat is niet ons probleem. De Masterkeys met net even wat fancier en gezelligere keycaps is een heel leuk idee, dat enthousiasme voelde we direct bij het uitpakken al, en in dat opzicht was een tientje extra voor een andere twist niet verkeerd geweest. Maar juist omdat het zo mooi had kunnen zijn is het jammer dat er vanuit het fabrikant perspectief niet de tijd is genomen om het goed te doen, maar om feitelijk gewoon de makkelijkste route is genomen om ‘even’ een GeForce variant uit te rollen, alsof GeForce fans alles wat groen is toch wel slikken.
Eén stevig minpunt duidelijk onder het niveau van zowel Cooler Master als GeForce producten, niet te vergeten ruim onder het niveau van een 110 euro kostend toetsenbord, en één die schreeuwt “we didn’t really care” verdient ondanks de positieve basis die Masterkeys producten al ruime tijd (tot dusver consequent) neerleggen toch echt harde feedback richting bouwer. Ik weet dat ik zware nadruk leg op één minpunt, en dat ‘minpunten’ vooral door de lezer gewogen moeten worden in de definitieve beslissing, maar wanneer dat minpunt precies de primaire reden om voor dit specifieke model te gaan betreft dan kunnen we niet anders.
Als ik per sé groen zou willen zou ik gewoon lekker de standaard RGB (Pro L) variant pakken, kan je tenminste alle kanten mee op als je groen-af bent, of de MK750 (review hier) die nog steviger en chiquer is, met polssteun en media keys komt, en op LED vlak gewoon geen steken laat vallen; flink stevige argumenten boven wat GeForce branding…. Of je moet als GeForce fan de bovenstaande plaatjes zien en denken dat dat jou echt niet uitmaakt, want verder inhoudelijk klagen kunnen we niet.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: