Cooler Master Cosmos C700M Review
Zoals jullie weten reviewen we aardig wat af. Soms gaat dat heel makkelijk en weet je eigenlijk al heel snel welke kant een verhaal op gaat, soms valt het vies tegen en vraag ik mij bij een product af wat ik hier nu van moet maken.
De Cosmos C700M is een beetje van beide. Enerzijds is elke behuizing van bijna 400 euro simpelweg een liefhebber case die je primair koopt omdat jij dit gewoon super tof vind: easy. Anderzijds is het zo’n uniek karakter dat ik mij af vraag wat ik eigenlijk nog toe kan voegen; Ben jij de doelgroep van dit ding, dan heb jij je keuze al 3x gemaakt ongeacht wat ik schrijf.
Het gevolg? Al maanden stond hij hier aangekleed en wel te wachten op ‘iets’ van een plan. Dat ‘iets’ is nu bekend: dit moest gewoon de achtergrond pc worden voor de videoset. Hoog tijd voor wat woordjes over deze bijzondere case dus. Omdat het Cosmos concept niet nieuw is plus het feit dat deze case volledig om emotie draait doen we de review iets luchtiger. Focus op het eindresultaat wat telt, en we zoeken vooral de puntjes waar mogelijke Cosmos-kopers even alert op moeten zijn.
Interesse? De Cosmos C700M is momenteel bij Megekko te koop voor 375 euro.
Bouw en pasvorm
Dat we voor de forse prijs hoge verwachtingen hebben van de kwaliteit en afwerking mag vanzelfsprekend zijn, en gelukkig zien we die investering dan ook voor een heel groot deel terug. Hij weegt echt een #!*#% vermogen, zeker nadat je er een dikke build in zet is hij nauwelijks nog te tillen. Paneelkwaliteit is uitzonderlijk goed, de handvatten en poot zijn uitzonderlijk goed. De gebogen glazen panelen zijn uitzonderlijk goed. De geborstelde metalen panelen zijn niet minder sexy. Dit ding schreeuwt high-end zoals de Cosmos serie al jaren doet, en dat is de basis van een positieve emotie.
Ik zei echter ‘voor een groot deel’, en niet volledig. Focussen we even op het (prima) voorpaneel, waar je met vier USB 3.0 Type poorten, Type-C, RGB en Fan control overigens niet zal klagen, zien we toch dat het aansluiten van de plastic delen (het licht grijze aan de zijkant) dat het nog wel wat strakker mag. Dit is een beetje wat we van Cooler Master kennen uit hun H-serie, maar in deze prijsklasse wil ik eigenlijk perfectie. Stoort niet nadat hij staat, maar toch telt elk puntje extra hard als je dit soort bedragen neerlegt.
Op die plastic randjes na is het verder wel gewoon echt genieten. Ook het patroontje in de metalen toppanelen is bijvoorbeeld heel leuk gedaan. Er zit duidelijk veel werk en liefde in, maar ze zullen hier en daar toch beperkt zijn geweest door de tooling van het plastic.
Intern
Een behuizing van deze proporties kan je alle kanten mee op, veel koeling in kwijt en ook wat storage betreft zijn de opties dik prima. Het heeft dan ook weinig zin om daar al te diep op in te gaan en check vooral de specs even voor eventuele beperkingen. Wel is het belangrijk te weten dat het hele binnenwerk te draaien is; je kan je hele build zijwaards of ondersteboven tillen als je dat graag wilt. Kost wel wat extra tijd en werk, maar dat kan praktisch ook niet anders.
Typisch zijn het concept PSU cover, al is de afwerking wel leuk gedaan, en weg is het voorste schot uit de C700P; nu zien we voorin de case ruimte voor wat 2.5” SSD’s in het zicht, of meer ruimte voor custom cooling. Een prima verbetering denk ik.
Inbegrepen in de verpakking is een vrij roteerbare GPU tray en een 40 cm riser cable. Helaas zat die er bij mij nog niet bij (vandaar de concurrerende kabel), maar volgens Cooler Master krijgen jullie die voortaan wel; scheelt weer 30 euro (en mag ook wel voor deze prijs). Voor ons was het roteren van het binnenwerk niet zinnig, maar om een dikke RGB videokaart op 45 graden te zetten leek ons wel leuk. Zo heb je toch net even wat anders dan anders.
Weinig kanttekeningen over het bouwen zelf met de normale layout. De zee van ruimte en degelijk afgewerkte stalen delen maken de Cosmos een eitje om mee te werken. De keuze voor RGB-alles maakt het wel een enorme kabelbende, maar met ruimte genoeg is dat niet echt een issue; gewoon dumpen achterop want door het getinte glas op rechts zie je toch niks.
Over de prestaties
De Threadripper – RTX 2080 Ti combinatie is geen uitdaging voor de mega case met vier 140mm ventilatoren, één meer dan de C700P en de voorkant laat nu een stuk meer ventilatie toe. Ook de bovenkant met redelijk gesloten metalen afwerking laat onze Threadripper genoeg ademen, al is hij eventueel te verwijderen voor een mesh look bovenop als je dat liever wilt. In de basis is er gewoon geen reden om je zorgen te maken over de koeling.
Echter, de vier stock fans vind ik wel wat gemiddeld overkomen, die passen even goed in een 100 euro case en gezien Cooler Master tegenwoordig hele mooie aRGB fans heeft is het misschien een idee om die in een nieuwe revisie toe te passen? Op moment dat ze de C700M lanceerden hadden ze die nog niet, dus op zich is de keuze begrijpelijk, maar we kijken naar vandaag.
De reden dat ik nu geen resultaten toevoeg is dat de TR4 variant van de MasterLiquid 360 er binnenkort uit gaat voor iets.. definitievers. De ventilatoren van de ML360 zijn niet spectaculair en onrustig zelfs bij een stil of custom fan profiel, en de C700M doet op dat moment ook niet heel veel om dat te dempen. Dikke panelen dempen in de regel prima, maar er is voldoende ventilatie aanwezig dat je toch een beetje na wil denken over stille componenten. Zodra we de koeler hebben vervangen en/of wat chiquere fans toevoegen draaien we de gebruikelijke test, voor nu moet je het doen met de wetenschap dat je wildste lucht- of waterkoeling dromen prima in een C700M kunnen.
Conclusie
Zoals ik al zei, we houden het wat lichter en luchtiger vandaag, want de Cosmos C700M is een case waar 99 van de 100 liefhebbers al lang bij hebben besloten dat ze ‘never ever ever ever’ bijna 400 euro aan een case gaan uitgeven ongeacht hoe goed iets is, en die 1 op de 100 die dat wel doet laat zich uiteindelijk toch vooral leiden door emotie. Praktisch alle cases in dit high-end segment hebben een dermate eigen karakter dat een paar graden of decibels, of een paar SSD of HDD trays, niet het verschil gaan maken in jouw keuze.
Je koopt de C700M omdat jij dit mooi vindt (of misschien jaren geleden al van een Cosmos droomde), of je koopt een andere high-end unit omdat je die mooi-er vindt. Of je nu een C700M, Corsair 1000D, ASUS ROG Helios of nog gekker iets als de Phanteks Elite overweegt, waar je vermoedelijk naar kijkt zijn de plaatjes en je hartje. Heck, zelfs een case van 200 tot 250 euro moet het daar van hebben, want dat we voor 150 euro gewoon dik prima cases kunnen kopen die praktisch alles kunnen weten we al langer dan vandaag. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je met menig 150 a 200 euro case op sommige fronten zelfs beter af kan zijn dan met een Cosmos, denk aan high airflow cases, of cases met nog meer opslag (zeker per kuub inhoud).
Wat telt is dat de C700M voor die Cosmos liefhebber (guilty) gewoon dat wow gevoel geeft en een geschikt high-end systeem bij kan houden. Als jij dit mooi vind en dit in huis haalt dan word je gewoon heel blij van het resultaat. De ietwat basic stock fans en het aansluiten van de plastic panelen zijn onhandige foutjes, maar doen onder de streep niet af aan de wow-ndrukken die dit beest geeft. De bouwkwaliteit is enorm dik met zijn grote handvatten en bijzondere gebogen glazen panelen, de aluminium panelen en aRGB details zijn spot-on, inbouwgemak is prima, en de featureset met o.a. RGB control, fan control, flexibele GPU positie (met riser) en vier 140mm fans is echt niet verkeerd.
Als je geld tekort komt voor je CPU of GPU upgrade win je daar natuurlijk het meeste mee, maar als je goed in de slappe was zit en dit er tof uit vind zien is het gewoon een ultieme high-end showcase die een Cosmos hoort te zijn.
Interesse? De Cosmos C700M is momenteel bij Megekko te koop voor 375 euro.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)