De eerste Stacker 935 waar ik een foto van zag had een hele exotische constructie, waarbij alle warmte (met water) vanuit de 925 naar het 915 deel werd afgevoerd, waar de warmte daar via 2 360mm radiatoren met 6 ventilatoren de case uit werd geblazen. Dat is natuurlijk leuk als showmodel, maar niet iets wat ik in de praktijk ga brengen. Vanuit een wat ‘normaler’ oogpunt zie ik gewoon veel degelijke en ook gangbare opties.
Wat betreft de 925: Welliswaar geen ventilator in de window van mijn type (wat ik nogmaals zelf een plus vind), maar wel 2 optionele 120mm intakes voor, en een standaard aanwezige 140mm (of optionele 120mm) out achter in de case. Niet heel spannend wellicht, maar gezien ik alle HDDs uit de 925 verplaats naar de 915 kan ik toch een zeer goede, ongehinderde, airflow genereren, en mocht je dat niet doen kan je uiteraard eventueel de hitte langs boven alsnog afvoeren (niet enkel met water, ook simpelweg met ventilatoren boven in de 925, dan wel direct naar buiten, dan wel naar een 915 module). Kortom: Ruim voldoende in mijn ogen. Enige minpuntje (Eigenlijk de eerste tot nu toe?) is dat je enkel 1 stock ventilator in de 925 krijgt. Gezien er in de 35 euro kostende N300 er wel 2 zaten voelde dat ergens toch wel een beetje jammer. Voor mijn build dan toch maar een extra front fan geplaatst. Die ventilator, een CM JetFlo (Net als in mn vorige review is merk-matchen natuurlijk wel zo leuk!), verplaatst overigens een enorme hoeveelheid lucht, dus hoefde ik mij geen zorgen te maken over de temperaturen.
De stock 140mm fan achter.
Ruimte voor 2x 120mm voor, met 1 optionele fan geplaatst.
De 915 krijgt standaard ook 1 ventilator mee, een 92mm front intake op de voorste HDD bay gericht. Voor veel systemen ongetwijfeld voldoende op zich, maar je kunt eenvoudig 6 120mm ventilatoren (of 2x 360mm rad, of bedenk een absurde combinatie) bijplaatsen mocht je het gek willen maken. In mijn geval besloot ik om in de “HDD 915” naast de HDD bays (althans, naast 2 van de 3, de 3e is nog leeg) 120mm fans te plaatsen om warmte af te voeren. In de mITX 915 heb ik 1 extra 120mm intake boven op het moederbord gezet, en 1 120mm outtake in het midden van de kast om de warme lucht vanaf het mobo, en de HDDs, naar buiten af te voeren. Wederom voldoende mogelijkheden dus. Daarnaast is de Stacker een redelijk open, en niet gedempte case, dus zorgen over koeling van extreem exotische systemen maak ik mij zeker niet.
Zowel het 915 deel van de 935, als de losse 915R mITX hebben deze stock fan.
Extra optionele ventilatoren op het 915 zijpaneel, komen naast de HDD bays te hangen. 3e plek voorlopig vrij gezien daar nog geen schijven zitten
Uiteraard kan ik het gevoel niet behelpen dat deze case niet is ontworpen voor de stilte-fanaat, en zijn de uiteindelijke resultaten ook niet echt verrassend. De materialen van de Stacker zijn erg goed en met alle panelen er op dempt de case duidelijk geluid ten opzichte van wanneer de panelen er af zijn. Er zit echter flink ventilatie in de hele case, met als gevolg dat sommige geluiden gewoon kunnen ontsnappen, zoals HDDs of ventilatoren op toeren. Uiteraard helpen HDD dempers iets, maar zoals eigenlijk altijd moet je de balans vinden tussen koeling en stilte, waarbij de Stacker zich duidelijk dichter bij de koeling zijde geplaatst is.
Wat ik van groter belang vind is dat iemand die deze case wil gaan gebruiken vanwege de enorme mogelijkheden, er ook daadwerkelijk comfortabel mee kan leven. En dat is zeker het geval. Ik heb de laatste tijd met mn reviews goed gemerkt dat een degelijke kwaliteit materiaal een minstens even grote impact heeft op de geluidsoverlast dan enkel zaken als demping. Kwalitatief zit deze case gewoon erg goed in elkaar (niets vibreert of rammelt, stock fans zijn prima, e.d.). Mocht je stilte waarderen en je zoekt je onderdelen goed uit, kan je met deze case prima overweg. Maar het moge duidelijk zijn dat sommige van mijn (wat luide) hdds gewoon hoorbaar zijn wanneer ze hard aan het werk zijn. Als je echt geheel onhoorbare systemen wilt, en de uitbreidingsopties (toch een beetje –de- feature) van de Stacker niet nodig hebt, zijn er gewoon andere goede oplossingen te vinden.
Uitneembare stoffilters zijn iets wat ik persoonlijk erg waardeer, mijn eigen CM Silencio 652 heeft er dan ook enkele, en dat maakt het vlot schoonmaken toch wel fjn. Het kwam mij toch als een verrassing dat de Stacker eigenlijk maar 1 uitneembaar filter heeft, onder de PSU. Pas toen ik wat nauwkeuriger naar de gehele case keek kwam ik echter tot de conclusie dat in feite alle panelen van een stof-filter laag zijn voorzien, en de PSU enkel uitneembaar is omdat de onderzijde niet eenvoudig te benaderen is. Deze filter-strategie kwam ik ook al tegen op de CM N300, echter heb ik nog niet de langdurige ervaring om de kwaliteit hiervan goed te beoordelen. Normaliter zou je verwachten dat stof zich zal opstapelen in de filter-leeg op de locaties waar ik ventilator intakes plaats, en dat het dus goed schoon te houden is.
Stoffilter op de 925 onder de voeding.
Deze constructie zit op alle mesh-delen van de case.
zoom-in, duidelijk een fijner mesh om stof tegen te houden.
Hoe dan ook lijkt het vooralsnog een plus dat het stof gewoon aan alle kanten normaliter niet naar binnen zou kunnen, zelfs als het geen standaard intake plekje is. Schoonmaken zou dus zo eenvoudig moeten zijn als met je stofzuiger langs te panelen te gaan. Echter verdere uitleg of bewijs ten gunste of nadele van deze constructie zal ik slechts in de loop der tijd kunnen geven.