Met elke review over een Cherry MX toetsenbord wordt het lastiger om dit praktijk onderdeel in te vullen. De Cherry MX switch bepaalt het gevoel, en voor de rest kan de fabrikant zich eigenlijk enkel richten op de vorm van het bord, de uitstraling, en de featureset. Het gevoel van typen mag natuurlijk niet anders zijn. En zoals altijd is het gevoel van de Cherry MX switches dik in orde.
Als een recht-toe-recht-aan mechanisch bord, althans in de vormgeving, is het gebruik er van ook niet bijster interessant om te beschrijven. Sommige Quick Fires hadden wel eens wat aparte indeling, waardoor ze bijvoorbeeld net wat smaller waren, maar de XTi is in de vormgeving zo basic als maar kan. In dit geval is basic echter geen nadeel, sterker nog de bescheiden uitstraling valt hier uitstekend in de smaak. Tevens maakt het de XTi tot een toetsenbord wat juist uitstekend tot zijn recht komt bij (al dan niet incidenteel) office-gebruik. Verlichting op een enkele kleur (of uit?) en je hebt een strak bordje. Voor die gebruikers is het feit dat er geen software installatie noodzakelijk (of mogelijk) is, en de standaard layout natuurlijk een mooie plus, gezien je lang niet altijd de rechten hebt om software te installeren.
Voor de gamers is de 1ms polling snelheid en de aanwezigheid van NKRO prettig. Iets wat eigenlijk op de meeste betere borden wel zit. In typische CM Storm stijl werkt dit ook gewoon goed, iets wat je overigens voor alle onderdelen van dit bord wel kan zeggen. Geen drivers nodig, firmware updates werken eenvoudig en snel, en eigenlijk gaat alles ‘gewoon’ zoals je zou verwachten. Het klinkt wat saai, maar wat wil je nou nog meer dan een toetsenbord dat het gewoon goed doet?
Één van de genoemde features met gevolgen voor de praktijk ervaring is tevens een bijzonder lastige om goed te beoordelen: de ‘UV coating’. UV coating moet zorgen dat je toetsenbord zelfs bij extreem actief dagelijks gamen in een keurige staat blijft. Dit is geen CM-exclusive truukje, en wordt ook al jaren door anderen toegepast om de keycaps te beschermen, dus het is een redelijke verwachting dat dit daadwerkelijk voordeel zal bieden ondanks het feit dat ik dit binnen de eerste maanden niet zal kunnen testen, of althans dat de kwaliteit hier niet onder doet aan de rest van het veld. Kijk ik naar mijn Trigger-Z, die inmiddels 18 maanden actief misbruikt is, dan zie ik daar alle keycaps nog in een keurige staat; een indicatie dat ik mij met de XTi voorlopig geen zorgen hoef te maken. Heel veel laat Cooler Master niet los over deze coating op de productpagina, dus in hoeverre er verschillen in kwaliteit zijn met de Trigger-Z en Rapid-i (op deze productpagina’s staat niets vermeld van een UV coating) kan ik niet zeggen. Kijk ik naar de foto’s dan lijkt de XTi coating net een tikje grover en/of dikker dan de voorgaande CM Storm borden, maar in gebruik is het lastig om enige verschilen te kunnen onderscheiden.
Een andere invloed voor de praktijkervaring ligt erg voor de hand: de afwezigheid van een polssteun. Dit is een subjectief onderdeel, want niet iedereen wil een polssteun hebben, maar voor de meerprijs boven de traditionele Quick Fires (en gezien de XTi ook flink duurder is dan de Trigger-Z die wel een polssteun heeft) had ik er ergens wel ééntje verwacht, of in elk geval een mogelijkheid om er één te gebruiken. Die heb je hier simpelweg niet, dus polssteun fanaten zullen zich af moeten vragen of de mooie verlichting opweegt tegen het ontbreken ervan.