De specificaties en features van de Cooler Master website:

445,341

589,752

Om maar met de afmetingen te beginnen. Ondanks dat de Cosmos SE een stuk kleiner is dan de 70cm grote Cosmos II is de SE nog altijd een kast van formaat met zijn 57cm hoogte. Ook de diepte van 524mm, breedte van bijna 264mm, en het gewicht van bijna 11 kilo leeg maakt het een flinke jongen (en ondanks dat ik soms niet weet of een case een hij of een zij is, denk ik dat de Cosmos SE toch echt een manneke is).

Moederborden in ATX, mATX en Mini-ITX formaat kan je er in kwijt, dus E- en XL-ATX borden passen helaas niet. Wat betreft harde schijven is hij wel ruim bemeten, met 2 specifieke SSD slots, en 8 3.5″HDD bays die ook als 16x 2.5″HDD ingezet kunnen worden (wat je met 18 2.5″ drives moet, ik zou het niet weten). 7 Expansie sloten maakt CF/SLI opstellingen van 3-slot grafische kaarten mogelijk, of eventueel Tri-GPU opstellingen van dubbelslotters. Voor kaarten van 28cm of langer zal je wel wat HDD ruimte moeten inleveren, maar in dat geval kan je tot bijna 40cm lange kaarten kwijt.

Ook ruimte voor koeling is zeker niet mis. CPU koelers tot 175mm passen (oftewel, bijna alle), en ook de overige koelopties zijn niet mis: 7 ventilatoren zijn mogelijk, waarvan je er maar liefst 4 standaard bij krijgt. Leuk detail is natuurlijk dat de front ventilatoren blauwe LED varianten zijn, waarbij de verlichting eenvoudig via een knop op het frontpanel eventueel uit te schakelen is. Frontpanel dat verder uiteraard een vrij gebruikelijke setup biedt van 2x USB 3.0, 2x USB 2.0 en de gebruikelijke audio uitgang en mic ingang.

De Cosmos SE komt met 3 5.25″ external bays aan de voorkant, waarbij het wel belangrijk is te onthouden dan wanneer je gebruik maakt van de onderste van de 3, je 1 van de 2 120mm ventilatoren zal moeten verwijderen. Daar over straks meer.

Ik zou zeker aanraden even de website van de Cosmos SE te bekijken (link boven aan de pagina), want ze gaan daar in veel detail in op alle features en opties. Vooral waterkoeling komt daar goed aan bod, zoals over hoe je maar liefst 3 radiatoren kwijt kan (1x 360, 1x 280, en nog een 120mm model). Ik zelf zal voor de foto wel een 280mm model monteren, maar de mogelijkheden gaan natuurlijk een stuk verder in een dergelijke high-end case. Onder de header koeling kom ik er zo nog even op terug.

Alhoewel de verschillen met de dubbel-zo-dure Cosmos II duidelijk zijn, blijven de specificaties nog altijd indrukwekkend, en meer dan voldoende voor de meeste populaire high-end builds met of zonder custom waterkoeling. Maar specificaties zijn zelden een issue met dergelijke ATX cases, het gaat natuurlijk om de echte ervaring!

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.