Compact, Snel én Betaalbaar? – De Ideale ITX Game PC


Een compacte ITX PC Build is vaak vaak lastig te bouwen en kost veelal meer dan een typische ATX build. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. In dit artikel stellen we een Game PC samen die praktisch alles kan -en- vooral heel lekker kan gamen op 1440p dankzij de RTX 4070 Super, met een totaalprijs van zo’n 1500 euro. We kijken naar alle componenten én naar de prestaties van het geheel.

Liever een video? In deze video zet Nada deze hele PC build uiteen:

Let op, gezien de prijzen van de in de video gebruikte CPU flink gewijzigd zijn hebben we onze suggestie hieronder aangepast.


Inno3D GeForce RTX 4070 Super Twin X2


Onze zoektocht naar een ideale videokaart voor deze build begon met de Inno3D GeForce RTX 4070 Super Twin X2. Het was voor ons even geleden dat we een Inno3D kaart in de vergelijking hadden zitten, maar de Twin X2 wist op een leuke manier een positieve indruk achter te laten. In een wereld met alsmaar groter wordende videokaarten is de Twin X2 juist lekker compact, het is “gewoon” een 2-slotter zonder overdreven poespas er om heen, plus het is ook nog een van de aller goedkoopste RTX 4070 Super kaarten op de Nederlandse markt zonder dat je daar in de prestaties ook maar iets van merkt. Een ideale combinatie voor een build die we zowel compact als betaalbaar willen houden en waarbij extraatjes zoals RGB geen waarde toevoegen.



Reden genoeg om met deze kaart te bouwen, iets waar Inno3D zich ook in kon vinden en waarna het voorstel volgende om een mooie PC build te sponsoren. Hun vraag: of we dan aandacht kunnen besteden aan wat hun videokaart precies te bieden heeft. Kijken naar de prestaties en de features van een PC die we samenstellen is natuurlijk niet meer dan logisch. Die komen straks dan ook uitgebreid aan bod.

DeepCool CH160 & AK400 Zero Dark Plus


De behuizing waar we mee wilden bouwen hadden we ook al even op het oog, de DeepCool CH160. Met 19 liter is het niet de aller kleinste behuizing op de markt, maar hij is wel veel kleiner dan een typische ATX toren, de eenvoudige, open layout maakt hem veel toegankelijker voor beginners dan de boetiek behuizingen en je haalt hem in huis voor 60 a 70 euro, de prijs van een halve tas boodschappen tegenwoordig. Tevens bonuspunten voor het handvat bovenop, die maakt dit ook een leuke LAN party bak.



De schattige dotjes waarmee je je eigen pixelart op de case kan maken kan je eventueel los bijbestellen.

En omdat we de kast en de koeler graag gelijktrekken hebben we de AK400 Zero Dark Plus erbij getrokken. Een tientje of vier voor een strak zwarte tower koeler met twee fans? Prima.


Processor en Moederbord – Puzzelen?


Op dit moment is het een beetje puzzelen met wat nu de beste CPU is. Puur voor gaming was dat de 7800X3D die we op het moment van bouwen konden vinden voor nog geen 350 euro. Inmiddels betaal je daar bijna 500 euro voor en dat slaat gewoon nergens op.

Het logische alternatief is een 7700 voor ca 300 euro, zo houd je de hele build weer rond de 1500 euro, en voor 1440p gaming merk je daar niet zo veel verschil in dat de meerprijs te verantwoorden is. Het alternatief is wachten op de 9000-serie X3D CPUs, maar ik betwijfel dat die voorlopig goedkoop zullen zijn. Intel is dat overigens ook niet: de nieuwe Core Ultra CPUs zijn niet denderend in games en de oude Core i CPUs zijn weliswaar leuker geprijsd, maar verbruiken dusdanig meer stroom dat ik ze voor deze build niet zou overwegen.


Ons advies blijft dus voorlopig één van de AM5 CPUs, oftewel een AM5 moederbord, wat ons bij de Gigabyte B650i AX brengt. Met 160 euro één van de weinige onderdelen waarvoor we een ITX meerprijs betalen, maar hij biedt wel genoeg voor de meeste gaming PCs. De stroomvoorziening kan de CPU eenvoudig aan, USB poorten hebben we voldoende, alleen de M.2 opslag is beperkt tot één slot. Eventuele extra opslag moet dan SATA of USB zijn.

SSD & Geheugen


Om die reden, plus het feit dat sommige games bizar groot zijn geworden, pakken we ook direct een 2TB SSD erbij. Exact welke de beste keuze is wisselt een beetje van dag tot dag. Op moment van bouwen was de Corsair MP600 GS een leuke deal, maar de NV3, NM790, SN580 of SN5000 zijn ook prima alternatieven als je die op moment van aanschaf voor een leuke prijs weet te vinden.


Wat geheugen betreft komen we echter praktisch wel altijd bij Corsair uit. Hun Vengeance LPX kits zijn normaliter lekker betaalbaar en we hebben nog nooit problemen met compatibiliteit gehad. 32GB DDR-6000 uiteraard, C30 alleen als je die voor een leuke prijs weet te vinden, anders gewoon lekker C36 voor minder dan 100 euro.


Voeding


Wat rest is dan de voeding. En daar pakken we uiteraard Seasonic: “what else?”. Al jaren de basis van praktisch al onze builds en onze “number of days since a PC exploded or caught fire” counter hebben we nog nooit hoeven resetten.


Zonder dollen, de nieuwe SGX voedingen zijn stil, efficiënt en komen met een garantie langer dan dat je de gemiddelde build wilt aanhouden. Ondanks de meerprijs over een ATX model heeft SFX hier toch onze voorkeur. Het is namelijk een stuk makkelijker bouwen en we houden de voorkant open voor lucht intake.


Gaming Prestaties



Maar wat mag je van deze build verwachten? Als je op 1080p gaat spelen, tja, daar heeft zo’n RTX 4070 Super build uiteraard geen moeite mee. (Alle foto’s zijn te klikken voor de volledige versie).


Maar een 1500-ish euro build koop je in onze optiek voor 1440p gaming. Meer pixels betekent in onze optiek gewoon een betere ervaring. Ook daar loopt alles keurig soepel. De meeste games doen prima 100 FPS of meer, veel meer zelfs in hele lichte games, en zelfs de zwaarste games van dit moment doen nog 80 FPS of meer. En dit is zonder DLSS upscaling.


Tegenwoordig is upscaling in onze optiek echter gewoon de standaard op 1440p en hoger. De beeldkwaliteit van DLSS tegenwoordig is meestal even goed, soms zelfs beter dan native. En de winst op gebied van framerate en totale latency maakt het eigenlijk altijd wel de moeite om DLSS aan te zetten. Frame Generation is iets specifieker, dat wil je vooral toepassen op games waarbij de CPU duidelijk de beperking is, zoals Flight Simulator die je enkel met upscaling niet (veel) soepeler kan laten draaien. Met Frame Generation is dat echter wel het geval:


Als je een RTX videokaart hebt wil je eigenlijk ook de games met een Path Tracing modus kunnen draaien. Ook dat lukt met dit systeem uitstekend op 1080p en 1440p, in zowel Alan Wake 2 als Cyberpunk 2077:


Ook de laatste “Full RT” feature game, Black Myth Wukong, hebben we nog even door de test kunnen halen met deze build. Cinematic Quality en Full RT op de hoogste instellingen is wel echt het domein van de RTX 4090, een kaart die meer kost dan deze hele build, maar alle settings op High, en Full Ray Tracing op Medium, met DLSS en FG geeft een goede balans tussen mooie graphics en soepele framerates. Als alternatief zie je in de grafiek dat je met enkel High settings en enkel DLSS upscaling eveneens een goed resultaat neer kan zetten. Iets meer responsive op die manier, ten koste van de Ray Tracing effects.


En op de valreep kregen we nog toegang tot Star Wars Outlaws, die data willen we je ook niet onthouden:


Hoewel de gebruikelijke opmerking is dat 4K Gaming het domein van de RTX 4080 en RTX 4090 is hebben we dat toch even getest. En eigenlijk komt een RTX 4070 Super daar toch goed uit de voeten. Menig game draait gewoon soepel op native res, maar met DLSS upscaling zien we ook met de aller zwaarste games van dit moment uitstekende framerates. In onze optiek staat niets je in de weg deze build met zijn handvat af en toe naast je 4K TV te zetten voor wat high-res huiskamer gaming.



Thermal Prestaties


En de thermals? Weinig mis mee. Met alleen een CPU stress zien we keurige temperaturen:


Tijdens het gamen zagen we dat de interne temperaturen wel iets opliepen. De videokaart is comfortabel, de CPU ook, maar de behuizing mist toch net wat invoer van frisse lucht. Een extra fan van een paar euro kan de oplossing bieden, of in ons geval pakten we de tweede ventilator van de AK400 cooler en zetten we die voorin als intake. Dat gaf een significant verschil en zou dan ook ons advies zijn, zonder extra kosten:



Conclusie


Al met al zijn wij tevreden met deze complete build. Hij ziet er harstikke leuk uit, is makkelijk te bouwen (zeker voor een ITX Game PC) waardoor hij toegankelijk is voor beginnende PC bouwers en de meerprijs boven een ATX alternatief is klein. Bovenal zien we dat we met zo’n RTX 4070 Super een systeem kunnen bouwen dat praktisch alles aan kan. 1080p, 1440p, hoge refrshrates en zelfs 4K60 is meer dan goed speelbaar dankzij o.a. DLSS. En ook Path Traced games draaien op keurige framerates op 1080p en 1440p, dus als liefhebber van de mooiste beelden mis je ook niks.

Dank aan Inno3D voor het sponsoren van dit artikel. Leer hier meer over hun RTX 4070 Super Twin X2 videokaart.

Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter


Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.