Een andere categorie zijn de USB Graphics adapters. Net als de MST-Hubs hebben zij een hele specifieke taak en dat is beeldschermen via de adapter op je USB poorten kunnen aansluiten. Club3D levert maar liefst 8 verschillende adapters:
– USB 2.0 -> DVI-I
– USB 2.0 -> HDMI
– USB 3.0 -> DVI
– USB 3.0 -> HDMI
– USB 3.0 -> DVI-I+HDMI
– USB 3.0 -> DisplayPort (Max 1600p)
– USB 3.0 -> HDMI 4K
– USB 3.0 -> DisplayPort 4K
Het was al een specifieke categorie, maar je moet ook nog eens zorgen dat je de passende adapter gebruikt voor jouw situatie. Ik ging met de USB 3.0 -> DisplayPort 1600p aan de slag, en het gebruik tussen de verschillende modellen is in grote lijnen gelijk.
In de basis dienen deze adapters als oplossing voor twee doeleinden; Je wilt meer schermen aansluiten dan jouw systeem aansluitingen voor heeft en/of je wilt schermen aansluiten met een specifieke aansluiting welke jouw systeem ontbreekt. Voor de hand liggende gebruiksdoelen zijn dan bijvoorbeeld het aansluiten van een WQHD of 4K scherm op een laptop zonder DisplayPort, het aansluiten van twee externe schermen op een laptop, of het aansluiten van meer schermen dan je grafische kaart aankan op je desktop computer.
Unboxen is weer relatief eenvoudig, maar de adapters missen wel de luxe verpakking van de MST Hub en komen in een blisterpack. Binnenin vinden we een driver-cd, korte installatiehandleiding, de adapter zelf en gezien dit een USB 3.0 model is een USB 3.0 kabel. Installatie stelt weer weinig voor, al is de driverinstallatie wel een vereiste. Drivers zijn uiteraard ook de downloaden vanaf de Club3D site, al mogen ze die support-driver pagina wel wat oppoetsen, nu kom je in een FTP omgeving met enkel de modelnummers, dat moet mooier kunnen voor de simpele medemens. Zowel Windows als Mac drivers staan op die server, echter staat Mac niet vermeld op de specificatiepagina. Ik heb tevens geen Macs om het te testen, dus alvorens je deze voor een Mac koopt controleer even of andere gebruikers goede werking kunnen bevestigen. Wel zullen eigenaren van Surface laptops/tablets gelukkig zijn te horen dat deze sowieso worden ondersteund. Hoewel ik slechts één model heb staat wel vermeld dat je maximaal 6 adapters kan aansluiten (mits je de USB poorten hebt), oftewel zelfs zij met een enorme drang naar schermruimte kunnen hier hun heil vinden.
De drivers pagina mag wel een likje verf krijgen.
Na installatie is het wederom eenvoudig te gebruiken. Je kan je bureaublad naar het extra scherm uitbreiden, je kan bepaalde schermen ‘mirroren’, en ook niet onbelangrijk: volgende keer dat je de adapter en scherm aan je systeem hangt staat het scherm binnen enkele seconden al klaar voor gebruik.
De prijzen zijn stevig, maar niet schrikwekkend. Deze USB 3.0 naar DP versie kost richting de 70 euro, en de USB 3.0 naar 4K versie kost een tientje of vier meer. Zeker geen apparaatjes welke je er zo even bij koopt ‘voor de heb’, en zeker voor desktop systemen waar een beetje grafische kaart al snel 3 of meer schermen aan kan sturen zal je niet snel naar de USB graphics grijpen. In het geval dat je echter wel tegen de beperkingen van je systeem aanloopt, bijvoorbeeld omdat je toch een 4K scherm of meerdere externe schermen aan je laptop aan wilt sluiten, wat wederom veelal zakelijk gebruik zal zijn, is de prijs van een adapter veelal zachter dan alternatieven.
Dit is een oplossing voor een specifieke en in aantallen beperkte problematiek, wat het product voor veel lezers niet echt interessant maakt, maar een kleine doelgroep mag van mij nooit als een nadeel gelden. Daarnaast zien we dat veel nieuwe apparaten dunner worden, waardoor externe aansluitingen vaak achterwege blijven en externe apparatuur op vaste werkplekken een grotere rol zal spelen. Belangrijk is dat het product zijn werk gewoon goed doet; Gamen is uitgesloten, maar voor typische huis- en kantoortaken een prima overweging.