Cherry G80-3000 S TKL review


Wat zoek je nu echt in een nieuw toetsenbord? Een fijne aanslag, een beetje bouwkwaliteit? Vandaag de dag lijken de meeste nieuwe borden gevuld met een berg features waar je u tegen zegt, en een prijskaartje waar je U tegen zegt. Toen ik jaren geleden mijn eerste reviews begon te tikken kon je geregeld leuke mechanische toetsenborden op de kop tikken voor 80 a 100 euro, maar de meeste nieuwe borden die we zien gaan daar ruimschoots overheen.

En dan hebben we ons onderwerp van vandaag, de Cherry G80-3000 S TKL. Cherry switches, RGB verlichting, een compacte TKL layout, maar verder niet veel meer dan dat. Prijskaartje? 69 euro inclusief bezorging. Een opvallend lage prijs dus voor een mechanisch bord met echte MX Switches. De ideale instaper? Of is goedkoop stiekem gewoon duurkoop.


Eenvoud. Dat lijkt het beste woord om de G80-3000 S TKL in een enkel woord te beschrijven. Tot zover designs gaat valt er heel weinig te vertellen wat een of twee fotos al niet zeggen. Maar er is natuurlijk helemaal niets mis met minimalisme. Van de afwerking tot de kabel, alles is redelijk simpel gehouden.




Iets te simpel wellicht, want als je hem in je handen pakt zit er toch wel wat beweging in het frame. Leg je hem gewoon op tafel dan merk je daar niet veel van, hooguit als je echt stevig tikt dat hij ietsjes meegeeft, maar bij normaal tot bovengemiddeld intensief gebruik komt het goed door. De Cherry MX switches helpen dan natuurlijk om gewoon een goed type-gevoel te genereren, beter dan de vele dome borden die deze prijsklasse rijk is, en dat is natuurlijk het hele punt van dit product. Plus dat je er vanuit mag gaan dat je hier vele jaren langer hetzelfde gevoel uit gaat blijven houden. Maar laat duidelijk zijn dat je het verschil met een echt premium bord (Leopold bijvoorbeeld, a twee keer de prijs) nadrukkelijk voelbaar is.





Uiteraard moet je ook even stil staan bij het TKL concept. Fijn voor typisten en gamers, beide worden hier goed bediend voor weinig geld, minder fijn voor excel nerds die niet zonder numpad kunnen. Zoek je een numpad, dan zijn er uiteraard ook gewoon full size varianten te koop. Wel krijg je “gewoon” media keys onder de F-keys en normale arrow keys.

Een ander ding is dat veel gaming bordjes zich tegenwoordig richten op de rode switches. Cherry verkoopt dit bord in theorie met meerdere soorten switches, maar in Nederland zien we vooralsnog vooral MX Browns. Die tactile switches blijven in onze optiek de beste keuze voor iedereen die graag een spelletje speelt, maar ook flink meters maakt in Word of Outlook.


Conclusie


Het is een relatief korte review wellicht, maar dat is eigenlijk alles wat dit toetsenbord nodig heeft. Het is een van de weinige echt betaalbare Cherry MX borden op de markt, waar je normaliter makkelijk 100 euro mag afrekenen blijf je hier net onder de 70. Maar los van de RGB feature valt er ook niet gek veel meer te bespreken; Cherry MX switches zorgen voor een goede ervaring, wat wil je nog meer? Mocht je de RGB niet willen kan je zelfs nog zo’n 10-15 euro besparen op een non-RGB G80-3000 S TKL.

Dat je wat extra features mist zal je voor die prijs vermoedelijk een zorg zijn, of wellicht kies je daar juist bewust voor. Wel moet je weten dat hoewel de bouwkwaliteit en afwerking weliswaar afdoende zijn, er wel een fors verschil is met de echte tank mechs waar je als typist (of gamer) echt heel erg blij van wordt. Als je in staat bent wat (nou ja, 30-40 euro is flink) meer uit te geven dan zouden we dat ook wel aanraden. Deze Cherry lijkt dan ook vooral gemaakt om als instapper te functioneren voor iedereen die wel graag eens mechanisch wil ervaren maar daar niet meteen een klein vermogen voor uit wil geven. En dat doel wordt prima bereikt, zeker vergeleken met de vele niet-mechs die je normaliter rond deze prijs vindt.



Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.