Enkele Cooler Master case reviews verder, en de verpakking komt niet meer als een verrassing. Zoals de andere budget-segment cases zit de Elite 130 in een eenvoudige bruine, maar prima stevige verpakking. Het hele pakket weegt zo goed als niets, en dat is na het 10x heen en weer sjouwen van de HAF Stacker wel een verademing.
Naast de case krijg je een kleine handleiding, een paar schroefjes, en een paar tie-wraps. In alle haast helaas vergeten hier een foto van te maken, excuses hiervoor. Wat echter wel noemenswaardig is zijn de dempers die je meegeleverd krijgt voor alle HDD montage plaatsen, om irritante trillingen dus te voorkomen, zeker een plus voor een kast in deze prijsklasse. Maar goed, door met de kast!
De Elite 130 maakt een prima eerste indruk. In tegenstelling tot zijn oudere broer de Elite 120 is de 130 vooral lekker zwart uitgevoerd, met uitzondering van het gebruikelijke Cooler Master logo en de USB 3.0 poorten. De gaten aan alle kanten van de case zullen vooral opvallen, welke voor voldoende ventilatie zorgen wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van bijvoorbeeld serieuze grafische kaarten, welke door die gaten lucht direct van buiten de kast kunnen aanzuigen. De Elite 130 ziet er in eerste instantie prima uit, maar voelt ook best prima stevig aan, ondanks zijn toch erg lage gewicht.
Aan de achterkant zie je dat de voeding ietswat uit steekt, wat natuurlijk geen kwaad kan, en dat deze lucht van buiten aan de bovenkant aan zuigt, wat bij kleinere cases (en bij monteren boven in een case) zeker geen standaard is. Ook zie je zowel achter als op de zijpanelen dat de hele case gewoon extreem geventileerd is. Flink aandacht dus-, en veelbelovend voor koelprestaties, maar wellicht wat ten koste van eventuele geluidsproductie. In ieder geval zijn de meegeleverde HDD dempers daar een positieve toevoeging voor.
Het frontje zelf ziet er gewoon erg goed uit. Voldoende aansluitmogelijkheden op het frontpanel, en een prima combinatie van plastic (wat er prima uit ziet met z’n nep-brushed-alu look) en een stalen mesh als ventilatie en stoffilter. De knoppen voelen stevig aan, en de afwerking is zoals altijd gewoon helemaal prima in orde. Helaas was ik niet zo netjes geweest met het schoonmaken van de case voor deze foto, maar vinger-gevoelig is hij zeker niet.
Tijd om de case open te maken (ik weet het, hij was al open op de foto van de voorkant 😉 ). De bovenkant en zijkanten vormen één geheel, maar deze is eenvoudig te verwijderen. Dit zet de hele Elite lekker open, en kan je er dus makkelijk mee aan de slag. Wanneer je hem open maakt wordt je wel welkom geheten door een flinke collectie kabels. Dit komt deels omdat alles natuurlijk zo dicht op elkaar zit, maar de case kabels zijn allemaal toch aardig lang wat de drukte ook niet helpt. Ze zijn netjes zwart afgewerkt (behalve het AC97 deel, maar deze knipt iedereen er tegenwoordig volgens mij wel af), en ik vind het erg netjes dat de ventilatoren allebij een 3pin->molex adapter er op hebben zitten. Uiteraard kan je de ventilatoren gewoon op je moederbord aansluiten en hoef je die niet te gebruiken.
Een kleine close-up op de 5.25″ bay voor optical drives of eventueel een fancontroller. Het kunnen gebruiken van een standaard maat drive is fijn, gezien slot-loaders erg duur zijn. Je ziet waarschijnlijk ook al de gaten om in plaats van de optische drive er een 3.5″ HDD, dan wel 2 2.5″ HDDs/SSDs (die passen direct naast elkaar) in te plaatsen. Dit doe je wederom met gebruik van de meegeleverde dempers.
Als je goed kijkt zie je voldoende gaten voor de 2x 2.5″ drives in het 5.25″ deel
Aan de zijkant zien we de standaard aanwezige 80mm ventilator die direct op je moederbord/VRM/CPU is gericht. Links daar van zie je een metalen rek waar je een 3.5″ HDD, of een 2.5″ drive in kunt hangen, de vele gaten zullen de koeling wel ten gunste komen? Overigens kan een beetje handige gebruiker hier volgens mij ook wel 2x 2.5″ drive in kwijt.
Aan de voorkant van de kast zien we de standaard gemonteerde 120mm ventilator, uiteraard kan je hier ook je 120mm radiator voor waterkoeling monteren. Je ziet op deze foto ook dat de 5.25″ bay tool-less is uitgevoerd, mocht je daar gebruik van maken.
Het SSD montage plekje aan de onderkant van de 5.25″ bay is wat lastig te zien en als je hem nog niet kende, of de handleiding niet leest, mis je hem zo. Ik heb maar even een foto heb genomen met de SSD er in om het beter in beeld te brengen. Het gebruik van deze plek voor SSDs viel mij eerder op in andere recente CM cases, en vind ik zeker positief gebruik van de ruimte. Je ziet op deze foto ook de gaten aan de onderkant van de case, waar je dus eventueel nog een 2.5″ of 3.5″ drive kunt monteren (Nou ja, de drive zit natuurlijk in de case, maar je schroeft hem van onderen vast).