Cherry MX Board 1.0 Backlight review


Cherry is een merk dat de meesten bekend in de oren zal klinken. Velen kennen het merk van de bekende Cherry MX-switches die ze produceren. Echter produceren ze reeds enkele jaren zelf toetsenborden. Bekend zijn ze echter nog niet, wat voornamelijk komt door de matige distributie richting ons land.

Vandaag bekijken we de Cherry MX Board 1.0 Backlight. Zoals de naam doet vermoeden beschikt het bordje over een backlight, al is er geen versie beschikbaar zonder backlight. De keuze bestaat uit MX Brown- of MX Silent Red-switches. Wij testen de versie met MX Brown-switches. Adviesprijs: circa 90 euro, al is het toetsenbord bij onze Duitse vrienden al te vinden voor een euro of 80. In Nederland zelf gaan ze voor iets meer dan de adviesprijs over toonbank heen.


Specificaties


We beginnen met een overzicht van de specificaties:


Hier zien we niet echt iets bijzonders: het betreft een relatief normaal mechanisch toetsenbord met, in ons geval, Cherry MX Brown-switches.

In de doos


Over de verpakking zijn we snel uitgepraat: deze komt netjes maar relatief eenvoudig over. Op de voorkant pronkt Cherry met het feit dat het toetsenbord in Duitsland ontworpen is, al gebeurt de fabricage zelf in China. Hoe dan ook, nette doos, goed verpakt: prima.




Maken we de doos open, dan zien we het toetsenbord netjes voor ons gepresenteerd. Verder bevinden zich in de doos een palmrest en rubberen voetjes, naast uiteraard een beknopte handleiding.

Bouw en features



Het toetsenbord zelf maakt een vrij neutrale indruk. Het uiterlijk is vrij no-nonsense, en ziet er uit als een toetsenbord wat vaker door OEM-fabrikanten geleverd wordt. Daarbij moet gezegd worden dat het netjes in elkaar steekt, en dat het uiterlijk niemand dwars zal liggen: een veilige oplossing. De gebruikte materialen zijn van relatief hard plastic, maar niet van goedkoop plastic. Daardoor voelt het toetsenbord ook lekker stevig en robuust aan.


Over het algemeen vind ik het design van het toetsenbord niet verkeerd: niet bijzonder aantrekkelijk maar voornamelijk functioneel. Het frame van het bordje is lekker stevig: zelfs wanneer het toetsenbord letterlijk gebruikt wordt als ramplank is zo goed als geen flex waarneembaar.

Kijken we verder rondom het bordje, dan zien we niet echt bijzondere design-elementen. Aan de voorkant zien we het Cherry-logo, met aan de zijkant een type-aanduiding. Aan de achterkant zien we de vaste aansluiting van de 1.8 meter lange USB-kabel. Aan de onderkant zijn we een set uitklapbare voetjes, samen met het merklogo.






De indeling waar we het mee moeten doen is een UK layout. Hoewel daar niks mis mee is, kan het voor sommigen een minpunt zijn. Veelal wordt in Nederland gebruik gemaakt van een US International layout, waardoor een UK toetsenbord vreemd kan aanvoelen. Verschillen zijn onder andere een korte Shift-toets links, het @-teken op een andere plek en het ontbreken van het #-symbool. Een US International versie van de Cherry MX Board 1.0 zijn niet te krijgen.

Kijken we verder, dan zien we een minder klassiek lettertype. Dit past echt prima bij het soort toetsenbord. Daarnaast heeft Cherry het toetsenbord voorzien van knoppen voor het volume en de helderheid van de toetsenbordverlichting. Daarnaast zijn er nog vier extra knoppen toegevoegd: drie mediatoetsen en een Cherry-toets. Deze Cherry-toets wisselt tussen een normale modus en een game modus.








Het toetsenbord is te gebruiken in drie verschillende standen. De eerste stand is exact zoals je het toetsenbord uit de doos pakt: zonder uitgeklapte voetjes. Echter doet me vermoeden dat Cherry dit niet bedoelt heeft als effectieve stand: op deze manier schuift het toetsenbord namelijk relatief makkelijk, en kan het krassen veroorzaken in de ondergrond. Dan komen we aan in de tweede positie waarbij de voetjes nog altijd ingeklapt zijn, maar de onderkant voorzien is van rubberen doppen. Hierdoor staat het toetsenbord iets schuiner, schuift deze minder en veroorzaakt het geen krassen. De derde en laatste stand is, zoals de verwachten, met uitgeklapte voetjes.






Last but not least: de polssteun. De polssteun klik je heel eenvoudig vast via de onderkant van het toetsenbord, en is op dezelfde wijze relatief makkelijk weer te verwijderen. Hoewel de polssteun niet bekleed is met een zachte bekleding, voelt het plastic fijn aan. Aan de rechter zijde zien we tevens het MX-logo.




Verlichting


In tegenstelling tot veel andere toetsenborden in dit segment, beschikt de MX Board 1.0 niet over een RGB-implementatie. We moeten het doen met enkel een witte backlight. Cherry heeft er voor gekozen om voornamelijk de primaire functies van de toetsen te verlichten: alle secundaire functies zijn niet verlicht. De toetsen die gedeeltes van de toets die verlicht worden, worden echter mooi uniform verlicht. De secundaire functies worden uniform niet verlicht, ook niet door een schemering.






Daarnaast zien we dat het Cherry-logo op de USB-connector zelf ook verlicht wordt. Deze is echter continu verlicht en niet afhankelijk van de toetsenbordinstellingen. De meerwaarde hiervan mag je zelf bepalen, maar een leuk detail is het wel.

De intensiteit van de verlichting is in te stellen met behulp van de F5 tot F8 toetsen. Met de F5 en F6 toetsen kunnen stapjes gemaakt worden van 1%, met de F7 en F8 toets worden stappen van 10% gemaakt. Met de F9 toets is de verlichting in- of uit te schakelen.

De range qua lichtintensiteit varieert flink. Op 1% is de verlichting amper zichtbaar, op 100% zorgt het er voor dat de toetsen zelfs in vol zonlicht prima verlicht zijn. Om aan te duiden of zaken als Num- en Caps-lock ingeschakeld zijn, worden deze al dan niet verlicht. Afhankelijk van de ingeschakelde game-modus wordt het Windows-logo ook verlicht. De implementatie hiervan is mooi bedacht, maar deze toetsen worden altijd op dezelfde helderheid weergegeven.

De helderheid van deze toetsen ligt hoger als de 100% helderheid van andere toetsen: als ik moet gokken ligt de helderheid op circa 130%. Dit betekent dat wanneer deze functies ingeschakeld staan in een donkere ruimte, de toetsen enorm fel verlicht zijn. Zeker later op de avond kan dit nogal vervelend zijn. Staat de toetsenbordverlichting bijvoorbeeld op een comfortabele 30% helderheid, staan een paar toetsen op 130% helderheid.

Prestaties


Ondertussen is er al zo veel geschreven over de Cherry MX-switches, dat het overbodig voelt om hier diep op in te gaan. Ervaren mech-gebruikers weten er alles van, maar ook voor nieuwkomers zijn Cherry MX-switches een veilige keuze. Welke switch het beste is, kunnen we echter niet eenduidig beantwoorden gezien dit afhankelijk van de voorkeur en toepassing verschilt.

De Cherry MX Board 1.0 is zoals gezegd leverbaar met twee types van switches: de MX Brown en de MX Silent Red. MX Brown biedt een tactile switch, wat een nette balans levert tussen type werkzaamheden en gaming. De MX Silent Red baseert zich daarentegen op het lineaire karakter van een switch: geen click, geen feedback, veelal gebruikt voor onder andere FPS games. De MX Silent Red doet daar nog een stapje bovenop: door de zachte landing maakt de switch minder geluid.

Gezien ons test-exemplaar voorzien is van MX Brown-switches, gaat onze ervaring hier op verder. Gezien de switches door veel andere toetsenbordfabrikanten gebruikt worden, weet Cherry wel het een en ander over het bouwen van mechs. Hierdoor typt het toetsenbord eigenlijk exact zoals je verwacht bij het lezen van de specificaties. Nu klinkt dit niet erg enthousiast, maar eigenlijk is het positief dat een toetsenbord exact werkt zoals verwacht. Dit betekent dat je zonder problemen weer snel op maximale snelheid kan typen en/of gamen.

De afwerking van het toetsenbordje voelt prima aan. Vooral het gebrek aan flex in het systeem maakt indruk! Het kunststof van het toetsenbord voelt misschien wat hard aan, maar dergelijk is het wel. De toetsen zelf zijn voorzien van een soort ABS-plastic wat we veel toetsenborden zien: ook daar geen op- of aanmerkingen. De keycaps zelf zijn te verwijderen, en Cherry biedt eventueel een vervangend setje aan voor de WASD- (en QERF-)toetsen.

Vervolgens dienen we de polssteun niet te vergeten. Naar mijn mening een enorm pluspunt voor de Cherry MX Board 1.0, want het maakt typen zo veel comfortabeler. Hoewel de polssteun gemaakt is van plastic, voelt het na uren typen nog altijd niet oncomfortabel aan. Daarnaast is de polssteun zonder probleem lang genoeg voor zelfs de grootste handen.

Zaken als de gebruikelijke 1000Hz/1ms n-key rollover anti-ghosting implementatie zijn ook in dit toetsenbord aanwezig. Veel extra features heeft het bord echter niet: een drietal mediatoetsen rechts bovenaan en drie volumetoetsen links bovenaan, that’s it.

Iets wat tevens tijdens de testperiode is opgevallen, is dat wanneer het toetsenbord iets naar links of rechts verschoven wordt, de voetjes inklappen. Naar mijn mening gebeurt het relatief snel, gezien ik er bij andere toetsenborden nooit last van heb. Niet echt ergerlijk, maar opvallend is het wel.



Conclusie


De Cherry MX Board 1.0 doet eigenlijk precies wat je er op voorhand van verwacht: het is een prima stevig toetsenbord met fijne Cherry MX-switches tegen een relatief lage prijs.

Lage prijs? 80-90 euro klinkt misschien als veel geld voor een toetsenbord, maar voor mechanische toetsenborden met Cherry MX-switches is het aan de lage kant. Zeker wanneer je bekijkt dat Cherry een comfortabele polssteun meelevert, zijn er eigenlijk weinig tot geen alternatieven die hetzelfde bieden voor hetzelfde geld: dan ga je namelijk al gauw over de honderd euro heen.

Is het dan het perfecte bordje? Mocht je RGB vereisen in een toetsenbord, dan is het een nee: een RGB-versie is niet verkrijgbaar. Er zijn echter zo veel RGB opties dat juist een bescheiden, wit verlichte optie in mijn optiek gewoon ook meer dan welkom is. Wel kan de hoge helderheid van toetsen als Num-lock in donkere ruimtes nogal een hinderlijk effect hebben, zeker in het donker; dat zouden ze echt mogen dimmen. Daarnaast is de bovenkant gemaakt van relatief hard aanvoelend plastic, dus het is ook niet zo dat fabrikanten zoals Leopold of Ducky die wat duurder zijn zich zorgen hoeven te maken; die staan hier een stapje boven.

De Cherry MX Board 1.0 biedt echter veel voor zijn geld met slechts die paar kanttekeningen. Sub 100 euro, de aanwezigheid van een polssteun, het enorm solide frame, en eindelijk weer eens een niet-gaming niet-RGB alternatief erbij om te kiezen. Samen maakt dit de Cherry MX Board 1.0 gecombineerd met de uitstekende Cherry MX-switches een prima alternatief op de markt.. althans, als je hem ook daadwerkelijk in de winkel ziet, want op dat vlak heeft Cherry nog wat werk te verrichten.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.