Samenvatting


De Cooler Master CM310 is een nette en degelijke Palm- & Claw-grip muis. Het formaat is gemiddeld en met 100 gram exclusief kabel aan de lichte kant, maar prima gebalanceerd. Hij voelt stevig aan, ligt dankzij de rubberen grips aan de zijkant goed in de hand en ziet er visueel dankzij de RGB implementatie ook nog eens goed uit. De switches zijn zeer degelijk, iets wat we wel eens anders zien bij betaalbare muizen. De sensor is all-round een prima exemplaar, maar niet geschikt voor fanatieke FPS gamers vanwege de hoge lift-off distance en de beperkte maximale snelheid. Gezien het prijspunt echter een prima muis: de Cooler Master CM310 krijgt als eindscore een 7,5/10.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Cooler Master CM310 review


De Cooler Master CM310 is de nieuwste toevoeging in de Cooler Master line-up, en is vanaf het moment van schrijven beschikbaar. De trend om alle modellen te voorzien van een benaming met het woord “Master” heeft Cooler Master bij dit model laten vallen: de naam is simpelweg CM310. De richtprijs bedraagt circa 30 euro.

Volgens Cooler Master is de CM310 “geschikt voor gamers van alle niveaus zonder hier voor de hoofdprijs te vragen”. Vandaag zullen we zien of Cooler Master deze claim ook waar maakt.

Specificaties


Een overzicht van de specificaties:


Cooler Master spreekt hier over een Palm- & Claw-grip muis met een vrij gemiddeld formaat voor een (gaming) muis. De sensor betreft een PixArt A3328, of een PixArt A3325: de sensor verschilt namelijk tussen de documentaties van Cooler Master in. Gezien de specificaties van een PixArt A3325 en de opgeven specificaties van een CM310 verschillen, ga ik er van uit dat het daadwerkelijk een A3328 betreft. De A3328 is geen sensor die ook in andere muizen te vinden is.

In de doos


De doos komt overeen met andere artikelen van Cooler Master: netjes en stevig met een simplistisch design. In het doosje vinden we de muis en een beknopte handleiding: geen gekke fratsen.








Bouw en features



Zoals hierboven vermeld is de CM310 een Palm- & Claw-grip muis van gemiddeld formaat. Volgens Cooler Master is het model geschikt voor zowel links- als rechtshandigen, maar door de knoppen aan de linker zijkant is de muis meer geschikt voor rechtshandigen. Verder is de muis vrij basic, maar voorzien van een stevige behuizing. Met zo’n no-nonsense uiterlijk probeert Cooler Master zoveel mogelijk gamers aan te spreken. De knoppen aan de zijkant zijn van een prima formaat: niet te groot, maar ook niet te klein.










Aan beide zijkanten zien we een rubberen grip. Dit zorgt er voor dat de muis meer houvast biedt dan zowel een plastic grip als een muis zonder grip. Op dat vlak heeft Cooler Master zijn zaken dus goed voor elkaar.


Voor een budget-muis zien we dat Cooler Master niet bezuinigd heeft op de knoppen. De linker- en rechter muisknop zijn zo voorzien van uitstekende 20 mil rated Omron switches: uitstekende mid/high-end switches. Ook de duimknoppen voelen fijn aan, gecombineerd met een ietwat zwaar scrol wiel bovenop. Al met al prima knoppen voor een muis uit deze prijsklasse.

Tevens zien we nog 3 knoppen onder het scrol wiel: de buitenste twee dienen voor het instellen van de DPI, de middelste voor het aanpassen van de verlichting. Over dit later meer.


Aan de onderkant van we muis zien we geen verrassingen, en de kabel is zoals te verwachten een standaard rubberen kabel.




Prestaties


De prestaties van de sensor zijn zeker gezien het prijspunt meer dan acceptabel. In grote lijnen presteert de muis goed en voor de casual gamer is het resultaat meer dan prima. Het DPI-bereik heeft 7 standen, namelijk 500, 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 en 10000 DPI. Echter zien we twee elementen waarmee de muis zich onderscheidt van andere sensoren in deze prijsklasse: de tracking rate en de lift-off distance.

De lift-off distance is de afstand die je de muis moet optillen voordat er geen bewegingen meer herkend worden. Met een lift-off distance van ongeveer 3mm is deze relatief hoog, wat betekent dat de muis relatief hoog opgetild moet worden voordat deze niets meer registreert. De tracking rate van 60 IPS (inches per seconde) is tevens relatief laag: rond hetzelfde prijspunt zijn er muizen te vinden met een tracking rate van 100 IPS of meer. Traking rate geeft een indicatie van hoe snel de muis kan bewegen over een oppervlakte voordat de positie niet meer nauwkeurig gemeten wordt. 60 DPI komt overeen met een snelheid van 1.5m/s, al zien wij gezonde grafieken tot ca 2m/s. Gamers die dus regelmatig snelle en lange zwiepers maken kunnen beter verder zoeken. Binnen deze beperkingen zijn de prestaties echter meer dan prima.

Met een gewicht van 100 (125) gram exclusief (inclusief) kabel is de CM310 meer aan de lichte kant van het gewichten spectrum. Het gewicht is echter goed verdeelt doorheen de muis, waardoor deze prima in balans is.

Verlichting


Cooler Master voorziet geen software het bedienen van de verlichting. Het aanpassen van de verlichting zal moeten gebeuren aan de hand van een of meerdere knoppen op de muis.


Er zijn genoeg RGB-effecten beschikbaar, die er in het echt ook nog eens goed uit zien.









De verlichting in het scrol wiel en het Cooler Master logo zijn echter afhankelijk van de DPI-instelling en veranderen niet mee met de overige verlichting.

Conclusie


De grote vraag die nu rest: voldoet de CM310 aan Cooler Master’s eigen claim van een muis geschikt voor gamers van alle niveaus? Hier kan ik eigenlijk maar heel kort over zijn: nee, dat is te hoog gegrepen voor dit betaalbare model. Onder gamers van alle niveaus vallen ook de fanatiekste FPS gamers die graag flinke en razendsnelle zwiepers maken en daarbij e muis relatief vaak liften. Voor deze fanatiekste gamers is de muis vanwege de relatief hoge lift en beperkte maximale snelheid (al is 2m/s nog altijd best een zwieper) minder geschikt.

Betekent dit nu dat de Cooler Master CM310 een slechte muis is? Nee, absoluut niet. Voor praktisch elk ander genre games is dit een meer dan capabele, nauwkeurig aanvoelende muis die zeker beter presteert dan vele anderen budget muizen. Dat de muis voor fanatieke FPS gamers niet geschikt is, betekent niet dat FPS games niet mogelijk zijn, bij de meeste DPI instellingen en speelstijlen is het helemaal geen punt. Door die beperkingen is het dus wel de moeite om dan verder te kijken naar muizen met bijvoorbeeld een PWM3360, maar daar betaal je toch snel flink meer voor.

Op andere vlakken presteert de CM310 juist bovenmaats in vergelijking met andere budget-muizen. Bouwkwaliteit en RGB zijn bijvoorbeeld keurig uitgevoerd. Het feit dat vooral indruk maakt, zijn de 20 mil rated switches van Omron en de duimknoppen die een aangenaam gevoel geven; switch kwaliteit in budget muizen blijft een terugkerend minpunt die Cooler Master hier juist goed aanpakt. De muis zelf is van relatief hard en glad plastic, maar dankzij de rubberen grips ligt hij toch goed in de hand; prima.

Kort gezegd is het een muis van gemiddeld formaat die, in tegenstelling tot wat Cooler Master beweert, voornamelijk geschikt is voor rechtshandigen. Incidenteel linkshandig gebruik is prima, maar meer niet dankzij de positie van de duimknoppen. Hij is aan de lichte kant, maar prima gebalanceerd en daarmee ook een veilige vorm. De gebruikte switches ervaren we dus als positief, zeker op dit prijspunt. De sensor is voor dit prijspunt weliswaar ook niet heel gek, maar we moeten toch opmerken dat de echte fanatiekelingen toch meer uit willen geven. Tot zover ca 30 euro kostende instapmodellen gaan echter een heel leuk uitgangspunt.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.