Cooler Master HAF 700 EVO White Review


Een beetje leuke PC kast kost je normaliter een eurotje of honderd. Geef je iets meer uit dan kom je in het segment van de premium kasten, zo heb je tussen de 120 en 200 euro de keuze uit een flinke selecte degelijke, featurerijken kasten waar je U tegen zegt.

Maar dan heb je nog het absolute topsegment. Kasten die honderden euros meer kosten omdat ze nu eenmaal meer of duurdere materialen gebruiken of extra features bieden die je niet in reguliere kasten tegenkomt. Cooler Master had in dat segment bijvoorbeeld al jarenlang (decenialang?) de iconische Cosmos, een “niet omdat het moet, maar omdat het kan” oplossing voor een eigenlijk niet bestaand probleem (maar daar doen wij fanatieke nerds niet moeilijk over).

De HAF 700 EVO kwam daar 2 jaar geleden bij: groot, heel groot zelfs, aangevuld met de nodige extratjes waaronder een interne spiegel, glas en RGB voorop, een informatie display voorop. Prijskaartje: in de tijd 500 euro, inmiddels voor iets meer dan 400 euro te koop. Van dat model brengen ze nu een witte variant uit: de Cooler Master HAF 700 EVO White. Voor ons reden genoeg om er weer eens mee aan de slag te gaan.

Liever een video? Deze video van ons van twee jaar geleden is nog altijd even relevant op het product als toen:


Cooler Master HAF 700 EVO White Design en Overview


Als je in het super premium segment gaat shoppen dan zal je ongetwijfeld ook voorkeuren hebben voor een specifiek uiterlijk. En de HAF 700 EVO is in dat opzicht absoluut even iconisch als menig van zijn voorganger. De lange vertikale transparante lijnen met RGB effect kan je lastig verwarren met wat anders. Zeker in het wit komt dat toch net nog wat meer tot zijn recht. Cooler Master heeft zich daarnaast ook niet ingehouden op de rest van het design, want zowel voor, links als rechts zien we de nodige extra lijnen, vormen en andere zaken waarmee dit toch minstens een uniek, opvallend geval mag heten.



Praktisch gezien is het echter vooral een grote case gemaakt voor grote, watergekoelde builds. Onze build met een regulier ATX moederbord en een flinke RTX 4080 valt er bijna in weg. E-ATX moederborden, of SSI-CEB of SSI-EEB, alles kan er in. Daarbij is hij breed, hoog en diep genoeg voor meer radiatoren dan een enkele PC build realistisch gezien kan verbruiken. Twee 360s bovenin, nog ééntje voorin, nog een 360 onderin en een 240 achter? Eitje. Of gewoon een 420 aan drie kanten, ook geen probleem. In hoeverre het nodig is valt te betwisten, maar als je een kast wil waar je praktisch geen beperkingen hebt zit je hier volgens mij wel aardig.


Echt opvallend in het design is ook het displaytje voorop. Daarmee kan je informatie weergeven, of gewoon (je eigen) logotjes weergeven en dergelijke. Schattig, al zou ik zeker voor de witte variant eigenlijk wel een variant willen zien zonder het display en alleen die lange strepen. Er is een reguliere HAF 700, ook in het wit, maar die heeft een compleet ander front.


Cooler Master HAF 700 EVO White Pluspunten


Het grootste voordeel van de HAF 700 EVO White is toch zijn formaat en die eindeloze mogelijkheden. Als je aan de custom loop begint dan is zelfs een typische tower al snel krap, terwijl je hier nagenoeg onbeperkte ruimte hebt. Er is geen GPU te vinden die niet past, pas-stress heb je gewoon niet.


Dat geldt ook voor de achterkant, want kabelmanagementruimte is ook heel comfortabel. Omdat de PSU achter het moederbord zit heb je daar een mega ruimte tot je beschikking voor alle kabels: PSU, RGB, tig fans, et cetera. Een beetje management is fijn, maar als je lui wilt zijn kan dat hier ook prima.


Alleen groot is echter geen goed argument, hij moet ook goed zijn en daar klopt het plaatje ook wel. De bouwkwaliteit is top, leeg is het al een mega gewicht om mee rond te lopen en gevuld is het een rugblessure met lichtjes erop, de materialen zijn netjes, de afwerking is netjes, er valt inhoudelijk niets op aan te merken. Details zoals de glazen spiegel intern zijn ook leuk, zeker visueel, en ook dat ziet er allemaal netjes uit.

En, de prestaties kloppen. Standaard uitgevoerd met grote fans voor, plus drie extra fannetjes als outtake heb je standaard eigenlijk al genoeg koeling voor je typische build. Ik verwacht dat de doelgroep er wel iets meer in gaat plaatsen, maar zelfs zonder dat je dat doet koelt een i9 plus RTX 4080 combinatie al kinderlijk eenvoudig. Een mooi setje ultra stille fans op lage RPM is dus een prima doel voor dit ding.


Cooler Master HAF 700 EVO White Minpunten


Nada zei het in de video al en de witte versie is niet anders, inhoudelijk valt er niet zo veel af te dingen aan wat Cooler Master hier neerzet. Niet veel, maar wel wat. Zo had ik bij de witte variant eigenlijk witte grommets verwacht, geen zwarte. Ook blijft het een beetje puzzelen met wat nu handig is met je ventilatoren. In zo’n grote en dure case snap ik dat Cooler Master de nodige fans mee wil (moet) leveren, zodat de “out of the box” performance gewoon goed is. Maar waarom dan niet hun top-end Mobius fans, en bij voorkeur een hele case vol? Vooral die enkele fan onderin is eigenlijk maar wat karig zo. Voor 500 euro denk ik dat een setje van 5 Mobiusjes om de achterkant en onderkant te vullen we had moeten kunnen.


Je echte overwegingen zijn vooral praktisch en financieel van aard. Zo is het formaat geen voordeel als je geen dikke build voor ogen hebt, zelfs onze build oogt bijna karig in die mega ruimte. Zelfs met een standaard radiator bovenin lijkt er nog een zee van verloren ruimte te zijn. Over smaak valt niet te twisten en niets weerhoud jou ervan een siimplere build met dit ding te maken als je dat wilt natuurlijk, maar dat ‘ie dan wat leeg oogt wil ik wel een nadeel noemen: het beste komt deze tot zijn recht met een extra dikke, extra grote loop.


En wat het financieele betreft, we zeggen het vaker bij dure cases, er is geen reden waarom je meer dan ca 100 euro uit zou hoeven te geven aan een degelijk huisje voor jouw componenten. Er is geen prestatievoordeel boven een top koelende case in het lagere segment, je pc wordt er niet sneller van, je componenten gaan er echt niet langer in mee en je loopt zelfs meer risico dat je je rug blesseert wanneer je hem verplaatst. Je koopt dit omdat je het mooi vindt en omdat de prijs je niks interesseert of omdat de meerprijs boven iets normaals in het niet valt bij alle andere onderdelen die je van plan bent te kopen, vermoedelijk honderden zo niet duizenden euros aan custom loop parts.



Cooler Master HAF 700 EVO White Conclusie


De Cooler Master HAF 700 EVO White is net als zijn donkere voorganger dus een echt Halo product. Een “omdat het kan” product, een kast waarmee je tegen alle normale mensen zegt “ga aan de kant, pauper!”, een kast voor mensen die in het dagelijks leven dus graag een EV9, Q7 of X5 rijden, even los van de vraag of je al die ruimte nu echt nodig hebt of niet.

Niemand heeft deze kast nodig, maar ik snap dat er genoeg zullen zijn die hem graag willen hebben. Vervolgens hoop ik (voor Cooler Master) dat er genoeg mensen zijn die daar vervolgens dan zo’n 500 euro aan uit willen geven. Is hij redelijk?
Tot op zekere hoogte is geen enkele 500 euro case redelijk, maar hij is ook niet heel onredelijk wanneer je je realiseert dat dit soort XXL kasten altijd duur zijn, los van de extra features die CM hier toevoegt zoals de RGB en het scherm. Maar als dit je smaak is, je deze ruimte nodig hebt en/of je hem gewoon heel tof vindt, je haalt er wel een extreem dikke kast mee in huis:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.