Het installeren van een toetsenbord stelt natuurlijk weinig voor en (gelukkig) heb je voor dit specifieke toetsenbord geen speciale software nodig. Alle functies werken direct na het inpluggen op zowel Windows 10 als Debian 8. Dit kan als een groot voordeel gezien worden ten opzichte van veel fabrikanten die hun toetsenbord bundelen met software die onnodig op de achtergrond draait. Natuurlijk is het een stuk makkelijker voor Cherry omdat de MX-Board 3.0 geen speciale functionaliteit biedt zoals macro toetsen.



Een aantal toetsen zijn op een subtiele manier verlicht om zo de status aan te geven van de toets, denk hierbij aan de NUM-pad toets, de caps lock en de Windows toetsen. Over de Windows toets(en) gesproken, deze zijn eenvoudig uit te schakelen middels een speciale toets helemaal rechtsboven (het huisje). Door deze toets samen met de control toets in te drukken wordt de Windows toets volledig uitgeschakeld wat erg fijn is als je bijvoorbeeld aan het gamen bent en je niet per ongeluk die toets in wil drukken.




Naast de verlichting in de toetsen om aan te geven of deze aan of uitstaan is ook het logo van Cherry bovenin het toestel verlicht. Dit is, net als de andere features van het toetsenbord, in een hele subtiele wijze gedaan. In het daglicht zullen de meeste waarschijnlijk niet eens doorhebben dat er verlichting inzit, maar zodra het wat donkerder wordt kan je het duidelijk zien.


Ik gebruik zelf al jaren mechanische toetsenborden en ik moet toegeven dat mijn eerste indruk niet was dat ik mijn reguliere toetsenbord, welke full-profile toetsen gebruikt en dus een stuk groter is, zou gaan vervangen voor de MX-Board. Als een gebruiker van brown switches was het de eerste paar dagen echt even wennen aan de lineaire red switch, maar inmiddels ben ik helemaal verkocht. Het toetsenbord blijft niet alleen thuis, maar gaat ook mee naar kantoor waar het de verschrikkelijke rubber domes vervangt. Door zijn kleine profiel en het niet al te zware gewicht is het geen ramp om het toetsenbord dagelijks te vervoeren en hij past ook nog eens perfect in een ‘gewone’ Eastpak tas. Het is dan ook jammer dat het toetsenbord niet meegeleverd komt met een soort van beschermzak, iets wat bij sommige concurrenten wél gedaan wordt.


Het eenvoudige design houdt in het dagelijks gebruik goed stand maar zorgt er ook voor dat het toetsenbord verder weinig bijzonderheden heeft. Kwalitatief maak ik me zorgen over de plastic voetjes, die wat fragiel aanvoelen. Dit zal bij regelmatig gebruik op dezelfde locatie geen probleem mogen zijn, maar als je van plan bent om veel met het toetsenbord op pad te gaan dan is het belangrijk dat je niet vergeet de voetjes altijd in te klappen voordat je het toetsenbord in een tas doet.

Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu