Als liefhebber van iets grotere palm grip muizen, althans voor dagelijks gebruik, kwam de Sentinel III als geroepen. De muis voelt in de hand overigens niet zo (bijna overdreven) groot als de foto’s deden vermoeden, maar eerder een mooie L-XL vergeleken met de inmiddels legendarische Logitech game muis vorm welke ik in dit voorbeeld maar even een ‘M’ noem. Aangezien ik zelf geen eerdere Sentinel muizen had had ik de verwachting dat hij wat ‘gevormder’ zou voelen, maar wederom voelde het wat natuurlijker dan de wat extremere vormgeving lijkt aan te geven.

De keuze van CM Storm voor een harder mat plastic met een redelijke grip sta ik persoonlijk ook helemaal achter. Hoewel sommige mensen rubber prefereren denk ik dat dit de betere keuze is voor de mainstream die deze muis aan lijkt te willen spreken. Ook de knoppen en scrollwheel lijkt zich op mainstream te richten: typische Omron feedback, gemiddeld zware scroll om 1-scroll precisie in games te waarborgen zonder te zwaar te worden voor algemeen gebruik. Over de vormgeving en uitvoering van de Sentinel kan ik echt enkel positief zijn. Fanatieke muis-optillers zullen aan de grotere afmetingen, het hogere gewicht, en het feit dat er aan de pink-zijde eigenlijk niet genoeg inham zit om het een gooi- en smijt muis te maken een uitdaging hebben, maar de Sentinel is nu eenmaal een echte palm-gripper. Met mijn iets grotere handen is het prima mogelijk de vingers iets op te trekken voor een snellere click-response gezien de knoppen flink lang zijn, maar in de basis is dit puur palm al was het maar dat bij een andere grip je moeite gaat hebben met het bereiken van de duimknop. Hou wel rekening met het feit dat hij vrij slank aan de rechter kant is, oftewel de vingertoppen van je pink en ringvinger pakken de muis als het ware vast, waar je bij extra brede ‘ergonomische’ (tenminste, zo noemen ze dat dan) modellen die twee vingers ook geheel kan laten rusten.

StormTX is een waardevolle toevoeging voor de praktijk, want met deze muis-shift kan je extra assignments aan je knoppen toepassen. Het is vergelijkbaar met wat ROCCAT doet met easy-shift, iets waar ik zeer positief over was, maar je hoeft de originaliteitsprijs niet te winnen om het gewoon goed uit te voeren. Hou er wel rekening mee dat de geclaimde “15 knoppen” wat optimistisch is, want bijvoorbeeld de voorste duimknop indrukken terwijl je de achterste vast hebt met je duim is wat pittig, zo ook het strekken naar de knop helemaal voorop. Desondanks een leuke oplossing om toch zeker een ‘knop’ of 5 toe te voegen. De toevoeging van de OLED display kon ik ook erg waarderen. Het lijkt een gimmick, en zeker het ‘on the fly’ je sensor naar je muismat kunnen kalibreren is niet iets wat je dagelijks zal doen, maar het is toch verdomd handig om je DPI instellingen naar wens aan te kunnen passen zonder uit je game te hoeven alt-tabben. De keuze voor OLED heeft ook tot gevolg dat het scherm goed uit te lezen is onder een hoek, en ook de helderheid is keurig in orde. De optie om je eigen logo toe te voegen is iets wat in de praktijk al snel werd vergeten, want 32px is niet gek veel ruimte.



De Xornet is in gebruik echt een geval apart, een heuse niche-muis. Ik moet ook direct toegeven: ik noch mijn vrouw behoren tot die niche. Die niche bestaat namelijk uit mensen die een ultieme claw-grip prefereren, of minder waarschijnlijk: mensen met echt piepkleine handen die voor die reden een ultra compacte of lichte muis willen. Probeer je hem met een beetje normale hand te ‘palmen’ dan steken je vingers namelijk een paar centimeter uit. Als je andere ervaringen leest zijn er tal van mensen die dolblij zijn met de vorm van de originele Xornet, en voor hen zal de Xornet II dan ook een leuke vervangen zijn vanwege de nieuwe sensor alleen al. Voor mij was het dus echt even een kwestie van opwarmen met deze muis alvorens ik de toch wel unieke elementen kon waarderen.

Naast dat het de Xornet II niet mee zat omdat hij iemand moest overtuigen die geen onderdeel is van de doelgroep, lag er ook nog eens een twee keer zo dure Sentinel III naast. Een muis van minder dan drie tientjes direct naast het nieuwe topmodel leggen is natuurlijk pittig. Niet dat er wat mis mee is, maar CM Storm muizen richten zich traditioneel op een ijzersterke prijs-prestatieverhouding, maar een lagere prijs laat natuurlijk minder ruimte voor wat luxe. Bouwkwaliteit is echt meer dan keurig voor het geld, maar niemand zal er over naar huis schrijven, de afwerking is ook keurig, maar de wat eenvoudigere materialen in matte uitvoering springen simpelweg minder in het oog dan de Sentinel.

Waar de Sentinel in de kijker speelt met tig features en opvallende vormen is de Xornet II eigenlijk geheel onopvallend. De Omron switches voelen traditioneel goed, maar in een claw grip (dus met je vingers recht naar beneden wijzend) is je klik snelheid een stuk sneller en voelt het een stuk lichter. Het scrollwiel is ongeveer zo onopvallend neutraal als ze komen in game muizen, en de matte coating is in diezelfde lijn niet zweterig, niet opvallend grippy of juist glad, maar ook gewoon neutraal. Liefhebbers van de oude Xornet zullen de iets grotere en meer gevormde duimknoppen vermoedelijk wel waarderen, de TTC switches die daar onder zitten hebben een so-so reputatie op de lange termijn, maar ze hebben een goede ‘click’ en feedback, daarbij zijn het geen switches die je normaliter verwacht miljoenen keren te gebruiken.

Positief vindt ik de vorm aan de rechter kant, die ruimte biedt om je pink en ringvinger comfortabel langs te laten lopen. De Xornet is dan wel een ukkie, maar hij is flink breder dan menig typische muis. De toevoeging van de rubberen grips aan de zijkanten gecombineerd met het extreem lage gewicht maakt het vervolgens een echte gooi en smijt muis die lekker stevig in de hand ligt als je de passende claw of fingertip grip aanneemt. Als ik de muis bij wijze van test een flink aantal keren hardhandig tegen de tafel werk geeft hij in elk geval weinig mee. Alles draait bij de Xornet II gewoon om die aparte ‘love it or hate it’ vorm, en met die feature valt of staat je eventuele aankoop, maar als je voor die aparte vorm wilt gaan en een liefhebber bent van snelle, lichte muizen dan is het een leuk beestje om vooral razendsnel mee te zwaaien.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.