Cooler Master MasterCase 5t review
Productpagina @ Cooler Master
Het is een cliché van jewelste, maar tijd vliegt. Ruim 15 maanden zijn gekomen en gegaan sinds onze review van de Cooler Master MasterCase Pro 5, een review die gevoelsmatig nog geen half jaar geleden online ging en in de tijd het begin aankondigde van de Cooler Master ‘alles Master’ strategie. Toen de MasterCase Pro uitkwam was al duidelijk dat daar nog een model boven zou komen, de MasterCase Maker 5, en inmiddels is daar weer een model boven gepositioneerd: de Cooler Master MasterCase Maker 5t. De t staat uiteraard voor tempered glass, en precies dat model gaan we in deze review bekijken.
De Cooler Master MasterCase Maker 5t is momenteel mondjesmaat leverbaar voor prijzen tussen de 225 en 250 euro.
De features en specificaties van de Cooler Master website:
Hoewel fors afgemeten, flink van gewicht, en niet goedkoop hebben we wel met een echte ATX behuizing te maken; EATX liefhebbers zullen de MasterCase 7 vermoedelijk moeten afwachten. Standaard zijn de inbouwmogelijkheden voor harde schijven ook niet extreem, maar met optionele drive bays zijn die uit te breiden. De twee externe 5.25” bays zijn overigens gewoon te gebruiken voor optische drives gezien de (verder gesloten) voorzijde open kan kantelen. Op gebied van koeling zich we echter een aardige collectie mogelijkheden, en dat drie 140mm ventilatoren standaard worden meegeleverd. Inbouwopties op gebied van luchtkoelers, voedingen, en grafische kaarten mogen niet als beperking gelden.
Het frontpaneel valt op met vier USB 3.0 poorten, dus zorg bij voorkeur voor een moederbord met twee interne USB 3 headers. Daarbij zien we een twee-staps fancontroller, een meegeleverde LED-strip en de optie om die via het frontpaneel in- en uit te schakelen, en te laten ‘breathen’. Ook een prettig puntje in de specs lijst: een Graphics Card Holder!
Voor het overzicht: het verschil met de standaard Maker en de Pro. Waarom de 5t dan precies de drive cages moet missen is mij niet duidelijk.
Elk nieuw product dat wij uit de doos halen is een spannend momentje, maar wanneer een behuizing de 200 euro ruim voorbij schiet is de spanning wel een stukje hoger dan gebruikelijk. Nu was er één onderdeel waarop de MasterCase 5 Pro bovenal indruk maakte, en dat was de degelijkheid van de constructie, iets wat dus een uitstekende basis zou moeten vormen voor een flink luxer model. De meerprijs van 150 euro boven de meest eenvoudige MasterCase is echter zacht uitgedrukt ‘fors’ en ik had vooraf ook zeker wat twijfels die deze Cooler Master moest gaan wegnemen.
Eerste indrukken? Herkenbaar een MasterCase, en duidelijk een ‘stapje op’ met de glazen paneel en (ten opzichte van de Pro) de gesloten voorzijde. Paneelkwaliteit aan alle kanten en de afwerking van randjes, hoekjes, en panelen is werkelijk uitstekend; dat dit geen 100 euro case is merk je direct uit de doos. Naar mate je je meer op de details gaat letten valt op dat Cooler Master serieus aandacht heeft besteedt aan dit model en de uitwerking en afwerking ervan. Elk oppervlak is puntgaaf en wat je ook pakt; niets voelt kwetsbaar. Het handsvat bovenop is netjes rubber uitgevoerd voor een prettige grip en de constructie kan eenvoudig een volgeladen MasterCase dragen. Ventilatiegaten zitten onder het handsvat, maar ook het gesloten paneeltje achterop kan eventueel los worden geklikt voor extra ventilatie; handig wanneer je koeling bovenin plaatst.
Nu heb ik veel Cooler Master producten getest, en over het algemeen scoorden ze dan uitstekend op gebied van prijs-kwaliteitverhouding en een veelal degelijke uitvoering. Dat ze ook kunnen innoveren en aandacht voor details hebben laten ze met deze case echter ook overtuigend zien, dat begint met de zijpanelen welke met een eenvoudig slot worden geleverd. Eenvoudig trucje zou je denken, maar het zorgt wel voor een toppunt van eenvoud om de panelen los te halen, terug te plaatsen, en tevens biedt het natuurlijk een klein drempeltje tegen ellende op een LAN party. Andere details zoals de voetjes, en zoals je op de foto’s ziet de afwerking van hoe alles op elkaar aansluit, komen ook uitstekend voor de dag.
Achterop verder het bekende verhaal, met o.a. stoffilter voor de voeding en het PSU bracket wat we meer en meer zien. Het andere mooie detail: een stalen case met de schroeven en andere accessoires. Het mag voor de prijs, maar genoeg luxe cases waarbij dergelijke details nog achterblijven.
Langzaam gaan we naar een complete build toewerken. Omdat we een AIO waterkoeler gaan gebruiken halen we eerst de behuizing een stuk uit elkaar om ruimte te maken. Verwijderen we de grip en het toppaneel zien we dat de draagbeugel met meerdere stevige schroeven aan de case zit, geen zorgen over degelijkheid als je een dikke high-end gaming pc meesleept in elk geval. Ook het radiator bracket eronder is te verwijderen voor eenvoudige installatie van je waterkoeling. De optie om een 360mm rad te plaatsen was wellicht wel leuk geweest, maar met ruimte voor 2x 280mm moet je toch aardig wat kunnen doen, en voor de handige modder is de MasterCase natuurlijk wel groot genoeg om iets met een 360mm te toveren.
Handig detail is de manier waarop de voorzijde kantelt, zo blijven de externe bays bereikbaar; ook optische drives zijn zo geen probleem. Trekken we dat voorpaneel los dan zien we achterop geluiddempend materiaal terug, daaronder de stoffilters, en daaronder twee van de drie 140mm ventilatoren.
Zonder voor- en bovenzijde kunnen we aan de slag, maar niet zonder rondje. Het binnenwerk is grotendeels rood uitgevoerd en komt voor een groot deel uiteraard bekend voor: rubberen grommets in de kabelmanagement gaten, een losse PSU zone, twee SSD plekken onder het moederbord, twee HDD plekken aan de voorzijde van de case, en een flinke uitsparing voor backplates. De meegeleverde LED strip zit standaard onderin met een plakbandje, maar kan natuurlijk naar wens worden geplaatst; bovenin zal het meest voor de hand liggen. Voor zij die de MasterCase 5 Pro niet hebben gelezen: het binnenwerk van deze Cooler Master is van uitzonderlijk hoge kwaliteit en afwerking; de naam MasterCase waardig.
Aan de voorzijde zien we een rij met gaten, deze kunnen worden gevuld met optionele drive bays. M.i. had Cooler Master die, of althans enkele, voor deze prijs er best standaard bij mogen doen. De Maker 5 krijgt ze tenslotte ook, maar de Maker 5t moet ze weer inleveren; een vreemde keuze. Wat je echter wel krijgt is iets wat bijzonder praktisch is: een tweetal steunen voor je grafische kaart. Flinke kaarten, zelfs met backplate, hangen in de regel bijna altijd wel iets door en op deze manier hou je ze recht wat een positieve bijdrage is aan je totale build uitstraling.
Achterop lijken de woorden ‘uitstekende uitvoering’ ook van toepassing. De goot voor de kabels is welkom, die had iets breder kunnen zijn voor voedingskabels richting je moederbord, maar met de straps is het geen enkel probleem alles zonder moeite vast te zetten dat het paneel er eenvoudig weer op terug komt; de manier waarop de zijpanelen zijn ontworpen dragen daar ook aan bij, het is zo een stuk prettiger dan met de typsiche vier schroeven op een tempered glass paneel. De grote controller achterop stuurt zowel je ventilatoren aan tot een maximaal van zes (let op, dit gaat op Voltage, niet PWM), en tevens je LED strips. Naast de standaard aanwezige strip kunnen er nog drie worden aangesloten. Iets ongebruikelijk is het feit dat je een SATA connector direct in die hub moet prikken, eenvoudig om over het hoofd te zien en je dan af te vragen waarom de ventilatoren niet draaien.
Inbouwen is uiteraard een eitje in een case als dit, met genoeg ruimte voor al je onderdelen, een flinke kabel dump, en met het zijpaneelsysteem was kabelmanagement een kwestie van minuten; zelfs wat HDDs of een extra GPU had daar geen verandering in gebracht. Uiteraard speciale aandacht voor de plastic brackets die de GPU ondersteunen en rechtzetten; een mooi pluspunt. De zwart/rode combinatie laat ons de MSI GTX 1070 natuurlijk even van de plank halen, gecombineerd met de MSI Z270 Gaming Pro Carbon voor een aangenaam totaalplaatje. Tijdens het inbouwen vroegen wij ons wel af of de verschillende departementen bij Cooler Master zaken wel een beetje op elkaar afstemmen, want het feit dat de MasterLiquid all-in-one waterkoeler enkel blauw licht weer kan geven is natuurlijk geen ideale combinatie wanneer al het andere zwart/rood is. RGB in de MasterLiquid lag voor de hand, al had een simpele twee- of driekleur LED ook al voldoende flexibel geweest voor het gros van de builds. M.i. een gemiste kans waarbij ze zichzelf best even op het hoofd mogen krabben.
Wat koelprestaties verder geen reden tot uitbreiding van het standaard koel systeem, de temperaturen die hier en daar voorbij schoten waren dusdanig laag dat we het er niet eens over hoeven te hebben. Enkel voor de uitstraling is het wellicht leuk wat aan de zwarte niet-LED fans te doen, maar met de fancontroller op “low” hoef je ook niets te horen en inhoudelijke reden tot vervanging is er dus niet. Zoals altijd ook even een WD Blue 500GB HDD aangesloten en laten tuffen om zeker te zijn dat er niets resoneert, maar geen verrassing dat daar geen sprake van is met deze constructie.
Hoewel de LED-strip veelal bovenin geplaatst zal worden laten wij hem even onderin voor de foto; de LED strip is niet overdreven helder, maar wel erg egaal en geeft het geheel een prettige gloed. Met het eveneens rood verlichte frontpaneel kan je de LEDs in- of uitschakelen, en kan je kiezen tussen ‘aan’ en ‘breathing’.
Naarmate we de Cooler Master MasterCase Maker 5t opbouwden werd meer en meer duidelijk dat Cooler Master echt flink aandacht aan details heeft besteed. Mega innovatie kunnen we in deze volwassen markt bijna niet meer verwachten, die innovatie zit tegenwoordig enkel in de details, maar Cooler Master laat zien dat ze daar wel degelijk oog voor hebben. Wat begint als een dikke case uit de verpakking ontpopt zich tot vooral een praktisch uitzonderlijk prettige case, met de uitstekende zijpanelen als hoogtepunt. Niet alleen is tempered glass sexy en oogt het luxe, maar de manier waarop je ze opent, plaatst en sluit maakt ze de meest eenvoudige om mee te werken wat wij tot nu toe hebben ervaren. Kabelmanagement is verder keurig geregeld, iets eenvoudigs als een GPU holder draagt ook een flinke steen bij aan de totale uitstraling van je systeem (no moar droopy GPU!), het handsvat is geweldig stevig en zo ook natuurlijk de (inmiddels niet meer weg te denken) PSU cover. Dat alles zorgt voor een lekker eindresultaat, maar ook een ultieme behuizing wat betreft inbouw-, afwerk- en gebruiksgemak.
Boven alles staat echter de pure kwaliteit van deze behuizing. Bij de MasterCase 5 Pro had Cooler Master al laten zien dat ze een absolute topper in huis hadden op gebied van fysieke bouw, en hier bouwen ze natuurlijk verder op die strakke constructie waar een beetje gemiddeld persoon prima op kan staan, makkelijker dan dat de gemiddelde persoon het gewicht van de MasterCase Maker 5t met build zal kunnen dragen. Paneelkwaliteit en afwerking van alle details is ook werkelijk top. De voornaamste fout die ik zie is niet eens gerelateerd aan het product zelf maar is het gebrek aan synergie tussen verschillende Cooler Master producten, want deze MasterCase Maker 5t, de huidige topper in het Cooler Master assortiment, met rode details en verlichting komt heeft hun AIO waterkoeling bijvoorbeeld enkel blauwe verlichting. Maar goed, Cooler Master heeft vooral zichzelf ermee wanneer jij als Maker 5t koper een concurrerende AIO pakt vanwege rode (of geen) verlichting. Toegegeven, de extreme MasterAir Maker zou natuurlijk wel uitstekend passen. In het verlengde daarvan zou het ook geen kwaad kunnen dat de 5t op termijn in andere kleurstellingen uitkomt voor de liefhebbers; hoewel een MSI variant is gespot heb ik nog niets vernomen over andere kleurstellingen. Het -enige- inhoudelijke puntje wat mij dan resteert is het ontbreken van in elk geval één extra HDD cage; die los moeten bijkopen vind ik wat knullig ondanks het feit dat meer dan twee 3.5” HDD’s in een modern systeem meer uitzondering is dan regel en je met de SSD mogelijkheden niet echt tegen beperingen aanloopt.
De kwaliteit en aandacht voor details heeft uiteindelijk zijn prijs, en hoewel ik vooraf zeker enige twijfels had over hoe deze case die moest gaan waarmaken kan ik inmiddels wel overtuigd stellen dat je vanaf het eerste moment al snapt dat het geen middenklasser is maar een waardig topmodel. De vraag of hij precies 250 euro waard is is wel lastig, en ergens niet eens zo relevant: eigenlijk is het vanaf een eurotje of 100-120 al lastig om te stellen dat meer ‘nodig’ is, en alles erboven is daarmee feitelijk ‘enthousiast class’ en concurreert dus automatisch met elkaar. Of hij nu 250 of 200 euro kost maakt dan weinig uit voor de beoordeling, en los van alle kwaliteiten en puntjes op de i moet een behuizing in die klasse concurreren met een breed aanbod aan eveneens top cases. Ik hoef jullie niet te vertellen dat je voor 150 a 200 euro ook extreem veel moois kan vinden, en met de keuze van Cooler Master om de 200 euro ruim voorbij te gaan maken ze het zichzelf denk ik niet eenvoudiger. Staat deze Cooler Master tussen het andere geweld echter stevig zijn mannetje? Absoluut en met volle overtuiging: het is een absolute topper. Voor elke behuizing in die klasse komt het vervolgens neer op het volgende (en inmiddels bekende verhaal): als jij deze foto’s ziet en denkt ‘dat is hem!’ en het geld ervoor kan missen, dan kan je verzekerd zijn van een behuizing die op geen enkel inhoudelijk vlak teleurstelt. Voor de grotere aantallen zal een wat zachtere prijs zeker geen kwaad kunnen, en ik kijk dan ook met een scheef oog naar de Maker 5 (niet-t) die voor een forse 80 euro minder glazen panelen en een GPU holder inlevert (maar vreemd genoeg wel een HDD bracket erbij krijgt). Alhoewel, ik zou zelf geen moment twijfelen en voor de versie met glas gaan.
Verder neemt niets, prijs inclusief, weg dat dit een schoolvoorbeeld is van hoe een fabrikant een behuizing dient te maken. Zodoende wordt deze MasterCase Maker 5t niet alleen een echte wannahave, maar ook een behuizing die onze persoonlijke hoogste aanbeveling geniet.
Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/cooler-master-mastercase-5t-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]